1.SB-Subiectiva: Se spune "ca a castigat".
2.PR-Predicativa: El ajunge "ce si-a dorit".
3.ATR-Atributiva:El e baiatul "care a facut tema".
4.Completiva Directa: Baiatul scrie "ce i-a dat profesorul".
5.Completiva Indirecta: Andrei ofera invitatii "cui doreste ".
6.CCM(circ.de mod): Merge "cum vrea".
7.CCT(circ.de timp):Vine "cand poate".
8.CCL(circ. de loc): Pleaca "unde vrea".
9.CZ(cauzala): Plange "pentru ca a luat 3".
10.CS(de scop):Invata "ca sa ajunga cineva".
11.CV(concesiva):Invata,"desi stie".
12.CNS(consecutiva)lange atat de mult "incat face lac"
13.CDT(conditionala): Invata "daca primeste bani"
Sper ca te-am ajutat nu sunt luate cu Copy-Paste sunt din capul meu le stapanesc foarte bine.Nu ca altii copy - paste google. FUNDA?
Cum pot face diferenta intre predicativa si complementiva directa?
Pai predicativa are vb copulativ inainte iar completiva directa nu are..Hai sa-ti dau niste exemple.
Predicativa:
Cartea inseamna "sa inveti mult"...Vb copulativ este sa inveti.se inlocuieste cu =... cartea=sa inveti mult.
Completiva directa:
Aici nu este verb copulativ care se inlocuieste cu egal.
Baiatul vrea "sa scrie tema"...Ce vrea? sa scrie tema.e Completiva directa...aici nu se inlocuieste baiatul = sa scrie tema. vezi? nu merge.
Mersi.
Gandeste inainte sa vorbesti...De unde stii ca altii au dat copy-paste?! E absurda orice acuzatie care nu are dovezi.Asa ca data viitoare nu te pripi sa spui ca e copiat.M-am chinuit mai mult ca tine sa-i scriu baiatului astuia PREDICATVA.
Propozitia subordonata PREDICATIVA:
-are ca regent un verb copulativ(a se face,a iesi,a deveni, a parea,a ramane, a insemna, a ajunge, a fi).
EX: A devenit ceea ce si-a dorit.
Identifici verbele(A devenit, a dorit), identifici elementul relational(ceea ce) si imparti fraza in propozitii(A devenit-Propozitia1; ceea ce si-a dorit-Propozitia2) si precizezi ce fel de subordonata este(Prop. 1-Propozitie principala; Prop. 2-Propozitie predicativa deoarece are ca regent un verb copulativ-in cazul nostru vb. "a deveni"). Restul mi-e lene sa le scriu...Si sper ca te-am ajutat cat de cat. Unde nu intelegi intreaba-ma.Bafta la examen ca banuiesc ca pentru asta iti trebuie! :*