Se mai intampla, deoarece rar se uita cineva intr-un dictionar, sa vada cum sunt puse accentele pe diverse cuvinte si le pronunta asa cum s-au obisnuit.
Sigur ca este vorba si de complexitatea limbii romane si in privinta accentului, nu exista regula cum este in alte limbi (de ex. maghiara, unde accentul este totdeauna pe prima silaba) ca sa fie pus intotdeauna pe aceeasi silaba.
Parerea mea este ca avem de a face cu hiperurbanisme discrete. https://dexonline.ro/definitie/hiperurbanism. Cel ce comite un hiperurbanism o face ca sa para emancipat si informat, el spera ca forma gresita a cuvantului arata altora, nesiguri pe cunostintele lor, ca stie ceva in plus. Dar cum de fac asta oameni culti? 1. Tocmai de asta se marginesc sa schimbe accentul; este hiperurbanism, dar discret. 2. Nu intodeuna oamenii astia sunt atat de culti cum ne-am dori cu totii sa fie, si in primul rand ei; adesea au o foarte buna cultura de specialitate, dar cultura generala a ramas un pic in urma celei de specialitate.
alexandrahvf întreabă: