| silviuseby a întrebat:

Daca un numeral cardinal sta pe langa un substantiv ce functie sintactica are?
De ex. :
"Noua caini."
[ Primul exemplu care mi-a venit.]

Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Lynna a răspuns:

Daca numeralul insoteste un substantiv, ca si in exemplul tau, are valoare adjectivala, iar functia este de atribut adjectival.
Daca nu insoteste un substantiv ( Noua trec strada) are valoare substantivala si poate avea orice functie in afara de predicat.
Aceste principii se aplica si la numeralul ordinar.
Sper ca ai inteles.
Bafta la teme.

9 răspunsuri:
| Idc12345 a răspuns:

Daca mai e si un substantiv langa el are valoare adjectivala... Daca e de exemplu :"9 au murit "are valoare substantivala.La asta ma incurcam si eu big grin

| raluk27 a răspuns:

In principiu e atribut adjectival, insa am citit undeva ca numeralele peste 20 au valoare substantivala. De exemplu: Douazeci de elevi trec strada. Douazeci e subiect, iar de elevi, atribut substantival prepozitional. Uite aici http://www.morfologia.ro/numeralul/

Răspuns utilizator avertizat
| GREWup a răspuns:

Buna, are functia sintactica de atribut adjectival, exprimat prin numeral cardinal cu functie de adjectiv :* Fundita?

| Lorrysweet99 a răspuns:

Are functie sintactica de atribut, deoarece se pune intrebarea, care este una dintre cele specifice atributului.

| ɖЗν1ι a răspuns:

Ma,,dar sti ceva? tu unde ai fost cand profesoru v-a predat lectia...oh go on. daca stai cu mintea in alta parete laughing

| CreataBiscuu18 a răspuns:

Atribut adjectival exprimat prin numeral cu valoare adjectivalahappy