| Poinsettia a întrebat:

Dau fundita!
Va rog sa-mi dati site-uri bune despre comunismul in Cuba. De preferinta in romana. Eu nu gasesc nimic util in romana. Promit fundita.

Răspuns Câştigător
| Corinne a răspuns:

Buna!


În limbajul zileleor noastre, un partid comunist este un partid politic care promovează comunismul, o interpretare specială a filozofiei sociopolitice a marxismului a gânditorului şi liderului bolşevic Vladimir Ilici Lenin. Partidele comuniste din zilele noastre pot uneori să nu folosescă în mod oficial termenul "communist" pentru a se autodenumi. Chiar dacă fac asta, însă, nu toate partidele comuniste urmează interpretările stricte ale uneia din şcolile comunismului: leninismul, maoismul, stalinismul sau troţkismul.

Primele partide comuniste au început să fie înfiinţate în toată lumea la începutul secolului al XX-lea, după fondarea de către bolşevici a Internaţionalei Comuniste. Partidele comuniste au deţinut puterea în 21 de naţiuni de-a lungul istoriei, cea mai importantă ţară comunistă fiind Uniunea Sovietică.


În anul 2005, partidele comuniste sunt la putere în Cuba, Republica Populară Chineză, Vietnam, Laos şi Coreea de Nord. În cazul partidului comunist chinez (PCC), adoptarea aşa numitei economii socialiste de piaţă, cunoscută şi ca "socialism având caracteristici chinezeşti", a făcut ca numeroşi comunişti şi partide comuniste din toată lumea să afirme că PCC a abandonat parţial sau total comunismul în favoarea capitalismului şi a societăţii de consum, o poziţie pe care partidul chinez o respinge cu hotărâre. Adoptarea de către Partidul Comunist Vietnamez a aşa numitei doi moi, politică asemănătoare cu cea chineză, a dus la critici puternice similare.

În Coreea de Nord, marxismul a fost înlocuit în mod oficial de ideologia Ideilor Ciuce. În 2002, Coreea de Nord a început un experiment economic asemănător cu cel chinezesc în Regiunea economică Kaesŏng. Câteva alte regiuni, aşa cum este Sinŭiju la graniţâ cu China, au fost desemnate ca "regiuni administrative speciale", regiuni în care politicile economiei de piaţă sunt permise. În ultimii ani, în fosta republică sovietică Moldova, Partidul Comunist a recucerit puterea pe cale democratică. Mai trebuie spus că până în acest moment, acest guvern, oficial denumit "comunist", nu s-a deosebit prin acţiunile sale prin nimic de guvernele "capitaliste" de mai înainte.

Exista sute, dacă nu mii de partide comuniste, mari şi mici, în toată lumea. Succesul lor variază foarte mult. Vezi şi Lista partidelor comuniste şi Mişcarea comunistă mondială pentru mai multe detalii despre partidele comuniste active în zilele noastre.




Daca esti american si ai mai putin de 45 de ani, sunt sanse sa nu fi intrat niciodata in Cuba – cel putin nu legal. Totusi situatia s-ar putea schimba odata cu deteriorarea rapida a sanatatii liderului cubanez Fidel Castro, care se apropie incet de ultima sa suflare. Desi Castro a cedat oficial in vara puterea fratelui sau Raul datorita starii sanatatii sale, este inca greu sa spunem ce nuanta va capata insula condusa de comunisti dupa ce umbra lui Castro va dispare de pe suprafata pamantului.

Deja, orasul Miami, unde traiesc multi cubanezi exilati, planuieste o sarbatorire oficiala la Orange Bowl in momentul in care Castro moare. Si sunt multe de sarbatorit. Castro a fost la conducerea guvernului cubanez aproape 50 de ani, privand poporul cubanez de abilitatea de a-i provoca autoritatea, de a calatori in afara Cubei sau chiar de a folosi Internetul.

Lista incalcarilor drepturilor omului nu este scurta in Cuba, unde conform Constituiei cubaneze: "cetatenii au libertate de exprimare si a presei," dar bineinteles doar "daca acestea se conformeaza obiectivelor societatii socialiste." Orice membru al oricarui grup politic, pentru drepturile omului sau drepturile muncii (de fapt aproape orice grup care nu are un lider numit de Partidul Comunist) este monitorizat constant, hartuit si arestat. Intreaga proprietate detinuta de orice religie a fost consfiscata in 1961 si afisarea unui banner impotriva avortului te poate duce foarte usor in spatele gratiilor.

In cuvintele unui ghid turistic cubanez, care a preferat sa fie numit doar Raphael: "Viata este grea. Obtinem un salariu intre 12 si 24 de dolari pe luna. Pentru mine si familia mea cheltuiesc 19 dolari pe mancare. Nu exista restaurante, doar fasole, orez, paine si putina carne. Unii dintre noi, care lucreaza pentru ciubucuri, castiga mai mult decat limita maxima. Dar foarte putini dintre noi – de fapt, doar prostituatele, fie ca ma credeti sau nu – castiga intr-o zi sau jumatate de zi cat castiga pe luna americanii sau canadienii sau englezii."

