Eu sunt plecata de aproape 4 ani din țară. Deși jumate din zi mi-o petrec printre străini, nu am uitat romana dar în unele situații mie destul de greu sa ma exprim, nu pentru ca as fi uitat romana ci pentru ca nu îmi găsesc cuvintele.Limba materna nu ai cum sa o uiți dar, într-o conversație mai scapi și câte un cuvânt în alta limba nu pentru ca ai fite sau mai știu eu ce, ci din obișnuința. Ma rog sunt persoane care exagerează dar, nu limba materna nu ai cum sa o uiți.
Bafta.
NU, nu cred ca mi-as uita limba materna, nici tu nu ai uitat-o doar ca faci o alta limba si de aceea le mai incurci. Eu daca as pleca intr-o tara straina mai mult timp, da as veni cu un accent specific limbii din acea tara, dar in niciun caz sa-mi it limba materna.
De uitat nu as putea sa o uit, dar dupa cativa ani in strainatate probabil as mai uita ce si ce
Nu, nu voi uita niciodata limba materna! Dar sunt persoane care pleaca in strainatate si cand se intorc in Romania se forteaza sa pastreze accentul din limba pe care o vorbeste doar pentru a atrage atentia!
Ursulika, inteleg.nu stiu, nu am fost pus in situatia, dar am auzit pe cineva care a fost plecata cam 2 luni, si uitase cum se spune la PATISERIE.asta nu-i nimic.eram la prut si trecea o cioara care caraia.si nu caraia romaneste.era ori moldoveneste ori ruseste, ca nu am inteles nimica.acum, ma gandeam, ori este moldovanca, si nu stie romaneste, ori este din romania si se da drept rusoaica, din motive de granita. da, mai e si limba paterna, in cazul in care...
Buna, si eu locuiesc in strainatate de 4 ani, si vorbind zilnic o alta limba decat limba mea materna uneori ma mai incurc, nu gasesc traducerea imediata in lb.romana, dar de uitat nu uit deoarece acasa vb lb romana cu sotul, acea profesora daca ar avea ocazia sa vorbeasca mai des limba romana eu zic ca si-ar aduce aminte.
Limba maternă - nu, însă gramatica limbei române - da!
Îţi doresc succes, la curs!
Nu in nici un caz! Este involuntar sa uiti limba materna! Chiar daca vrei nu poti!