Nu exista o scoala perfecta ci doar una perfectibila.Ea este o instiutie dinamica obligata sa se adapteze nevoilor societatii si mersului stiintei.
Eu cred ca intr-o scoala perfecta elevii ar merge de drag si cu drag.
Materia ar fi mai aerisita si s-ar concentra pe ce invata practic copilul si pe acele abilitati care il ajuta in mod real pe copil in viata. In loc sa il invatam pe copil de exemplu toate componentele celulei, tipurile de ecosistem, tipuri de frunze, etc, am putea sa il invatam ce e bine si ce nu e bine sa manance, cum sa planteze o planta sau cum sa recicleze inteligent. In loc sa il obligam sa citeasca aceleasi carti pe care le-au citit parintii nostri am putea sa il lasam sa citeasca ce ii place lui din fiecare categorie de beletristica. In loc sa il invatam sa bata masura la muzica am putea sa ii punem sa cante, orice le place lor si sa facem auditii din fiecare stil de muzica.
De asemenea, intr-o scoala ideala nu ar exista manuale. Ar exista o bibliografie din care elevii ar trebui sa se pregateasca inainte de ora, iar la ora sa nu stea profesorul sa dicteze zeci de pagini, ci sa discute impreuna cu elevii ideile pe care ei le-au citit.
Elevii ar avea ore de dezvoltare personala, tinute obligatoriu de un psihoterapeut, ore de maniere, ore de relaxare(in care sa practice un hobby, dar intr-un mediu organizat, din care pot invata ceva), ore de educatie sexuala, ore de discutii libere pe teme actuale (de la probleme politice pana la cutremurul din tara x), ore de sport (dar nu ore in care se dau norme si se umilesc elevii grasuti, ci ore in care efectiv sa se miste, sa faca efort fizic intr-un context placut), ore de cultura generala (in care sa se invete notiuni generale din toate domeniile), ore de educatie rutiere si de prim ajutor.
Consilierea carierei ar fi obligatorie, iar profesorii ar urmari fiecare elev in parte pentru a-i descoperi punctele forte.
Programul ar fi de la 8 pana dupa masa, dar cu pauza de 1 ora, in care elevii sa mearga la cantina scolii si sa manance un pranz sanatos.
Parintii ar fi implicati in activitatile din scoala nu doar prin bilete in care li se cer bani ci prin activitati reale, la care sa ia parte impreuna cu copilul lor(de la activitati in aer liber pana la realizarea de diverse obiecte care se pot vinde la un Targ de Craciun de exemplu)
Fiecare profesor ar avea clasa lui, pe care ar amenaja-o in asa fel incat activitatea de predare sa aiba loc intr-un context placut, dat adaptat disciplinei(de exemplu un laborator de biologie cu un acvariu, cu diverse imagini pe pereti, etc). Elevii ar avea dulapuri si nu ar duce acasa toate cartile si caietele.
Sistemul de notare ar trebui sa fie unul stimulativ si nu unul punitiv cum e acum in Romania. Iar elevul ar putea avea dreptul sa spuna ca nu se simte ok in acel moment sa fie ascultat (toti avem o zi mai grea) cu conditia ca pentru ora urmatoare sa se pregateasca suplimentar.
Sa putem veni cu animalele in scoala.
Temele sa fie de un exercitiu (care nu este greu) sau nimic.
Sa avem 30 de minute pauza.
Luni, duminica, sambata si miercuri sa nu facem ore.
Cand avem sport sa jucam jocuri.
Matematica : Nu vom avea teme si nu o sa iesim la tabla si o sa ne dea direct raspunsurile si o sa ne explice.
Daca plecam de la ora sa nu ne puna apsent si sa nu be spuna nimic.
Putem aduce si alti copii in clase sau animale.
As avea multe de schimbat...
Da, viitorul României.
Scoala perfecta nu exista decat in conceptiile noastre si nu o putem vedea perfecta, odata ce nu ne place un anumit lucru la ea. Spre ex.: profesorii ne tot bat la cap sa invatam, sa ne facem temele, ca si cum noi nu le-am face din propria initiativa (doar unii), mai multe ore de sport (fotbal!), 2 ore pe saptamana de legislatie auto, pauze mai lungi, fara regulamentul cu inchiderea portilor (in cazul meu ), proiecte in loc de plictisitoarele teme pe care uneori nu le intelegem nici cand ni le explica profii, excursii pe banii statului etc.
O școală in care ți se explică cu ce te-ar ajuta ce înveți( fără abureleile pe care le spun toți profesorii :" ai examen de dat"). Nimic mai mult.
Păi, nu poți numii o școală perfectă. Ea este doar pentru culturile oamenilor și peentru a devenii cineva în viață. Mulți dintre noi nu apreciază școala, dar fără ea nu poți ajunge nici unde. Școala perfectă este aceea unde ești, toate școlile sunt la fel!