Titlul poeziei, X, ne trimite cu gandul la (ceva anume), creeaza o senzatie de (ceva), vine ca o intampinare in calea cititorului, fiind un rezumat al intregii poezii (sau) aratand morala care se extrage din poezie. Nu scrii toate astea ci doar ce se potriveste, poate mai inventezi si tu ceva. Unele titluri nu au legatura cu textul. Scrisoarea a treia face parte dintr-un sir de 5 poezii (a 5 a e cea mai faina), deci la ea vei spune ca titlul este o numerotare ordonata, logica, a operelor autorului. Uneori avem un titlu ca "Plumb". Nu e vorba de plumb in poezie, ci de tristetea omului simplu, astfel plumbul reprezinta greutatea pe care o simte in suflet si care devine tot mai apasatoare...etc. Fii creativ/a.
Exemplu dat pe poezia Izvorul noptii de Lucian Blaga
Titlul poeziei "Izvorul noptii" de Lucian Blaga este foarte sugestiv, aflat in stransa legatura cu intreg continutul.
In primul rand, in sens propriu, semnificatia titlului este o sintagma de cuvinte formata din doua substantive comune, articulate, unul in nominativ altul in genitiv, ce denumesc o apa curgatoare, respectiv o forma de impartire a timpului.
In al doilea rand, in sens figurat, semnificatia titlului este o metafora a ochilor iubitei, asemanata cu zeita noptii (NYX). Metafora din titlu este completata de alte mijloace artistice ale textului, cum ar fi : enumeratia "curge noaptea peste vai/peste munti si peste sesuri". Hiperbola "Acoperind pamantul/ cu o mare de intuneric" exprima complexitatea sufletului feminin dominat de mister.
In al treilea rand, semnificatia titlului cuprinde si limbajul figurat(de scris alte figuri de stil asociate cu titlul + de explicat)
De asemenea, sentimentele transmise sunt de melancolie, tristete, etc.
In concluzie, poezia "Izvorul noptii" are un titlu original, semnificatia titlului avand o conotatie aparte. doar trebuie sa inlocuiesti!
Intre titlu si continutul textului este o deplina concordanta, intrucat titlul, fomat din..., sugereaza...
Sau ca titlul este cheia ce deschide poarta spre adevarurile simple ale textului.