Se poate numai daca bazele sunt la fel. daca bazele sunt la fel, se pastreaza baza si se scad/se aduna puterile... sper ca am fost de ajutor
Nu asa se aduna. Daca bazele sunt identice, exponentii se aduna la inmultire. Daca aveai 3^38 x 3^38, atunci rezutlatul era 3^76, dar daca ai 3^38 + 3 ^38 atunci nu poti face altceva decat sa dai factor comun si iti iese 2 x 3^38, si mai departe nu ii mai faci nimic.
Si daca tot am inceput, iti explic toate regulile de calcul.
Scaderea exponentilor (cand bazele sunt identice) : ai ceva gen a^m : a^n = a^(m-n)
Adunarea exponentilor : exact cum am explicat mai sus
Inmultirea numerelor cu acelasi exponent : a^m x b^m = (ab)^m
Sau poti sa mai ai (a^m)^n = a^(m n)
Regula valabila pentru orice numar natural diferit de zero.
Asa... ar mai trebui sa stii ca orice numar ridicat la puterea 0(zero) e 1.
Orice numar ridicat la puterea 1 e insusi numarul.
Intra si pe link-ul asta ca sa intelegi mai bine.
http://mate123.ro/......cu-puteri/
Succes!
Stii cumva si 1+1+2+2^2+...+2^2018?
Bună!
( 3 la puterea 38 ) + ( 3 la puterea 38 ) = scris mai simplu = 3^38 + 3 ^38 = dai factor comun pe 3^38 = 3^38 ( 1 + 1 ) = 2 x 3^38.
Alt exemplu :
3^38 - 3 ^36 = dai factor comun pe 3^36 = 3^36 [ 3^( 38 - 36 ) - 1 ] = ( 3^2 - 1 ) x 3^36 = ( 9 - 1 ) x 3^36 = 8 x 3^36.
Toate cele bune.
:)) Puterile se adună/scad atunci când avem DOAR înmulțire sau împărțire.
Atunci când avem adunare/scădere ridicăm la putere, dăm factor comun, iar dacă nu se poate, nu se poate.
În cazul tău ar fi 2x3 la puterea 38 (la altceva nu mă gândesc).
Baftă!
http://www.webmatematica.com/......ent-intreg
Daca bazele sunt la fel, baza ramine neschimbata, iar puterea se scade sau se aduna in dependenta de operatie
ex. 3 la puterea 38+ 3 la puterea 38= 3 la puterea 76. sper ca te-am ajutat
Daca bazele si exponentii sunt aceeasi, adica un ex. 2^7+2^7=2^8 pentru ca asa este regula.
Cum se rezolva scaderea sau adunarea cu numere ridicate la putere? Ex : 3 la puterea 38 +3 la puterea 38
Adelyn_Adelyn_1999 întreabă: