Sigur,poti spera mai ales ca tu iti constientizezi boala! Tot ceea ce trebuie sa faci este sa NU intrerupi tratamentul (medicatie+psihoterapie) si sa colaborezi cu psihiatrul tau, cel care te monitorizeaza, pentru ca impreuna sa gasiti doza optima de antipsihotic care te va ajuta sa te mentii functional.Fa-ti tratamentul chiar daca ai senzatia ca acesta te impiedica sa ai randamentul intelectual pe care l-ai avut inainte de a lua pilule--- cu timpul, organismul tau se va obisnui cu tratamentul iar simptomele pe care le-ai avut in faza acuta a bolii nu vor reapare!
10 sfaturi din partea unei femei, doctorand in psihologie, care a reusit sa depaseasca cu succes diagnosticul de schizofrenie(http://www.minunemica.eu/......zofrenie/) :
1. Sa fim recunoscatori tuturor oamenilor care ne ajuta, si sa nu ne gandim la cei care nu ne-au putut ajuta (fie pentru ca nu au vrut, fie pentru ca nu au stiut cum)
2. Sa consideram gandurile mai putin pozitive pe care le avem despre propria persoana ca pe fatete ale noastre care trebuie acceptate, intelese si asumate, in niciun caz negate; daca nu ar fi avut un mesaj semnificativ pentru noi, astfel de ganduri nu ar fi aparut.
3. Daca nu reusim sa gestionam singuri aceste ganduri ce pot deveni coplesitoare, sa cautam ajutor de specialitate, sa exploram, cu atentie, impreuna cu persoana care ofera ajutor de specialitate, toate semnificatiile posibile ale acestor ganduri.
4. Sa nu ne luptam cu astfel de ganduri, pentru ca ele vor deveni mult mai intense si mai numeroase.
5. Sa nu ne izolam, sa nu renuntam la viata noastra sociala si profesionala.
6. Sa luam totul ca pe o experienta din care avem ceva de invatat despre noi insine, in loc sa ne speriem si sa ne lasam coplesiti de situatiile mai putin pozitive prin care trecem.
7. Sa vedem ca dincolo de orice situatie negativa in care ne putem afla, exista compasiune, toleranta, intelegere si acceptare si sa fim recunoscatori pentru toate acestea, atunci cand le primim.
8. Cand depasim situatia delicata cu care ne-am confruntat, sa nu ezitam sa ii ajutam pe cei care se confrunta cu situatii similare – si, ca parte din ajutorul concret, sa le oferim compasiunea si intelegerea noastra, in procesul lor de vindecare.
9. Indiferent de problema cu care ne confruntam, sa avem incredere in potentialul nostru, in unicitatea noastra, in propria noastra forta interioara.
10. "Ceea ce se afla in noi nu poate fi niciodată cotropit, smuls sau rapit. Lumina nu se stinge niciodata."
p.s.
*poti viziona video in traducere :http://blog.citatepedia.ro/eleanor-longden-vocile-din-capul-meu.htm
Draga Vernusio, sperantele ti le faci singur, in functie de ambitia pe care o ai!
Poti termina un liceu si poti lua BAC-ul DOAR daca esti hotarat sa inveti si sa termini liceul.
Din pacate, cu invatatul, nu putem invata noi, ci depidne direct de tine sid e vointa ta.
Ca atare, terminarea unui liceu si viitorul au, depinde doar de tine!
Ba chiar dimpotriva.
Ai sanse mari sa realizezi ceva.
Oricum asa-zisii normali pe care ii vedem pe strada sau la TV inca nu au fost diagnosticati.
Eu cred ca fiecare avem cate ceva.
De aceea am ajuns pe planeta asta.