Funcția sintactică o poți afla dacă pui întrebări.
Cazul N nu are prepoziție niciodată și are urmatoarele functii sintactice:
subiectul (cine?) atributul substantival (care?), nume predicativ (ce este subiectul?, cine este subiectul?, cum este subiectul?, ce se spune despre subiect?)
Cazul Ac are întotdeauna prepoziții. Îl poți recunoaște după prepoziții scurte (de, la, spre, către, pentru, până la etc) Are următoarele funcții sintactice: nume predicativ (cum este subiectul?) atribut substantival (care?), CD (pe cine? ce?). E singura situație în care CD cu întrebarea "ce?" nu are prepoziție în caz acuzativ (ex: Am privit peisajul, "peisajul" e CD în ac.)
Complement indirect (despre cine, despre ce, pentru cine, pentru ce?)
CCL (unde, de unde, până unde, încotro), CCT (când, de când, până când, cât timp), CCM (cum?), CC Cauză (din ce cauză?), CC Scop (cu ce scop?)
Cazul dativ îl recunoști după prepozițiile: conform, datorită, mulțumită, asemeni, grație
Cazul genitiv are prepoziții lungi, specifice (contra, împotriva, asupra, în fața, în spatele, la mijlocul, la dreapta, la stânga etc)
Cazul vocativ îl recunoști supă terminații și după semnul exclamării. Substantivele în vocativ se despart de restul propozitiei prin virgulă. Are terminațiile: le, ă, lor, e
Dacă ai nelămuriri și vrei să-ți explic mai detaliat, întreabă-mă orice, prin mesaj privat.
Simplu. Te duci, scoţi cartea de română din dulap, o pui pe masă, scoti o monedă din buzunarul unei haine, dai cu banul. Numai ca la FS este cam greu de nimerit. Dar la CAZ este mai usor. Dacă nu merge faza cu banul, cumpară un ciocan de sniţele, cheamă o prietena la tine, asezi capul pe carte, mai pui deasupra o carte si o rogi să te izbeasca cu ciocanul în cap. Cred ca 50 de lovituri sunt suficiente.
Bravo! Excelent grăit-ai!