Foarte multa lume se lasa influentata de anglicismele, in special, aparute si in Romania si uita ca ei de fapt sunt romani. Nu cred ca englezii, francezii sau alte popoare folosesc in exces cuvinte din alte limbi asa cum fac romanii. Eu intotdeauna evit sa utilizez cuvinte provenite din alte limbi pentru ca imi iubesc tara, asa corupta cum e ea, si pentru ca sunt constienta ca nu trebuie sa devenim niste copii ale celorlalte popoare.
Am observat si eu. E pacat. In orice industrie englezismele predomina. Imi pare rau mai ales in industria muzicala. Pe vremuri era muzica adevarata. Acum totul e kitsch.
Well, eu ma plimb foarte mult pe forumuri si site-uri in engleza, daca vreau o informatie nu o caut in romania. Se subintelege ca stapanesc limba foarte bine. Scriind mult in engleza in fiecare zi(poate mai mult decat in romana), am tendinta sa le mai amestec. Ca par mai smecher, asta e doar o urmare, nu o cauza. :]
Chiar asa a zis si diriga(e profesoara de engleza)De ce nu putem folosi limba noastra frumoasa. Ca sa fie ei mai fitosi
Pe vremea Chiritei lui Alecsandri erau la moda frantuzismele(furculision, farfurision) lui Gulita si au disparut.Acum sunt la moda englezismele. Dupa ele va apara o noua moda, dar limba romana a ramas si o sa ramana.
Avem doar aproximativ 120. 000 de cuvinte în limba română... De unde vrei să aleagă? Sunt prea puţine!
Cred ca este vorba de influentele globalizarii...Fireste ca romana este o limba frumoasa dar depinde acum si la ce fel de cuvinte te referi. Daca un anumit cuvant nu are un corespondent in romana trebuie folosit cu numele sau englezesc. Si tu folosesti fara sa iti dai seama! Crezi ca doar romanii folosesc cuvinte englezesti? Bineinteles ca nu! In plus, nu vad ceva rau in asta... engleza este o limba de circulatie internationala!
Asa e pa trend! E cul sa scriesti in engleza
Lasand la o parte ca unii nu sunt stapani pe limba romana a devenit o adevarata moda ca scrii in limba engleza.In realitate, pe mess, pe hi5, pe facebook etc engleza e la putere.Si nu ar fi rau daca ar vorbi bine si engleza
Da` si pe aia o stalcesc. Fac un fel de mix intre doua limbi si iese o engroma cu accente regionale
Am observat si eu, vorba ta nu e mai frumoasa limba noastra).
Trebuie sa aisa si ei in evidenta cu ceva acu na
Limba noasta este foarte frumoasa, doar ca sunt anumite expresii in engleza care au o rezonanta mai altfel(cel putin pentru o persoana cu destule cunostinte in limba asta). de exemplu:cand vad ca pisicile au intrat iar in garaj si mi-au facut dezastru, mi se pare chiar urat sa injur in romana cand ma poate intelege si vecina de 80 de ani care ma spioneaza.asa ca scap un wtf.astfel ma inteleg prietenii dar nu si batranica. iar ea continua sa ma salute la fel de politicos.eu,cel putin, prefer sa injur in engleza.in romana sunt cuvinte prea grosolane pentru asa ceva.mai vorbesc mult acasa in engleza pentru a-mi invata baiatul aceasta limba.nu ma dau mai speciala sau ca sa ies in evidenta. din contra, fac tot posibilul sa trec neobservata.asa ca nu toti sunt cum comentati voi.
Da, dar cei ce folosesc limba engleza cred ca nu prea o stiu pe cea romana, sau se dau cam mari, au uitat oare de limba romana?
Limba engleza se infiltreaza in toate domeniile impreuna cu terminologia specifica.In plus unele cuvinte din engleza sut intraductibile in romana si-si pastreaza informatia semntica autentica doar IN LIMBA DE ORIGINE.Trebuie sa acceptam englezismele si sa le folosim cu prudenta si in contexte specifice.In general, cred ca unele cuvinte preluate din engleza aduc un plus de prospetime conversatiei, un ritm mai dinamic. Un bun cunoscator al limbii romane va stii cum sa nu se lase ispitit de multimea de cuvinte "cool'', care uneori nu refecta decat golul vocabularului.Cred de asemenea ca invazia aceasta reflecta o dorinta a romanilor de a fii mai aproape de viata mai atragatoare din Vest.Astfel,prin cuvinte ne apropiem cel putin, virtual, imaginativ de un standard tanjit de multi romani:-un fel de "rugaciune" ligvistica, daca pot colora putin structura.
Da, pisicile mai tinere, dar nu scumpa mea batranica.si sa fim seriosi, mai toate injuraturile din limba noastra fac referire la mamicile respectivilor.sarmanele,ce vina au ele? de ce sa le injuram pe ele? voi nu ati observat asta?
Limba engleza sa integrat in foarte multe tari in zilele de astazi. multa lume o cunoaste. Daca esti roman si locuiesti in tara de exemplu o tara in care se vorbeste limba engleza, folosing aceea limba, ai tendinta tot mai mult sa o folosesti si in contactul cu romanii sau cu alte persoane. Obisnuiam sa cred ca cei care fac asta, se dau mari, am ajuns sa cred ca nu este intotdeauna cazul. Traiesc pe propria piele aceasta. Am locuit multa vreme in US, si nu am avut contact cu limba romana, nu am uitat-o, cei care pretind ca uita, sunt plin de bull..., limba materna este imposibil sa o uiti. Engleza este folosita international, nu vad nimic rau in asta. Acum sunt in alta tara, si surprinzator, si aici engleza este folosita in foarte multe din situatii. Suna mai bine, cum zic unii...
In plus, daca cunosti engleza, te descurci oriunde mergi. Nu spune nimeni ca alte limbi nu sunt importante sau frumoase, dar realistic, engleza este baza, ne place sau nu.
www.terralinguas.com
pentru cei care doresc sa invete limbi straine, fara a sta in fata calculatorului.
Cata ipocrizie! Folosesti englezisme datorita practicabilitatii lor in vorbirea curenta. De exemplu francezii la "mouse" i-au spus "souris" dar noi nu o sa-i spunem "soricel" ca ar suna idiot (plimbi soricelul pe ecran )). Oricum romanii la origine au fost niste ciobani care stiau numai "branza", "varza", etc si au luat cuvinte din toate limbile. Sa va dau alte cateva exemple care sigur le folositi la ordinea zilei: blugi (de la "blue jeans"), adidasi (chiar cand te referi la Puma), sandvis (de la sandwich), veceu (de la WC). Hai ca trebuie sa dau "restart la laptop" (sa repornesc calculatorul de pe poale )...bafta!
NekoLoriichan3 întreabă:
Gabitza16 întreabă: