Sa nu sorbi zgomotos supa, sa iei de pe platou bucata cea mai apropiata, nu pe cea mai mare sau pe cea mai mica, sa manuiesti corect tacamurile, sa nu porti discutii zgomotoase.Cumpara-ti o carte de maniere alese.Iti foloseste toata viata.Sugestii gasesti si pe net.
Deci totul incepe cam asa : sa nu te asezi inaintea celorlalte persoane mai in varsta, sa nu iti asezi coatele pe masa, sa nu vorbesti cu gura plina, sa te servesti cu cate putin din toate, sa nu bati cu furculita? lingura in masa sau farfurie, sa serveste o persoana daca iti cere ceva anume, sa te ridici de la masa cand toata lumea a terminat, sa nu lesi prea multa mancare in farfurie. Deci?
Bună!
Vezi detalii la linkul :
http://codul-bunelor-maniere.inginer.info/reguli-la-masa.html
http://www.one.ro/......sa-8955221
http://www.anidescoala.ro/articol/cum-ne-comportam-la-masa.html
http://www.gazetadeagricultura.info/......-masa.html
Toate cele bune.
Sa nu pui cotul pe masa.
S-a te servesti cu putin din fiecare.
S-a stai dreapta.
S-a mesteci cu gura inchisa.(Sunt unele
persoane care mesteca cu gura deschisa.
Sa stai frumos la masa.Sa nu voorbesti in timp ce mananci.Sa nu plescai la masa
Dupa ce ne asezam la masa, mai intai ne luam servetelul, pe care – l desfacem si il aranjam pe genunchi.
Servirea din orice farfurie comuna se face doar cu ajutorul tacamurilor, respectiv furculita si lingura. Tinand in mana stanga furculita, iar in dreapta lingura ne punem bucatele in farfuria personala.
Nu ne vom permite ca in acelasi timp sa servim mai multe feluri de gustari si salate. Ele se servesc consecutiv.
Nu se admite sa lasam in farfurie gustarile neservite.
Daca aveti musafiri la masa trebuie sa propuneti oaspetilor sa serveasca din toate bucatele.
Trebuie sa tineti cont ca se mananca si se bea fara a face zgomot.
Painea din farfurie sau cosulet se ia cu mana si se plaseaza in farfurioara pentru paine. Se servesc bucatele mici.
Pateul sau untul se ia cu cutitul personal si se plasează pe farfurie din partea dreapta. Feliuta de paine din farfurioara se unge cu unt sau cu pateu. In cazul cand pe masa lipsesc farfurioarele pentru paine, bucatelele de paine se aranjeaza pe marginea farfuriei de gustari.
Ouale se servesc in vesela speciala cu o lingurita mica pentru oua. Cele fierte tari se curata de coaja, se servesc cu ajutorul furculiţei si se mananca cu sos.
Bucatile calde din peste se servesc cu tacamurile pentru peste (cutit, furculita). Oasele se pun pe marginea farfurioarei.
Bucatele calde si reci din carne se taie cu ajutorul cutitului si se servesc cu furculiţa. Nu se taie intreaga bucata de carne n portii mai mici, ci se portioneaza imediat la servire.
Preparatele din masa tocata (parjoale, bitocuri), nu se taie cu cutitul, dar se portioneaza cu furculita.
Budincile – se servesc cu furculita, tinand-o in mana dreaptă. In acest caz aranjand masa, plasam furculita in partea dreapta a farfurioarei.
Icrele se dau in vesela de sticla, amestecate cu gheata. Se servesc cu paine prajita. Cu ajutorul linguritei se pun pe paine si se mananca cu mana.
Dulciurile se pot servi intr-o farfurie mare comuna, din care oaspetii isi iau atat cat doresc, sau se pot servi portionate in vesela de sticla. Cremele, jeleurile, inghetata se mananca cu ajutorul linguritei.
Merele mai intai de toate se taie cu cutitul pentru fructe in 4-8 parti, se inlatura cotorul si apoi se serveste cate o bucatica.
Prunele si caisele se desfac in jumatati si se inlatura samburele.
Strugurii se culeg de pe ciorchine, se plaseaza in farfurioara personalăa si se serveste cate o bobita.
Mandarinele, portocalele se curata de coaja cu mana si se imparte in felii.
Bananelor li se inlatura coaja si se servesc cu lingurita de desert.
Pepenii verzi si galbeni se servesc portionati in felii, si se mananca mijlocul cu lingurita sau furculita pentru desert.
In timpul mesei, tacamurile se tin in mana. In timpul servirii, furculita se plaseaza in partea stanga a farfurioarei iar cutitul in dreapta.
-sa nu pui cotul pe masa
-sa stai dreapta
-sa nu sorbi supa
-sa nu vorbesti la masa
-sa nu vorbesti cu gura plina.
