Fai pe o plansa planeta nostra inconjurata de celelalte planete, cu copaci, oameni astfel incat totul sa exprime bucurie!~ uite o poza cu planeta(poate te ajuta):
http://2.bp.blogspot.com/......_terra.jpg
Poate te ajuta si imaginile astea :
http://images.google.com/......tp?/images
sau:
http://planeta-noastra.blogspot.com/
http://blog.camera.org/archives/google-earth.jpe
http://www.geofisica.com.br/planeta.jpg
sper ca iti sunt de folos!
Construirea lumii contemporane
Desi nu a apartinut ariei de desfasurare a procesului de antropogeneza, Europa a avut o extraordiara contributie la crearea civilizatiei universal si construirea lumii contemporane.
Sunt cunoscute si renumite contributiile, atat meteriale, cat si spirituale, ale civilizatiilor greaca si romana, precum si ale Renasterii la patrimonial civilizatiei mondiale:
• Civilizatia greceasca: stilurile arhitecturale (Doric, ionic si corintic), in care sunt inaltate edificii grandioase (temple, palate, teatre monumentale, constructii memorial etc.), sculptura care impresioneaza prin perfectiunea proportiilor (la care se adauga ritmul miscarilor, seninatatea si maretia figurilor);
• Civilizatia romana: edificii grandioase, incluse intr-un system urban précis si functional, constructii de utilitate publica (terme, forumuri etc.), religioase (bazilici, temple), commemorative (arcuri de triumf, mausolee, columne) etc., picture (ansambluri de fresca si mozaic), infrastructura (faimoasele cai rutiere, via, si poduri).
• Renasterea: epoca in istoria Europei (sec. XIV-XVI), in care au avut loc marile descoperiri geografice—care au deposit granitele vechii lumi cuoscute, punand bazele comertului mondial—si a avut loc o extraordinara inflorire a literaturii, stiintei, gandirii plitice si filozofice, dar mai ales a artei (,, arta renascentista’’, cu numerosi reprezentanti, intre care Michelangelo, Donatello, Leonardo da Vinci, Rafael, Botticelli, Tizian, Van Eyck, Durer, Holbein s. a.).
Doua elemente majore care au avut loc pr continental European, cam in acelasi timp, au marcat trecerea de la epoca moderna pe intreaga planeta: revolutia industrial si Revolutia Franceza.
Revolutia industrial: procesul de inlocuire radical a productiei manual manufacturiere cu productia de fabrica, bazata pe masini, declansata in Anglia, in ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. De aici, masinismul (mecanizarea industriei textile, masina cu aburi), noua metalurgie a fierulu, caile ferate si miracolul energetic (prima hidrocentrala in Franta, in 1869, prima termocentrala in Marea Britanie, in 1882) se raspandeste pe intreg continental, de la vest la est, in parallel manifestandu-se sip e alte continente (America—mai intai in S. U. A., Asia—pentru inceput in Japonia).
Revolutia Franceza: desfasurata intre anii 1789-1794, a dus nu numai la abolirea structurilor vechiului regim (inlaturarea monarhiei), ci mai ales la desfiintarea ralatiilor feudale, prin amploare si semnificatie avand o mare insemnatate international,, Declaratie a dreptului omului si cetateanului’’ si ideile de,, libertate, egalitate, fraternitate’’ patrund in constiinta epocii, iar notiunea de libertate, democratie, patrie si natiune, propagate apoi de razboaiele napoleoniene, bulverseaza intregul continent, zdruncinand regimurile feudale absolutist.
Tot continentul European va fi, in secolul al XIX-lea, legand constituiri statelor nationale, imi ales in Europa Centrala (inclusive Romania) si de Sud-Est.
Sec al XX-lea va fi unul bulversat pentru Europa: doua razboaie mondiale, care produc mari pagube material si umane, nasterea primului regim communist, apoi constituirea unui adevarat,, lagar comunist’’, in care a fost inglobata si Romania.
Desi are o pondere in scadere in anumite domenii, cum sunt populatia (datorita sporului natural negativ), puterea economica, militara, stiintifica, tehnologica etc. (gratie multiplicarii actorilor in domeniile respective de alte continente), Europa ramane, in continuare, un punct de referinta si chiarun model. Succesul sau esecul organizatiilor europene, precum Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Consiliul European, Uniunea Europeana si NATO (structurata euroatlantica), in atingerea obiectivelor propuse au un impact decisive asupra viitorului institutiilor internationale pe intreaga planeta.
Uniunea Europeana si ansamblurile contemporane: privire contemporana
In present, pe Glob, exista peste 100 de asciatii / organizatii internationale, majoritateacu obiective economice, avand, declarat sau nu, ca model CEE/UE, dar putine au atins un grad mai ridicat de coerenta, cum sunt ASEAN, NAFTA, MERCOSUR sau tind spre asa ceva (APEC, OCS s. a.).
Intre organizatiile internationale care au avut drept model CEE/UE—si care coopereaza ce acesta—se inscribe CARICOM (CARBBEAN COMMUNITY), infiintata in 1960, ingloband sase state in zona Marii Caraibelor (Barbados, Belize, Guyana, Jamica, Surname si Trinidad-Tobago). Aceasta organizatie cunoaste un trend pozitiv de integrare, in 2006 reusind, déjà, sa creeze piata unica. Foarte importanta este relatia UE cu marile organizatii transnationale, precum ONU, OCDE, NATO s. a.