4. In atentia elevilor/studentilor: Nu acceptam intrebari prin intermediul carora incercati sa va rezolvati temele pentru acasa sau temele de vacanta. Cei care nu vor respecta acest aspect risca sa fie sanctionati prin stergerea/ suspendarea contului. (De ce procedam astfel | Mai multe informatii despre ce se accepta si ce nu pe TPU)
Cine crezi ca e prostul tau? inteleg ca mai intrebi daca ai vreo nelamurile pentru temele pentru scoala, dar chiar rezumat?
Sa stii ca daca ai facut 10 clase, mai departe nu mai e obligatorie scoala...
Succes!
Sa moara mata in cancer daca nu ai intra si tu odata sa întrebi de o tema
Grozav inca unu care intra pe acest site pentru a isi face temele, bah copiilor aicea nu puneti intrebari cine imi face si mie rezumate bla bla, cantati la alta masa. Ar trebui zburati de pe acest site toti cei care vor sa isi faca temele doamne, de aia ia toti nota 10 la scoala. intra pe site-ul asta si isi face tema )
grozav. ce a ajuns lumea )
Bah copile deci termina-te!
Si pro bleme faceti si voi asa! Va e ciuda
In nuvela ,,Sobieski si romanii " scrisa de Costache
Negruzzi se relateaza o intamplare intre oasteapoloneza a
regelui Sobieski si strajerii romani din cetatea
Neamtu’,actiune care se petrece in toamna anului 1686 .
Obosita de lupta, de drum si infometata, armata
poloneza in trecere prin Moldova intalneste cetatea
Neamtului care la vremea aceea ,petimp de razboi ,pastra
averile nobililor moldoveni si era pazita de catre
optsprezece plaiesi .Un gandi se aprinde regelui Sobieski
si anume cel de a cuceri cetatea pentru a-si satisface
orgoliul propriu .Dupa nenumarate tratative intre solii
armatei poloneze si plaiesii cetatii ,cele doua tabere ajung
in final sa lupte pentru ceea ce si-au propus fiecare .In acest
segment iese in evidenta simplitatea celor ce apara
cetatea ,personae care sunt in inferioritate numerica si slab
echipate fata de armata poloneza care nu numai ca este
foarte numeroasa dar este si bine echipata in privinta
armamentului .
Dupa patru zile de lupta ,plaiesii hotarasc a se preda
deoarece sunt in inferioritate si nu reusesc sa faca fata
asaltului polonez .
Regele Polonez s-a indurat la interventia lui Iablonovski si i-a lasat pe plaiesi sa plece la casele lor.
Nuvela este opera epica in proza cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje complex caracterizate.
Pe drumul catre cetatea Neamtului, pe la sfarsitul lui septembrie 1686, se vedea o oaste mergand; urmau 12 tunuri uriase trase de boi, ceata de ofiteri calare in fruntea carora erau trei: unul in floarea varstei si doi mai batrani.Se auzeau doar tropotele cailor si pasul oamenilor care abia se miscau pentru ca de zece zile caii au mancat numai coaja copacilor iar oamenii au mancat numai struguri.
In frunte erau hatmanii Iablonovski, Pototki si cel din mijloc era regele Poloniei Ion Sobieski care nici el nu era multumit de conditiile fizice ale ostasilor. Mai mersera cat mai mersera pana ce Sobieski a zarit o cetate. Pototki a spus ca acolo isi pun moldovenii bogatiile pe timp de razboi. Iablonovski neinpresionat de cele spuse de Pototki le-a propus celorlati sa mearga mai departe; dar regele vroia totusi s-o cucereasca. In cetate erau 18 plaiesi dupa care a mai venit unul care a fost plecat la Iasi. Acesta dadu de stire ca se apropia de cetate o oaste mare de lesi.Atunci s-au luat masurile de securitate necesare acetei situatii.
Lesii au trimis un ofiter pentru a-si face cunoscute intentiile. A vrut sa intre in cetate dar batranul plaies il saluta de pe zid.Plaiesii nu avura alceva ce sa le deie decat niste plumb si nu puteau sa cedeze cetatea asa usor, atunci tunurile lesilor au fost indreptate catre cetate si au inceput focurile dintr-o parte si alta dupa cinci zile au pierit zece plaiesi au ramas fara merinde si munitie si un numar mare de ostasi poloni au murit.
