Ceea ce dau aici este scos tot de pe TPU dar vad ca e cel mai usor de intelesai predicatul nominal este format dintr-un verb copulativ (adica care nu se poate inlocui cu a se afla.)
Exemplul corect: Mihai este cuminte. (predicatul nominal =este cuminte. vezi? cuvantul "este", nu se poate inlocui cu "se afla" sau "exista" Cum ar suna? : Mihai exista/se afla cuminte? nu suna ok.
Inca ceva; predicatul nominal se ia impreuna cu Numele predicativ "cuminte". Numele predicativ iti arata cum este subiectul. Daca te intreaba proful care este pred. nominal ii spui clar: 'este cuminte" (pentru ca se ia inttdeauna cu numele predicativ) Numele pred poate fi orice alt adjectiv: frumos, singur.etc.
Predicatul Nominal este aceva care iti arata cum este cineva sau ceva. ATENTIE: pred nominal nu arata unde sa afla acel ceva/cineva.
Predicatul verbal este aceva care iti arata existenta, si mereu poate fi inlocuit cu (a se afla), (a exista), exact opsul predicatului nominal. Exemplu: Mihai este aici. Iti arata clar unde este Mihai., adica subiectul.
Ana ESTE la scoala. Este= Predicat verbal.
( cand verbul "a fi" se poate inlocui cu "se afla, exista" atunci verbul a fi este predicativ.)
Ana ESTE FRUMOASA. Este= verb copulativ. Frumoasa= nume predicativ. > Este frumoasa= Predicat nominal.
(Atunci cand nu se poate inlocui cu "se afla, exista")
Merg pe jos pana la statia de autobuz.
Merg pe jos= p.v
Maria e frumoasa.
e frumoasa = p.n
De obicei p.n. contine verbul a fi, adica : e, este. Dar nu in toate cazurile.
Opomanapeviatamea întreabă: