Hm. din cate mai tin eu minte, a fost ucis in acelasi an cu Burebista...44 i.Hr.
De ce? cauta si tu in manualul de`a 8. a
Cezar a convocat Senatul la Idele lui Marte, pe 15 martie 44 i.Hr., cand a fost si ucis. Cu putine zile in urma, un prezicator ii spusese lui Cezar: "Fereste-te de Idele lui Marte". In timpul intrunirii Senatului, Cezar a fost atacat si injunghiat de un grup de senatori, care se intitulau Liberatorii. Acestia si-au justificat actiunea spunand ca au comis tiranicid, nu crima, aparand Republica de ambitiile monarhale pretinse de Cezar. Printre asasini se aflau Gaius Trebonius, Decimus Junius Brutus, Marcus Junius Brutus si Gaius Cassius Longinus; Cezar le gratiase majoritatea crimelor si chiar ii avansase in cariera. Marcus Brutus era un var indepartat al lui Cezar si fusese numit ca unul dintre mostenitorii sai testamentari. De asemenea, se speculeaza ca Marcus Brutus era fiul nelegitim al lui Cezar, din moment ce acesta avusese o aventura cu Servilia Caepionis, mama lui Brutus; insa Cezar avea doar cincisprezece ani la data nasterii lui Brutus. Cezar a primit 23 de lovituri(conform altora chiar 35), care variau intre superficiale si mortale si, ironia soartei, s-a prabusit la picioarele unei statui a fostului sau prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Pompei fusese recent deificat de catre Senat, unele relatari spunand ca Cezar s-a rugat la Pompei in timp ce murea.
Pe scurt: senatorii s-au temut ca Cezar vrea sa desfiinteze Republica (o forma de guvernare in care puterea era impartita intre Senat, format din reprezentanti alesi de popor, si conducatorul statului) si sa instaureze o monarhie (forma de guvernare in care toata puterea era in mana conducatorului). L-au asasinat ca sa previna autoproclamarea sa ca imparat. A fost degeaba: succesorul sau, Octavian Augustus, a facut exact asta 13 ani mai tarziu, in 31 I.H.
Pt ca era prea puternic for all si s-au gasit cativa(dintre care unul f apropiat) sa-l tradeze ca sa puna alt conducator.Li se parea ca nu conduce cum trebuie, Imperiul Roman(katerinca). Vroiau sa jefuiasca tot iar Caesar nu era un jefuitor de apropiati. Cel putin am concluzionat eu, dupa ce am vazut filmul "Cleopatra"