Mie personal îmi place să scriu cu diacritice pentru că, în viziunea mea, textul arată mai frumos şi mai corect aşa.
Consider că dacă vorbim lb.română hai să o scriem şi cum trebuie, pentru că diacriticele aparţin limbii materne, iar eu fiind o persoană perfecţionistă căreia îi place să facă un lucru aşa cum se cuvine, prefer (şi îmi şi place) să scriu cu diacritice.
Nu contează că e vorba de un forum, comentariu pe YouTube, mesaj pe WhatsApp.
Mie aşa îmi place să scriu şi aşa voi scrie peste tot.
Eu ma refer la cei care sunt si deranjati de faptul ca nu scriem toti cu diacritice.
Asa, stiu motivele, dar nu este esential pe niste platforme de socializare. Nu primim puncte bonus sau ceva.
E drept, nu e esențial, dar e o formă de respect. Față de tine însuți, dar și față de cititori.
Acum, pe de altă parte, criticarea celor care din varii motive nu le folosesc nu mi se pare nici asta ceva util sau binevenit. Cel mult aș sugera cuiva că ar face bine să scrie românește, dar în niciun caz nu m-aș apuca să-l fac cu ou și cu oțet dacă nu o face.
Sa vezi cand cineva te poate insulta si cu diacritice, ala mai e respect?
Si culmea ca fix asta se intampla. De aia am pus intrebarea.
Unii se cred mai smecheri folosind diacriticele ca sa o arda superior. Penibil, nu? Ca sa se lege de ceva.
Dar pana la urma...forme fara fond.
M-am îndrăgostit! Te iau de nafastă! On a more serious note... jos pălăria, toată stima și respectul!
Intelectuali slabi in putere care nu au reusit sa faca nimic in viata sar pe tine sa zica nu stii romana scrii prost etc. Atat timp cat se intelege e suficient doar nu primim bani sa punem cratime virgule etc. Mi se par inutile chestiile astea
Eu scriu cu diacritice când sunt de pe laptop dar pe telefon nu stau niciodată să scriu intenționat cu diacritice. De multe ori îmi schimbă telefonul singur cuvintele mai simple cum ar fi "acasa" în "acasă" dar nu le pun intenționat cu diacritice.
Când vine vorba de lucrări pentru facultate sau teme în format electronic da, sunt și eu de părere că ar trebui scrise cu diacritice dar pe comunități online cum ar fi Facebook, TPU sau mai știu eu ce forumuri mi se pare irelevant dacă o persoană alege să scrie cu diacritice sau fără. Cred că ăștia care sar în sus că ei sunt superior intelectual că scriu cu diacritice sunt niște persoane care nu au cu ce altceva să se simtă bine în legătură cu capacitățile lor. Adică o să mă gândesc că persoana respectivă nu are altă mândrie decât că scrie cu diacritice Iar dacă asta îi face pe unii oameni să se simtă mai deștepți decât alții, treaba lor. Mi se par la fel ca ăia care îți țipă în față că ei citesc și sunt superiori intelectual din cauza asta. Sau ca ăia care se laudă cu ce muzică ascultă. Înțelegi tipologia despre care vorbesc
Lb. romana e usoara de inteles intre noi ramanii sau latinii! Dar un strain care incepe sa invete limba romana invata cu diacritice. Intre noi scriem fara diacritice, ca ne intelegem
Apreciez propozițiile scrise cu diacritice, dar faza e ca am tastatura in uk pe laptop si nu am diacritice in limba română pe tastatură, de exemplu acum scriu pe Samsung s10e si asa pot ca ma corectează, apreciez asta la Samsung, diacritice lb germana üäöß
De ce nu? Dacă le avem de ce să nu le folosim?
Intră pe un forum în franceză sau în germană și vezi câți folosesc diacritice și câți nu. (nu mă refer la greșelile de ortografie, ci la ăia care nu pun deloc).
Pe de altă parte, pe mine mă scot din minți interfețele web ale firmelor care acționează în România și unde, dacă le completez numele meu scris corect (cu diacritice), mă pun să folosesc doar litere din alfabet, nu și alte semne!
E simplu, unora le plac diacriticele, altora nu. Eu unul n-as avea rabdare sa scriu cu diacritice.
Poti sa scrii gresit si cu diacritice. Nu prea mai vezi lume in social-media sa scrie gresit, din ce in ce s-au cizelat mai mult, indiferent ca scriu cu diacritice sau nu.
Evident ca poti scrie gresit si cu diacritice, dar si fara.
Eu ma refer la persoanele care te desconsidera pentru ca nu le folosesti.
Exista persoane de genul? Nu am intalnit, dar cu siguranta daca se leaga de asta inseamna ca sunt super idioti.
Probabil ca pe TPU nu prea e locul lor de facut asemenea figuri.
Dar exista. Am vazut destui.
Cam acum doua saptamani venise unul sa ma insulte la un video de pe YouTube si i-am replicat ceva de genul: "Asa, si?" si el a inceput sa ma ia peste picior cu note muzicale si octave. Pentru ca nu am scris „Așa, și?"
Realizezi cam ce viata trista avea ala, nu? Aia e singura realizare a unor 'diacritici'.
Realizez. Oricum n-ai cum sa inchizi gura unor asemenea creaturi.
Cel mai simplu lucru e sa nici nu le mai dai atentie. Nu ai cum sa rationezi cu ei.
Depinde de situatie. In unele comunitati se tolereaza, in altele nu. Trebuie sa iti dai si tu seama in ce situatie te afli si sa actionezi ca atare.
Roaga-te sa nici nu intalnesti!
Dacă scrii în anume fel se găsesc unii sa îți sara în cap ca nu ști sa scrii. Sau dacă scrii prescurtat gen. "cf" "faci economie la cuvinte". Mor cu oamenii care se cred intelectuali
Ma', eu pe la inceputurile contului dadeam semne de uz de diacritice, dar m-am resemnat si-am decis ca, dintr-un motiv anume, daca urmeaza sa dau un raspuns care urmeaza sigur sa primeasca funda, mai bine pun diactriciele...
In prima instanta, foloseam telefonul in cea mai mare parte a timului, iar corectorul era mult peste confuz cand foloseam diverse cuvinte, iar de cuvintele in engleza, caci unii ne mai ducem viata si in engleza, nici nu se mai punea problema, era o pierdere de timp; de asta am ales sa imi scriu raspunsurile integral, fara ajutorul metodelor de completare/corectare automata... lucru care dura destul cu tastatura calculatorului, dar altminteri cum este conceputa tastatura telefoanelor.
Timpul a trecut iar acum pun diacritice numai cuvintelor care sigur pot fi confundate (fata-față/fată, de exemplu), caci, oricum, suntem pe TPU si nimeni nu ne plateste sa scriem raspunsuri cu diacritice. "Take it or leave it"
Desigur, mi se pare absurd sa dai un raspuns ca asta:
"în 22 Iulie | XKronstadt a răspuns:
Ai făcut facultatea degeaba. Scrierea limbii române conține diacritice, iar tu nu le folosești.
Deci, ești total pe lângă "litere". Vezi că ai un post de vânzătoare rezervat, la Auchan.", mai bine zis, sa te impaci cu o astfel de mentalitate infecta.
Eu m-am obișnuit fara diacritice și mi se pare mai simplu așa. E deranjant sa schimb mereu tastatura din engleză în română și invers. Dar in texte care chiar contează încerc să scriu cu diacritice. La fel și la unele cuvinte care probabil nu se înțeleg fară diacritice.
Acum scriu de pe telefon și se pun automat.
Exact. Si pe mine ma incurca diacriticele in majoritatea timpului.
Altfel le-as folosi si as lasa tastatura automat pe limba romana.
Cu siguranta ca le folosim cand e important. Nu pe TPU, Facebook, etc. Bine, cel putin nu in comentarii. E altceva cand postezi un articol/editorial chiar si pe asemenea platforme.
Problema mea e cu cei care se cred mai grozavi pentru ca scriu cu diacritice in orice situatie.
Pentru ca la limba romana ar trebui sa fim buni toti.
Sunt cateva criterii de respectat daca se vrea ca un comentariu sa fie luat in serios. In ordinea importantei, acestea sunt:
- Sa nu aiba greseli gramaticale.
- Sa contina virgule si puncte unde trebuie. Sunt oameni care nu pun deloc (obosesti citind), dar sunt si oameni care le pun unde n-au ce cauta. Am vazut fraze de genul: "Sunt plecat la, Constanta".
- Sa contina diacritice
Eu le pun doar cand scriu un mesaj oficial, un anunt, dar si daca imi sunt la indemana (daca scriu de pe telefon, de exemplu).
In conversatii nu am pretentia ca oamenii sa scrie cu diacritice. Dar cand cineva anunta ceva, sau pune un mesaj public pe o retea de socializare ma astept sa vad diacritice.
Deci, da, si pe retele de socializare trebuie puse. Consider ca sunt esentiale cand punem un mesaj public, vrem sa transmitem ceva, vrem sa argumentam sau sa raspundem cuiva cu o opinie diferita. Cel diplomat, cu un text bine scris, bine structurat va fi luat mai in serios mereu.
De conversatii zic. N-are de ce sa ne intereseze niste diacritice.
"pentru ca la limba romana ar trebui sa fim buni toti".
Mai important e continutul, nu forma.
Pe social media iti asumi ca nu vezi oameni care scriu texte asteptand sa fie punctate si evaluate de profi de limba romana. Mai ales ca exista si oameni mai gura-casca in ale tehnologiei.
Cine are o problema exagerata cu forma unui text pe astfel de platforme poate ar trebui sa se intereseze de niste sedinte de terapie ca sa-si adreseze problemele de tulburare obsesiv-compulsiva.
Atat timp cat mesajul/continutul e unul informativ chiar nu mai conteaza cum e scris. Ne poate interesa daca e corect gramatical in alte situatii, poate cand respectivul o arde cunoscator in ale 5G-ului care provoaca covid.
Pai odata ce dai un mesaj public, nu mai e conversatie. E un monolog. In astfel de cazuri, diacriticele ar trebui sa existe.
Public, unde? Pentru ce public? Asta e relativ.
O postare publica pe Facebook, de exemplu. Un anunt cu "Caut/vand/cumpar...". Nu or fi articole, dar tot au nevoie de diacritice.
Numai ca n-au. Ele se publica si fara, nu?
Da, dar fiind mesaje oficiale, e mai diplomat sa existe diacritice.
De cand am pus intrebarea este foarte clar la ce m-am referit.
E vorba doar de limbaj colocvial, informal.
Si chiar daca pui un anunt, una e sa fii compania X, alta e sa dai tu anunt de chirie pe un grup de Facebook. Deci ce vorbim?
Si anuntul de chirie pe un grup de Facebook trebuie sa fie profesional, scris cu diacritice. Nu conteaza ca nu scriu din pozitia de manager, de director, de reprezentant al unei companii. Daca scriu un mesaj mai oficial, il scriu cu diacritice.
Bai, nene, opreste-te.
Exagerezi si o cam dai in ipocrizie.
Pentru ce ai pune tu un anunt de chirie cu diacritice? Tu, persoana fizica, nu juridica.
Atunci pune-le si pe TPU. Pe ideea asta zici acelasi lucru. Dar ce sa vezi...
Aici nu dam anunturi, doar discutam.
Nu dau deloc in ipocrizie. Diacriticele nu sunt pentru persoane juridice sau doar pentru persoane oficiale. Cand scriem ceva important le punem, pentru ca vrem sa aratam seriozitate si profesionalism.
Le folosesc de fiecare data cand scriu un mesaj mai oficial, un anunt. Chiar daca nu urmeaza sa scriu intr-un ziar/articol, ci pur si simplu pe un grup. Sunt niste detalii destul de importante.
Au dreptate. Ieşti prost dacă nu pui diacritice.
De ce să nu l-e foloseşti? Strămoşi noştrii au luptat ca noi s-ă putem folosii diacriticele si voi ăştia care nu o faceţi, aşa î-i onoraţi?
Mie ruşine ca se consideră români dar nu o dovedesc. Argumentele lor nu trebuie lu-ate în serios.
----------------------------------------------------------------------------
Sper ca va place.Acum ma duc sa iau un pumn de pastile pentru a-mi calma bietii neuroni.
P.s. Don't worry! Oamenii ataca modul in care scriu altii daca nu au alte argumente.
Și eu sunt o persoană care apreciază un text scris cu diacritice și fără greșeli gramaticale...dar nu sunt obsedată de diacritice, ci doar de lipsa greșelilor gramaticale. Sunt, de asemenea, o persoană căreia îi crește pulsul când primește un mesaj de genul: "cf", "cmz"... Mi se pare lipsă de respect, de cele mai multe ori. În plus, chestia asta îmi inspiră superficialitate.
Nu pot sa nu remarc savoarea, inteligența și bunul simț al acestui domn:https://youtu.be/NpH6dbr9RO4
Nu prea îmi place să citesc ceva scris fără diacritice şi din cauza asta nici eu nu scriu fără să le pun.E mai uşor de citit cu ele.Doar atunci când vorbesc prin mesaje cu cineva nu le folosesc.De multe ori şi aici pe TPU când văd răspunsuri mai lungi scrise fără diacritice mi-e puţin cam groază să le citesc.
În orice caz,nu i-am numit niciodată oameni fără şcoală pe cei care nu le folosesc şi nici nu văd de ce aş face-o.Mi se pare exagerat totuşi. Poate unora aşa le place să scrie sau pur şi simplu n-au chef să le pună. Oricum,cred că oricine ştie să le folosească, nu mi se pare că e ceva ce ar putea pune în dificultate pe cineva. Poate doar "î" şi "â", am văzut că unii scriu de exemplu "coborâ" sau neâmpodobit" sau "tînăr" etc., deci probabil doar cu astea două ar fi probleme.
Îmi fac mai degrabă o părere mai puţin bună despre cei care nu ştiu să folosească corect o cratimă, să pună suficiente i-uri, să scrie un cuvânt legat sau despărţit etc.Văd zilnic pe aici nişte greşeli gramaticale de mă doare capul.
Aici îți dau dreptate. Un text cu diacritice chiar ușurează citirea.
Din respect pentru tine am apăsat Alt-Shift.
Tocmai mi-am adus aminte de asta:
https://www.tpu.ro/......i-trebuit/
Se pare că până la urmă chiar există şi oameni de-ăştia care judecă după nişte amărâte de diacritice pe care ştie cam oricine cum să le folosească.
Există chiar mai mulți. Pe acel user îl cunosc (relativ).
Avea o pasiune morbidă de a vâna analfabeți și cum îi mai considera.
Asta încă de la începutul site-ului.
Clar nu e în toate apele. Are o obsesie pronunțată de a corecta pe cineva, de a umili și tot așa. A mai fost și avertizat de nenumărate ori.
Mi se pare cumplit ca după ani buni de zile să mențină aceleași obiceiuri toxice (chiar și pentru el).
La ce să te aştepţi? Site-ul ăsta e mediul perfect pentru tot felul de bolnavi mintal, perverşi singuratici, oameni trişti şi frustraţi etc.Se ascund nişte specimene pe aici, ceva de speriat, numai bune de băgat la ospiciu.
P.S: Apreciez că ai păstrat diacriticile. (măcar în reply-ul pentru mine )
Uneori nu se intelege. Unii au tastatura, altii nu. Si eu aveam tastatura cand am instalat windows si a disparut. E greu de scris cand esti obisnuit fara, am fost obisnuita cu tastatura in romana si ma incurcam la semne, acum nici n-am vopsea pe taste si le cunosc.
Sunt unii care vor sa stea in armonie si nu le convine sa fie stricata de greseala altcuiva. Adica atunci cand tu scrii, nu-i convine sa citeasca alte litere. Este exact problema care o am eu acum cu tastatura ca trebuie sa "le ghicesc", si pentru cineva care are mintea ocupata nu e in stare sa si le aminteasca.
Eh mai sunt si unii, cum le dai asa ia, si nu-si pot da seama singuri cum "altfel" ar trebuie sa fie. Aceia se enerveaza pe propriul lor "defect".
Pe unii îi interesează mai mult cum scrii decât ceea ce scrii (ideea în sine).
Am văzut uneori că sunt destule persoane care mai scriu greșit (se mai grăbesc, autocorectul, sau chiar nu au avut cum să meargă la școală ori nu i-au interesat pur și simplu să învețe, etc) mult mai inteligente decât aia care scriu perfect gramatical.
Pentru ăia o persoană care nu folosește diacritice e o persoană proastă și automat se simt superiori doar din motivul ăsta.
Așa judecă ei oamenii.
Au niște percepții greșite, pun pe primul loc cum scrie cineva și nu ce scrie.
Probabil așa au fost programați de părinți, profesori, etc.
Dacă suferă și de aroganță nu o să vadă vreodată lucrurile altfel, ăștia cred că au ajuns la ultimul nivel de obicei și nu au cum să fie ei ăia care greșesc.
Dacă de exemplu un străin de 10 ori mai inteligent decât mine și-ar face blog și nu ar putea să scrie corect eu tot aș citi ce scrie ca să pot înțelege ideile.
Da, apreciez o căciuliță când o văd, dar mai mult tânjesc după o liniuță acum.
Când au intrat pentru prima dată computerele și telefoanele în România acestea erau după alfabetul englez și nu conțineau diacritice, nu exista nici opțiunea cu limba română. Cu timpul lumea s-a obișnuit așa căci nici acum nu găsești tastaturi în format românesc. Nu e o chestie de preferință, și-au bătut joc străinii de limba noastră.
terry123 întreabă: