Depinde. Daca traiai intr-un oras mic sau sat te mai descurcai. Cei din orasele mari era mai greu. Era frig in locuintele cu incalzire centrala. Cine avea soba era altceva. De exemplu, eu am stat intr-un oras mic. Gaseam cam ce voiam (pe vremea aceea nu erau produse asa de diversificate). Mai dadeai un ciubuc si gata. Carnea, nu stateam la rand la macelarie (se statea cate 6-10 ore) ci mi-o aducea o femeie de pe sate care taia pe ascuns vitei ca nu era voie. Porci aveai voie. Paine era 600 grame/persoana dar mai cumparam una in plus la 2 persoane. In orasele mari nu puteai face asa ceva numai daca aveai rude. Bani erau dar nu prea aveai ce cumpara. Cei de pe granita, din zona de vest mai aduceau de la sarbi si de la unguri pentru ca aveau permise de mic trafic cu 12 calatorii pe an. Pasaport nu obtineai decat in cazuri deosebite si nu-l aveai acasa. Il primeai doar cand plecai, cu aprobare. Una peste alta, pentru unii a fost rau din lene, din prostie sau ca asa au nimerit. Pentru 60-70% n-a fost rau. Dar cei saraci nu erau asa de saraci ca acum si nu erau asa de multi. Cine muncea avea bani si munca fizica era platita mai bine. Un director avea 4-5000 lei. Un muncitor putea ajunge si la 11.000 lei. Minerii aveau si 16.000 lei. Directorul lor nu obtinea mai mult de 6.000 lei.
Comunismul te dezumaniza complet, ii facea pe oameni sa le fie frica, sa nu mai aiba incredere unii in altii(din 3 persoane erau toate sansele din lume ca 2 sa lucreze la securitate) si sa nu se exprime. Economia buna a avut un pret care, din punctul meu de vedere, nu se prea merita. Ah, si si-a lasat o mare amprenta asupra noastra, cei de acum, mentalitatea comunista a ramas intiparita deep in oameni si asta ne afecteaza pe toti.
Cum zicea in "In umbra marelui URSS", "dar ghearele v-au ramas in orice imbratisare, astazi doare sarutul pe obraz".
Alimentele de baza (pâine, ulei) se dădeau cu portia, pe cartela. Fără cartela nu le luai. Cartela era ca un calendar de buzunar putin mai mare, si se bifa ziua când cumpărai pâinea si altele.
Eu am trăit la tara. Nu puteai să cumperi carne de la magazin daca nu te ducei pe dealuri sa aduci cătină.
De asemeni erai obligat sa faci practică la fân, sa varuiesti pomii de, pe stradă. Îmi plăcea asta. Ce nu îmi plăcea era ca iti dădea o jumătate de paine/zi de persoana, iar pentru lactate dava te duceai sa stai la rând de la ora 5 dimineata degeaba te mai duceai ca nu mai apucai. Dar oamenii erau mai civilizati atunci si la coada nu exista îmbulzeală. Fiind o tara comunista, prima limba străină obligatorie era rusa.
Pe vremea lui Ceausescu se traia mai bine,nimeni nu murea de foame, toti aveau case si serviciu, iar cersetoria era interzisa si il puneau cersetorii la munca dand un serviciu obligatoriu! Ne ajungeau sa ne descurcam mai bine cu salariile, chiar ne permiteam cate un concediu in fiecare an, la mare sau la munte! Fiecare se descurca cum poate si cu ce are!
Parerea mea, este ca pe atunci se traia foarte greu.
Oamenii aveau de toate, locuinte, masina, bani, salarii mari, insa nu aveau ce cumpara, rafturile erau destul de goale, nu se gasea asa ceva cum se gaseste acum.
Insa acest trai aveai si un minus extrem de mare, traiau ca si niste slugi.
Nu aveau voie sa faca nimic, nu tu chefuri, televizor pana la 10 seara, securitatea te batea, mancare se dadea conform unor biletele, se statea la coada pentru paine, carne etc.
Banii practic nu aveau valoare, nu aveai pe ce sa-i cheltui, doar pe excursii si cam atat.
Daca traia Ceausescu, probabil Romania era o forta a Europei, si nu eram in datorii, insa comunismul ne-ar fi omorat pe toti.
Pana in '71 nu era deloc asa, apoi, mai ales in anii '80 Ceausescu a cam exagerat.
Https://www.youtube.com/watch?v=kgbCz7l4g-E
Fa singur diferenta intre propaganda comunista si adevar.