| DonEduardo a întrebat:

De ce au rămas Tara Românească și Moldova singurele provincii din Europa de Est creștină(dintre cele care nu au fost Pasalacuri) care au avut și o instituție a sclaviei pe bune, nu doar iobagie?

4 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Dacă te referi la robii țigani să știi că nu am fost singurii. Moldova, Țara românească și principatul Transilvaniei au fost singurele entități statale vasale imperiului Otoman care nu au devenit pașalâcuri dar robi țigani au existat și în imperiul Otoman.

| DonEduardo explică (pentru gabicoo):

Am spus eu ca nu au fost? Ceea ce am spus a fost ca statele est-europene CRESTINE, chiar și cele precum Imperiul Rus.

| romeo78 a răspuns:

Pentru că am avut un rol de regiuni tampon între imperiile care ne înconjurau, pentru că am avut domnitori care au reușit să cumpere prin plată anuală către otomani a libertății. Iar, referitor la "sclavie", se poate spune că boierii au împrumutat obiceiurile imperiilor și mai ales că aveau nevoie de o forță de muncă gratis, obedientă.
Sclavia a rezistat până la, începutul industrializării, cât timp forța fizică era de bază în orice activitate.

| Neimportant a răspuns:

Tara Românească și Moldova au avut o instituție a sclaviei din cauza unor condiții economice și sociale specifice, unde utilizarea sclavilor, mai ales a țiganilor, era considerată o practică economică normală pentru lucrul în agricultură și meșteșuguri. Această formă de sclavie a coexistat cu iobăgia, dar a fost mai evidentă și mai severă, în mare parte datorită influențelor otomane și contextului politic al regiunii.