Tineti minte, Cuba se afla la doar 100 de mile de coasta Floridei. De ce nu creaza o statiune de plaja sau o destinatie pentru vacanta si sa isi hraneasca poporul? Acesta este unul dintre esecurile lui Castro. Acesta este un esec al comunismului.

Cartea americano-cubaneza

Relatiile dintre S.U.A. si Cuba au o istorie lunga si amara, mergand pana in anii 1950 cand presedintele Dwight D. Eisenhower a ales sa nu se intalneasca cu tanarul avocat revolutionar Fidel Castro. Revolutia comunista a lui Castro in 1959 nu a fost primita de guvernul american sau de restul lumii libere.

De atunci au existat multe capitole in cartea americano-cubaneza, incluzand o actiune in care exilatii cubanezi inarmati si pregatiti de fortele americane au incercat fara succes sa rastoarne regimul lui Castro in 1961, sau incluzand ziua de 24 februarie 1996 cand armata cubaneza a doborat doua avioane civile americane in spatiu aerian international, ucigand 4 americani.

Guvernul american a continuat sa ceara libertate si drepturi ale omului in Cuba, in timp ce Castro si regimul sau au cerut ca Statele Unite sa ridice embargoul sau sufocant. Si intre timp, multi cubanezi (sa nu uitam de Elian Gonzalez) au incercat totul pentru a fugi din tara unde comunismul a esuat. Din nou ne amintim de Raphael, un cubanez de fapt patriotic, care l-a invinuit pe presedintele George Bush pentru problemele Cubei: "Poporul cubanez iubeste poporul american. Noi simtim ca suntem veri, simtim o inrudire. Dar noi il uram pe Bush. Noi asteptam ca poporul american sa aleaga un alt lider care sa ne ajute sa ne indreptam relatia." Si totusi, pana in prezent, cati presedinti americani s-au schimbat pe durata regimului lui Castro? Zece – si nici o schimbare. Si cine a intarit cel mai recent relatiile americano-cubaneze? Fostul presedinte Bill Clinton atunci cand a adoptat Actul Libertad, impunand sanctiuni mai dure Cubei dupa incidentul aviatic din 1996.

Acum, se pare ca un nou capitol se deschide in aceasta "carte". In timp ce multi americani se intreaba probabil astazi de ce se mentine acel embargou vechi asupra Cubei legat de comert si deplasari, este posibil ca urmatoarele cateva pagini ale acestei "carti" sa ofere motivul. Imaginea din carte va infatisa o noua statiune de vacanta dar cuvintele din ea vor vorbi despre "un triumf eroic al spiritului uman asupra ideilor si practicilor denaturate si imorale ale comunismului."


La 1 ianuarie, insula caraibiana sarbatoreste jumatate de secol de la revolutia comunista si tot atatia ani de rivalitate cu SUA. Dupa cinci decenii de embargo american si colaps economic, unul dintre ultimele bastioane comuniste ale lumii, Cuba, se afla in fata unor reforme structurale.

In timpul presedintiei sale, incepute exact acum 50 de ani, Fidel Castro a expropriat companiile straine, si-a aruncat in inchisoare adversarii politici, si a trimis in exil cateva milioane de cubanezi.

Totusi, el a realizat si reforme istorice, facand mari progrese in domeniile sanatatii si educatiei, care au ridicat tara insulara la nivelul statelor occidentale, din acest punct de vedere. Pe parcursul a cinci decenii, cei 11 milioane de cubanezi s-au confruntat cu embargoul american, cu colapsul economic care a urmat destramarii URSS in 1991 si, mai recent, cu retragerea lui Fidel Castro, dupa ce acesta s-a imbolnavit grav in iulie 2006.

In 2008, Cuba a fost lovita de trei uragane ce au cauzat pagube de 10 miliarde de dolari, echivalentul a 20% din PIB-ul Cubei.Dupa ce a tinut piept la nu mai putin de 10 presedinti ai SUA, Fidel Castro a devenit in prezent un model pentru o noua generatie de lideri de stanga din America Latina, intre care presedintele venezuelean Hugo Chavez si cel bolivian, Evo Morales. Ambii vor participa la festivitatile ce vor avea loc pe 1 ianuarie la Santiago de Cuba, fostul centru al insurectiei lui Castro.

Drama geopolitica

Revolutia comunista inceputa de Fidel Castro acum 50 de ani a alimentat una dintre cele mai indelungate si mai marcante drame geopolitice, aceea a rivalitatii dintre Cuba si SUA, considera analistii americani. „Ar fi extrem de naiv sa credem ca bunele intentii ale unei persoane inteligente ar putea schimba ceea ce a fost creat de-a lungul a mai multor secole de interese si lacomie", a scris Castro dupa alegerile din 4 noiembrie din SUA care l-au adus la Casa Alba pe Barack Obama. Cubanezii spera intr-un dezghet al relatiilor americano-cubaneze.

http://www.adevarul.ro/......79571.html

http://standard.money.ro/......-4686.html


http://referate.educativ.ro/cautare-referat-comunismul-in-cuba.html


http://facultate.regielive.ro/......27024.html



Sper ca ti-am putut fii de folos :)

1 răspuns: