Dă-te-n -> Te dă în.
Ca un exemplu practic, când eşti în market şi cineva stă în faţa ta, blocându-ţi accesul la raftul de pe care vrei să iei un produs, vei spune politicos " dă-te la o parte, te rog! " persoanei respective. Dacă persoana insistă şi rămâne acolo, îi vei spune " dă-te-n p*** mea la o parte odată! ". Simplu, nu?
Trăiască limba română! Văd că te "știi", dar nu mai corecta pe alții! Ține-ți "perlele" în cufărul amintirilor.
Bună.
Da-te-n,se scrie corect, la fel cum se scrie "Du-te" e cam la fel, mă mir ca la melodia "Date-n dragostea mea" scrie "Date-n" în loc de "Da-te-n", dacă şi ăştia sunt analfabeţii.
Toate cele bune.
Da-te-n.
Verbul 'a da' + pronumele personal la forma neaccentuata 'te' + prepozitia 'in'.
Corect e ''da-te-n'' si cred ca se justifica asa: ''te'' e pronume asa ca nu poate sa fie scris alaturi de verbul ''a da'' si la fel e si in cazul prepozitiei ''in'' alaturi de pronume. Funda?
Sa fiu sincer eu as fi zis ca date-n e corect, asta pana sa m-am gandit putin cum e format si da-te-n e corect deoarece 'da' e verb si vine de la 'a da' sau 'a se da' si '-te' e pronume personal nearticulat iar '-n' vine de la 'in' si e prepozitie