Sangele venos are culoare violacee datorita faptului ca este incarcat cu dioxid de carbon.
Originea expresiei "sange albastru" se pare ca provine din Spania, unde nobilii europeni, care aveau ten deschis la culoare, considerau ca au sange albastru tocmai fiindca asa se vedeau venele prin transparenta pielii. Ei foloseaua acest semn pentru a se diferentia de mauri si evrei, care aveau pielea de culoare mai inchisa.
Venele au de fapt o culoare rosie-violacee, inchisa (prin ele circula sange neoxigenat). Dar din cauza grasimii subcutanate, lumina nu ajunge sa patrunda intr-atat incat sa reflecte culoarea. Deoarece albastrul are o frecventa superioara, lumina reuseste sa il reflecte doar pe acesta, astfel incat venele nu mai apar rosii, ci albastre-violacee.
Expresia sange albastru are etimologie spaniola (sangre azul) si vine din Evul Mediu. Catre inceputul mileniului 2, Spania era ocupata de mauri. Unii nobili, descendenti din vizigoti, neam germanic care s-a asezat in peninsula cu cateva sute de ani inainte arabilor, pentru a-si demonstra originea "pura", europeana, isi aratau cu mandrie venele albastre, pe care pielea lor alba le facea vizibile si le evidentia. In cazul maurilor, din cauza tenului inchis, venele nu erau observabile. Concomitent, se crede ca acesta demonstratie "sangvinica" se facea si cu rolul de a diferentia si a legitima nobilii in fata taranilor. Acestia din urma, oamenii de rand, aveau tenul bronzat si aspru, si desigur, vene insesizabile, dovada a inferioritatii lor in fara castei nobiliare.
Expresia "Sange albastru" vine din Spania evului mediu, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sange pur albastru, spre deosebire de nobilii "de categorii inferioare", care au suferit felurite amestecuri de sange, mai ales sange maur.
Alegerea culorii albastre pentru sange se explica prin faptul ca, in mare parte, costumele, blazoanele si mai cu seama cordoanele si pamblicile decoratiilor erau pe atunci azurii, albastrul fiind culoarea preferata si reprezentativa a mebrilor inaltei aristocratii.
eu stiam ca sangele devine albastru cand nu se mai oxigeneaza... sau cam asa ceva...
BUCURROBERTA întreabă: