anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca in Statutul elevului scrie negru pe alb la capitolul Interdictii Art. 15 punctul k) "sa paraseasca perimetrul unitatii de invatamant in timpul programului scolar, CU EXCEPTIA elevilor majori si a situatiilor prevazute de regulamentul de organizare si functionare al unitatii de invatamant". Eu ca elev major de ce nu pot iesi din scoala si imi este spus ca directorul a stabilit o regula interioara si nu am voie sa ies? +am îndrăznit sa le spun ca am voie sa ies si le-am spus si articolul din lege, iar administratorul scolii a interpretat totul ca pe o jignire si a spus ca imi va face referat sa ma exmatriculeze, ce? Nu inteleg de ce in ziua de azi daca ii spui unui om ca tu ai dreptate el o ia ca pe o insulta. Cum este de fapt, am voie sau nu sa ies din scoala?

5 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Daca esti major atunci ai voie sa iesi din scoala, regulamentul scolii nu poate incalca o prevedere imperativa dintr-un act normativ cu forta juridica superioara, asa cum este Statutul elevului, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 4.742/2016.
Chiar daca ar exista interdictia si pentru elevii majori tot nu te pot exmatricula numai pentru aceasta abatere.

| TheWznd a răspuns (pentru Ioandelasal):

Salut! am o întrebare legată de acest subiect.
În codul rutier există o ierarhie după care trebuie respectate regulile de circulație: Indicațiile polițistului, semnalele luminoase, semenele.

Știu că și în domeniul legislației există o altfel de ierarhie. Constituția, codurile de legi (civil și penal) și apoi, ce mai urmează? În ce ordine se respectă?
Sper că am explicat destul de clar întrebarea

| Ioandelasal a răspuns (pentru TheWznd):

Constitutia este legea fundamentala si este peste toate legile, toate legile trebuie sa respecte prevederile constitutionale.
Intre actele normative de acelasi rang nu exista o ierahie stabilita, cu exceptia principiului ca legile speciale (care reglementeaza un anumit domeniu sau o parte a acestuia) deroga de la legile generale (in principal coduri) si se aplica inaintea acestora.
De asemenea unde legile speciale nu prevad se aplica dreptul comun, respectiv legile generale.

| TheWznd a răspuns:

La începutul anului vă dă să semnați un regulament de orgine interioară. Dacă pe regulamentul ăla scrie că nu ai voie să ieși din școală în timpul orelor, iar tu l-ai semnat, atunci nu ai ce să faci, pentru că, semându-l ai acceptat să-l respecți sau să suporți consecințele.

Regulamentele de orgine interioară NU pot fii peste lege. Poate că anul ăsta nu mai ai ce face, dar dacă și anul viitor o să fii tot la școală, să fii atent când citești regulamentul. Dacă apare o asemenea regulă poți să semnalezi (diplomatic) că este în contradicție cu statutul elevului.

Nu te ajută să te cerți cu ei. Nu o să faci altceva decât să îi enervezi, și până la urmă, tot ei au puterea decizională în unitatea de învățămând.

Cât despre prima întrebare, depinde de felul în care o spui. Dacă îl faci să simtă că e prost (gen, "eu știu, tu nu"), atunci o să se simtă atacat și o să te atace și el (în special dacă deja ai 18 ani, și ești, teoretic, adult).

| anonim_4396 explică (pentru TheWznd):

Eu doar i-am citit legea si articolul, iar dansul ma lua peste picior "i-auzi acum aveti drepturi sa faceti scandal", i-am ascultat criticile si la final i-a spus domnului gardian sa ma duca in clasa. Nu m-am opus si am mers in clasa impreuna cu gardianul, iar peste cateva ore ma suna doamna diriginta pe motiv ca am facut scandal si ca aml jignit "cu gardianul va puteti certa, dar nu cu administratorul care are nevasta in minister". Eu nu doresc u conflict cu nimeni, se poate confirma acest lucru prin notele si prezeta mea cursuri, ce as putea face daca s-ar ajunge la un refeat "imbogatit" de domnul administrator?