Plaiesi au hotarat sa se predea a doua zi.La vederea celor noua plaiesi ramasi in viata regele s-a infuriat deoarece un numar atat de mic de plaiesi a omorat un numar atat mare de lesi; a dat ordin sa fie spanzurati dar Iablonovski i-a spus regelui ca acesti plaiesi nu au facut alceva decat si-au facut datoria patriotica; atunci regele le-a dat drumul dandu-le cate 50 de zloti si le-a spus sa le spuna si copiilor si fratilor ca au avut ocazia timp de cinci zile sa se impotriveasca regelui Poloniei.
Remarcam ca aceasta opera literara este de dimensiuni mai ample, infatiseaza o inlantuire de episoade in care apar mai multe persoanme(Iablonovski, Pototki, Sobieski),
actiunea este ampla si se desfasoara intr-un timp indelungat si in locuri diferite(la sfarsitul anului 1686), personajul principal este prezentat amplu si infatisat ca o personalitate in dezvoltare; naratiunea se impleteste cu dialogul prin ample secvente descriptive. Avand aceste trasaturi putem spune ca opera « Sobieski si romanii » de Costache Negruzzi este o nuvela.
funda plz
In nuvela,, Sobieski si romanii " scrisa de Costache
Negruzzi se relateaza o intamplare intre oasteapoloneza a
regelui Sobieski si strajerii romani din cetatea
Neamtu’, actiune care se petrece in toamna anului 1686.
Obosita de lupta, de drum si infometata, armata
poloneza in trecere prin Moldova intalneste cetatea
Neamtului care la vremea aceea, petimp de razboi, pastra
averile nobililor moldoveni si era pazita de catre
optsprezece plaiesi. Un gandi se aprinde regelui Sobieski
si anume cel de a cuceri cetatea pentru a-si satisface
orgoliul propriu. Dupa nenumarate tratative intre solii
armatei poloneze si plaiesii cetatii, cele doua tabere ajung
in final sa lupte pentru ceea ce si-au propus fiecare. In acest
segment iese in evidenta simplitatea celor ce apara
cetatea, personae care sunt in inferioritate numerica si slab
echipate fata de armata poloneza care nu numai ca este
foarte numeroasa dar este si bine echipata in privinta
armamentului.
Dupa patru zile de lupta, plaiesii hotarasc a se preda
deoarece sunt in inferioritate si nu reusesc sa faca fata
asaltului polonez.
Regele Polonez s-a indurat la interventia lui Iablonovski si i-a lasat pe plaiesi sa plece la casele lor.
4. In atentia elevilor/studentilor: Nu acceptam intrebari prin intermediul carora incercati sa va rezolvati temele pentru acasa sau temele de vacanta. Cei care nu vor respecta acest aspect risca sa fie sanctionati prin stergerea/ suspendarea contului. (De ce procedam astfel | Mai multe informatii despre ce se accepta si ce nu pe TPU) Nici macar nu ai citit regulile!
Mai ma enerveaza foarte mult oamenii care se baga in treburile altora si ma refer la specialistul97 daca diana a intrebat nu cred ca astepta un raspuns si in fond pentru asta e siteul toti pentru unul sa ne ajutam adica dar cred ca tu ai probleme de perceptie avansate o multime de oamenui comenteaza fara sens incetati
Care erau sentimentele regelui si ale celor 2 hatmani?
va rog frumos
In nuvela,, Sobieski si romanii " scrisa de Costache Negruzzi se relateaza o intamplare intre oastea poloneza aregelui Sobieski si strajerii romani din cetatea Neamtu’, actiune care se petrece in toamna anului 1686. Obosita de lupta, de drum si infometata, armata poloneza in trecere prin Moldova intalneste cetatea Neamtului care la vremea aceea, pe timp de razboi, pastraaverile nobililor moldoveni si era pazita de catreoptsprezece plaiesi.Un gand i se aprinde regelui Sobieskisi anume cel de a cuceri cetatea pentru a-si satisfaceorgoliul propriu. Dupa nenumarate tratative intre soliiarmatei poloneze si plaiesii cetatii, cele doua tabere ajungin final sa lupte pentru ceea ce si-au propus fiecare.In acestsegment iese in evidenta simplitatea celor ce aparacetatea, personae care sunt in inferioritate numerica si slabechipate fata de armata poloneza care nu numai ca estefoarte numeroasa dar este si bine echipata in privintaarmamentului. Dupa patru zile de lupta, plaiesii hotarasc a se predadeoarece sunt in inferioritate si nu reusesc sa faca fataasaltului polonez. Regele Polonez s-a indurat la interventia luiIablonovski si i-a lasat pe plaiesi sa plece la casele lor.
AnonimEsteEu întreabă:
alexcatalin13 întreabă: