Bun. Parerea mea despre sistemul de invatamant este cam la fel ca a ta. Mi s-ar parea normal sa se recupereze pe parcurs, fara ore suplimentare, ca doar nu i-am pus eu sa ma tina acasa, ca apoi sa ma cheme la ore. Vina nu este a profesorilor aici, ci a "alora de sus". Iar sistemul, ca ansamblu, e jalnic...pe alocuri acceptabil, daca ai profesori care stiu sa faca lectiile 'pe inteles' si sa mai imbine utilul cu placutul. Materia e grea, multa, practica deloc, salarii mici, laboratoare praf, scoli daramate(mai ales la sate).
Pentru ca sa isi justifice bugetari salaru, oare ce altceva? Dar stai linistit/a ca nu o sa se faca mare lucru, vin ca sa fie platiti! Mare ii setea romanului pentru bani, si asa au o gramada de sporuri si se plang de salar.
Da e mai simplu ca mai demult, atunci era si mai multa materie si mai complexa si subiectele pentru Treapta(a 8-a si cea din a 10-a) erau mai grele ca acum...geometrie in spatiu, nu se intalneste cel putin nu am intalnit pana acum(pana in clasa a 9-a, anul in care ma aflu).Dar este adevarat ca profesori numai stiu preda ca atunci, si ei vin doar ca sa castige salarul.Multii intrati pe pile, posturile la bugetari se cumpara fiind bataie pe ele (ma refer la cele de la oras). Daca nu ai pile ajungi sa inveti la satulete, elevi de acolo ajungand sa fie mai pregatiti decat noi.Noi avand profesori intrati pe pile, care ori nu stiu sa se adapteze la nivelul de gandire a copilului si sa il faca sa inteleaga (de cele mai multe ori ).Ori sunt habarnisti (se intampla sa nici nu vina pregatiti, doar cu foi care le impart si au si ei una si citim de pe ele in orele de curs, am o profesoara in gen). Profesorii astia de la oras sunt ficsisti, au fost tocilari dar nu au inteles mai bine ca unul care a ajuns la tara pentru ca nu a avut pile.Profesori aia veniti de la tara care nu au pile ajung sa predeie la tara sunt chiar mai pregatiti deoarece s-au zbatut sa iasa din acel mediu (avand si profesori care sa ii sprijine, fiind si putini in jur de 18 in unele clase ca sa ii poata pe toti sa ii faca sa inteleaga si sa ramana cu ceva).La noi nu,la noi is stricti,au pretenti desi nu ne invata nimic.
Da majoritatea profesorilor cer manuale si porcarii si nici macar nu lucreaza din ele.(sistemul mafiot romanesc,primind comision obligandusi elevi sa cumpere cutare carte,culegere dupa care merge ele sa le cumpere ca sa nu vada nimeni cat au costat de fapt,fiind multi facand si reducere). Putini fiind cei care nu isi obliga elevi,si daca li se face reducere sa dea bani inapoi (am avut un prof de romana care proceda asa, era mai in varsta).
Si nu te obliga nimeni sa mergi la scoala, unii merg chiar de placere.Mie cel putin nu imi displace dar nici nu imi place, nevrand sa raman o proasta si o analfabeta si asa sunt sanse marii sa murim de foame cu studii.
Avem fiecare un grad de inteligenta mai scazut sau mai ridicat asta e cum ne-o dat bunul Dumnezeu (cum s-ar zice ) si e pacat sa nu il folosim.
Nu toti cei care invata is tocilari, unii o fac de placere.Am avut colegi,care iubeau sa faca exercitii la fizica,matematica,chimie si profitau de orice ocazie ca sa rezolve, in loc sa le deie tema se punea langa noi si ne explica.
Sau mai sunt pasionati de literatura, nu inseamna ca esti prost daca citesti fara sa fii obligat(pentru scoala).O faci de placere, sa te simti bine in pielea ta.
Invatamantu-l nostru este cam subred, facand de toate si mult din toate pana la urma urmand sa nu ramane cu nimic.In loc sa se faca ca si in Suedia, o testare de mici sa se vada aptitudinile acelui copil si sa studieze exact ce i-ar place din ce il duce capu cum s-ar zice.(ajungand sa ne depaseasca facand chiar si 8 ani aprofundare a acelei meser si mai bun in acea meserie decat un roman dea nostru care a facut de toate dar nimic calumea).
Toceala inseamna a invata avand ca scop obtinerea unei note,invatand superficial si uitand(neinvatand logic). Acestia de obicei sunt obligati de parintii si nu invata nimic peste ce au pentru scoala,riscand sa inebuneasca dupa o anumta varsta.
Sau sunt cei care invata din placere si logic si nu pentru note facandule placere la orice ora sa citeasca o carte/un tratat /sau ceva legat de ce ii preocupa /de domeniul care vor sa se axeze sau sa faca probleme la mate,fizica,chimie sau orice altceva.
Fiecare isi petrece cum vrea timpul.
Da lie frica celor care tocesc,cui sa le spuna? Au la cine? Nu au, sunt flustrati dar ce sa faca? Provin din famili de tarana care isi doresc ca fii lor sa devina mari doctori sau cine stie ce indeferend de ce doresc sau daca ar vrea sa fie asa.Ce crezi ca in familie de tarani, e democratie? Iti spun eu acolo nu te abati din vorbele parintilor daca nu o sa ai o viata si mai amara decat cea in care asculti de ei.(La mine nu se aplica, fiind dintr-o familie culta, care nu a prosperat si a obtinut bani peste noapte.Si in care ma lasa sa imi formez proprile decizi, ei ajutanduma doar cu un sfat la nevoie si sprijininduma -ma refer la tata in special-desi pe majoritatea ar mira acest lucru, eu cu el suntem ca doi prieteni cum s-ar zice si discutam mult de la el preluand majoritatea conceptelor.Eu fiind o persoana care retine lectile de viata,invataturile,conceptele care sunt corecte,impartasind de obicei aceeasi parere ca si el -cum s-ar zice suntem pe aceiasi lungime de unda).
Spre deosebire de el,am un vis si ma sprijina sa nu ma las fara sa il ating(visul meu fiind sa devin medic,si sa ajut oamenii nu tinand cont de cat se castiga. dispretuiesc medici care salveaza oamenii care sunt dispusi sa dea cat mai mult, cei saraci putand sa moara linistita dupa ei ). Sunt multe de zis, dar am deraiat de la subiect deci mai bine inchei ca nu ma stiu opri cand imi exprim opinia.
In tara asta nu se va schimba nimic daca nimeni nu isi doreste asta si nu spera, nevrand sa depuna niciun efort.
Si aici inchei cu filosofia, ca o pot tine pana maine tot asa!
Ms,ma bucur ca cineva chiar intelege ce am vrut sa zic cu toata filozofia aia si ca a citit cineva ce am scris.Ma asteptam ca nimeni sa nu aiba rabdare sa citeasca atat! Chiar imi face placere sa raspund la intrebari de genul, nu stiu ma simt in largul meu cand pot sa imi exprim punctul de vedere si sa fiu ascultata.Majoritatea nu acepta numai ce le convine si nu ma asculta pana la capat.Deci chiar sunt incantata ca cineva mai este pe aceiasi lungime de unda ca si mine. Chiar apreciez chestia asta, putini fiind cei care ma asculta in afara de tata cu care vorbesc chestii de genu cat ii ziua de lunga.