Tacâmurile aşezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu ştiu ce lingură, furculiţă sau cuţit să folosească. Dacă eşti invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă aşezate o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai îndepărtat de farfurie şi tot aşa. Dacă eşti invitat la cineva acasă la cineva, aşteaptă prima mişcare a gazdei şi urmează-o.
Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie şi NU înapoi pe masă şi nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, aşază furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.
Bune maniere # 2: Lingura de supă
Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, şi alta în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingură în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.
Bune maniere # 3. Şervetul de masă
Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurfurie
Dupa ce ne asezam la masa, mai intai ne luam servetelul, pe care – l desfacem si il aranjam pe genunchi.
Servirea din orice farfurie comuna se face doar cu ajutorul tacamurilor, respectiv furculita si lingura. Tinand in mana stanga furculita, iar in dreapta lingura ne punem bucatele in farfuria personala.
Nu ne vom permite ca in acelasi timp sa servim mai multe feluri de gustari si salate. Ele se servesc consecutiv.
Nu se admite sa lasam in farfurie gustarile neservite.
Daca aveti musafiri la masa trebuie sa propuneti oaspetilor sa serveasca din toate bucatele.
Trebuie sa tineti cont ca se mananca si se bea fara a face zgomot.
Painea din farfurie sau cosulet se ia cu mana si se plaseaza in farfurioara pentru paine. Se servesc bucatele mici.
Pateul sau untul se ia cu cutitul personal si se plasează pe farfurie din partea dreapta. Feliuta de paine din farfurioara se unge cu unt sau cu pateu. In cazul cand pe masa lipsesc farfurioarele pentru paine, bucatelele de paine se aranjeaza pe marginea farfuriei de gustari.
Ouale se servesc in vesela speciala cu o lingurita mica pentru oua. Cele fierte tari se curata de coaja, se servesc cu ajutorul furculiţei si se mananca cu sos.
Bucatile calde din peste se servesc cu tacamurile pentru peste (cutit, furculita). Oasele se pun pe marginea farfurioarei.
Bucatele calde si reci din carne se taie cu ajutorul cutitului si se servesc cu furculiţa. Nu se taie intreaga bucata de carne n portii mai mici, ci se portioneaza imediat la servire.
Preparatele din masa tocata (parjoale, bitocuri), nu se taie cu cutitul, dar se portioneaza cu furculita.
Budincile – se servesc cu furculita, tinand-o in mana dreaptă. In acest caz aranjand masa, plasam furculita in partea dreapta a farfurioarei.
Icrele se dau in vesela de sticla, amestecate cu gheata. Se servesc cu paine prajita. Cu ajutorul linguritei se pun pe paine si se mananca cu mana.
Dulciurile se pot servi intr-o farfurie mare comuna, din care oaspetii isi iau atat cat doresc, sau se pot servi portionate in vesela de sticla. Cremele, jeleurile, inghetata se mananca cu ajutorul linguritei.
Merele mai intai de toate se taie cu cutitul pentru fructe in 4-8 parti, se inlatura cotorul si apoi se serveste cate o bucatica.
Prunele si caisele se desfac in jumatati si se inlatura samburele.
Strugurii se culeg de pe ciorchine, se plaseaza in farfurioara personalăa si se serveste cate o bobita.
Mandarinele, portocalele se curata de coaja cu mana si se imparte in felii.
Bananelor li se inlatura coaja si se servesc cu lingurita de desert.
Pepenii verzi si galbeni se servesc portionati in felii, si se mananca mijlocul cu lingurita sau furculita pentru desert.
In timpul mesei, tacamurile se tin in mana. In timpul servirii, furculita se plaseaza in partea stanga a farfurioarei iar cutitul in dreapta.
Pai,,cand mananci cirba nu sorbi,mananca cat poti de elegant, ia cate putin cand iei din farfuri, nu mesteca aiurea in mancare, orce miscare pentru a da sem de bune maniere trebuie sa fie foarte delecata,, si cu multa precizie....incearca sa mananci mereu incet nu ft repede
-sa nu pui cotul pe masa
-sa stai dreapta
-sa nu sorbi supa
-sa nu vorbesti la masa
-sa nu vorbesti cu gura plina.
Tacâmurile aşezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu ştiu ce lingură, furculiţă sau cuţit să folosească. Dacă eşti invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă aşezate o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai îndepărtat de farfurie şi tot aşa. Dacă eşti invitat la cineva acasă la cineva, aşteaptă prima mişcare a gazdei şi urmează-o.
Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie şi NU înapoi pe masă şi nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, aşază furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.
Bune maniere # 2: Lingura de supă
Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, şi alta în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingură în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.
Bune maniere # 3. Şervetul de masă
Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun, chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurfurie
Trebuie,sa stai drept, sa fii ordonat la masa, trebuie sa mananci cu gura inchisa.