Https://1lib.eu/s/genki
https://1lib.eu/s/learn%20japanese
Poate ar trebui să le folosești, mai sus sunt în format pdf/ epub.
Unde ai de gand sa pui in practica japoneza pe care te straduiesti s-o inveti acum? Ca din intrebarea ta reiese ca nu-ti dai interesul 100% sa o inveti cum se cuvine. Daca o inveti doar asa pasager si mai grav, daca nu ai intentia sa o folosesti intr-un loc din care sa obtii beneficii de pe urma ei, nici nu te mai stresa. Daca chiar te intereseaza, atunci ar trebui sa-i acorzi mult mai multa atentie.
Nu am cum sa ii acord atentie cat timp nu stiu de unde sa incep si ce sa fac mai exact pentru ca toata lumea ma trateaza cu aceeasi superioritate, de parca ar trebui deja sa stiu in ce ordine ar trebui sa invat totul. Mai ales ca japoneza este o limba destul de grea si are multe reguli deci, ca incepatoare chiar nu am de unde sa stiu care e cea mai usoara si mai ieftina varianta de a o invata.
Daca chiar iti propui sa faci ceva important cu japoneza (gen sa te angajezi undeva unde o folosesti si de pe urma careia sa obtii bani), ar trebui sa-ti asumi o investitie in a o invata. Asta implica ceva cursuri specializate unde stiu ei cum sa te ia de la 0 si sa te duca la rangul de avansat. Altfel te pierzi in detalii pe net si vei pierde si timp. Cauta cursuri de pe urma carora sa obtii si o certificare, un atestat care sa te ajute apoi sa obtii bani (adica, sa-ti recuperezi investitia si sa castigi si bani in continuare din folosirea acelei limbi). Altfel, daca o inveti doar asa ca-ti plac anime-urile sau mai stiu eu ce, e pierdere de timp.
Daca ma aleg cu cunostinte noi, eu nu o consider pierdere de timp. Vreau sa o invat pentru ca mi se pare o limba interesanta. Daca voi avea de castigat din ea nu ma intereseaza, consider ca a stii o limba straina sau mai multe deja e un castig pentru ca poti sa comunici cu mai multe categorii de persoane si sa descoperi lucruri noi. Asa cum ne invata in scoala latina, asa pot si eu sa invat japoneza chiar daca nu poate sa ma ajute cu nimic in mod special insa faptul ca iti imbogatesti mintea si o lucrezi cu detalii noi poate sa insemne mult. Nu totul se bazeaza pe castig si imi pare rau daca tu gandesti asa. Drumul pana la castig e in general mai amuzant
"Drumul pana la castig e in general mai amuzant" De fapt, drumul tau intortocheat de a invata japoneza "pe calea cea mai usoara si mai ieftina" cum ai zis tu ca vrei, e mult mai amuzant. Mai mult de plans decat de ras. Trebuie sa-ti asumi o minima investitie ca sa poti sa intelegi japoneza la nivel conversational sau avansat. Nu e ca si cum te apuci de italiana sau spaniola pe internet. Japoneza necesita mai multa precizie, mai multa atentie si implicare. Si necesita un meditator care sa te ghideze in acest drum anevoios.
Este o impresie falsa ca daca iti alimentezi mintea cu diverse informatii te ajuta la ceva. Nu conteaza cantitatea ci calitatea de fapt. Si conteaza acel "de ce". De ce fac asta? La ce o pun in practica? Acea practica ce beneficii imi aduce mie chiar asa? Merita toate eforturile astea? Nu o sa ajungi la stadiul sa comunici cu altii doar invatand fracturi de limba de pe internet. De pe internet vei asimila fix ce ai zis tu. Fracturi de informatie care iti dau impresia ca iti imbogatesc mintea. Later on, abia peste cativa ani, iti vei da seama ca a fost doar balast ce ai acumulat si il vei uita.
Important e sa-ti cunosti acel "de ce". De ce vrei neaparat sa stii acea limba si ce beneficii iti va aduce chiar asa. Mai ales ca japoneza e o limba foarte solicitanta de invatat, necesita niste eforturi mari din partea ta. Trebuie sa te gandesti clar: sunt dispusa eu sa fac toate aceste eforturi (mentale si materiale) doar ca sa ma simt eu "mai bogata la minte" apoi in cantitatea de informatii?" pentru asta fac eu eforturile astea? pentru ca ma simt eu acum complexata ca nu cunosc limba x si daca ajung sa o cunosc, o sa-mi dispara complexitatile pe care le am fata de mine insami?"
" sau de fapt ma apuc sa invat limba asta ca sa obtin niste beneficii mai mari decat doar de "a ma imbogati cu o cantitate de informatii noi"? " Trebuie sa gandesti mai departe de atat. Pe termen lung.
Da, orice limba te ajuta sa comunici cu altii. Dar asta nu te ajuta efectiv la ceva pana nu inveti sa tintesti mult mai pragmatic. Intr-un final daca ai depus atatea eforturi pentru a acumula ceva, iar acel ceva nu iti aduce inapoi un beneficiu mai important decat doar impresia ca te simti tu mai "bogata in informatii", ar trebui sa te puna pe ganduri. Nu conteaza cate informatii detii, conteaza cum pui in aplicare informatiile pe care le detii la un moment dat, astfel incat sa obtii beneficii de pe urma lor. Daca doar detii informatii si atat e ca o fabrica cu unelte care nu sunt puse in functiune si care nu scot niciun ban.
Fie iti dai interesul sa inveti japoneza cu un mentor, adica sa faci o investitie, din urma careia sa obtii si tu bani apoi la randul tau, fie ramai doar cu impresia falsa ca ai invatat-o, dar va fi un doar lucru doar pasager in viata ta.
Salut daca vrei sa pui intrebari sau sa ceri sfaturi te pot ajuta, daca ai nevoie trimite-mi in privat discordul tau sa te adaug sa putem vorbi