Mie personal îmi place să scriu cu diacritice pentru că, în viziunea mea, textul arată mai frumos şi mai corect aşa.
Consider că dacă vorbim lb.română hai să o scriem şi cum trebuie, pentru că diacriticele aparţin limbii materne, iar eu fiind o persoană perfecţionistă căreia îi place să facă un lucru aşa cum se cuvine, prefer (şi îmi şi place) să scriu cu diacritice.
Nu contează că e vorba de un forum, comentariu pe YouTube, mesaj pe WhatsApp.
Mie aşa îmi place să scriu şi aşa voi scrie peste tot.
Ma', eu pe la inceputurile contului dadeam semne de uz de diacritice, dar m-am resemnat si-am decis ca, dintr-un motiv anume, daca urmeaza sa dau un raspuns care urmeaza sigur sa primeasca funda, mai bine pun diactriciele...
In prima instanta, foloseam telefonul in cea mai mare parte a timului, iar corectorul era mult peste confuz cand foloseam diverse cuvinte, iar de cuvintele in engleza, caci unii ne mai ducem viata si in engleza, nici nu se mai punea problema, era o pierdere de timp; de asta am ales sa imi scriu raspunsurile integral, fara ajutorul metodelor de completare/corectare automata... lucru care dura destul cu tastatura calculatorului, dar altminteri cum este conceputa tastatura telefoanelor.
Timpul a trecut iar acum pun diacritice numai cuvintelor care sigur pot fi confundate (fata-față/fată, de exemplu), caci, oricum, suntem pe TPU si nimeni nu ne plateste sa scriem raspunsuri cu diacritice. "Take it or leave it"
Desigur, mi se pare absurd sa dai un raspuns ca asta:
"în 22 Iulie | XKronstadt a răspuns:
Ai făcut facultatea degeaba. Scrierea limbii române conține diacritice, iar tu nu le folosești.
Deci, ești total pe lângă "litere". Vezi că ai un post de vânzătoare rezervat, la Auchan.", mai bine zis, sa te impaci cu o astfel de mentalitate infecta.
Uneori nu se intelege. Unii au tastatura, altii nu. Si eu aveam tastatura cand am instalat windows si a disparut. E greu de scris cand esti obisnuit fara, am fost obisnuita cu tastatura in romana si ma incurcam la semne, acum nici n-am vopsea pe taste si le cunosc.
Sunt unii care vor sa stea in armonie si nu le convine sa fie stricata de greseala altcuiva. Adica atunci cand tu scrii, nu-i convine sa citeasca alte litere. Este exact problema care o am eu acum cu tastatura ca trebuie sa "le ghicesc", si pentru cineva care are mintea ocupata nu e in stare sa si le aminteasca.
Eh mai sunt si unii, cum le dai asa ia, si nu-si pot da seama singuri cum "altfel" ar trebuie sa fie. Aceia se enerveaza pe propriul lor "defect".
Depinde de situatie. In unele comunitati se tolereaza, in altele nu. Trebuie sa iti dai si tu seama in ce situatie te afli si sa actionezi ca atare.
M-am îndrăgostit! Te iau de nafastă! On a more serious note... jos pălăria, toată stima și respectul!
Lb. romana e usoara de inteles intre noi ramanii sau latinii! Dar un strain care incepe sa invete limba romana invata cu diacritice. Intre noi scriem fara diacritice, ca ne intelegem
O postare publica pe Facebook, de exemplu. Un anunt cu "Caut/vand/cumpar...". Nu or fi articole, dar tot au nevoie de diacritice.
Da, dar fiind mesaje oficiale, e mai diplomat sa existe diacritice.
De cand am pus intrebarea este foarte clar la ce m-am referit.
E vorba doar de limbaj colocvial, informal.
Si chiar daca pui un anunt, una e sa fii compania X, alta e sa dai tu anunt de chirie pe un grup de Facebook. Deci ce vorbim?
Si anuntul de chirie pe un grup de Facebook trebuie sa fie profesional, scris cu diacritice. Nu conteaza ca nu scriu din pozitia de manager, de director, de reprezentant al unei companii. Daca scriu un mesaj mai oficial, il scriu cu diacritice.
Bai, nene, opreste-te.
Exagerezi si o cam dai in ipocrizie.
Pentru ce ai pune tu un anunt de chirie cu diacritice? Tu, persoana fizica, nu juridica.
Atunci pune-le si pe TPU. Pe ideea asta zici acelasi lucru. Dar ce sa vezi...
Aici nu dam anunturi, doar discutam.
Nu dau deloc in ipocrizie. Diacriticele nu sunt pentru persoane juridice sau doar pentru persoane oficiale. Cand scriem ceva important le punem, pentru ca vrem sa aratam seriozitate si profesionalism.
Le folosesc de fiecare data cand scriu un mesaj mai oficial, un anunt. Chiar daca nu urmeaza sa scriu intr-un ziar/articol, ci pur si simplu pe un grup. Sunt niste detalii destul de importante.
Da, apreciez o căciuliță când o văd, dar mai mult tânjesc după o liniuță acum.
Apreciez propozițiile scrise cu diacritice, dar faza e ca am tastatura in uk pe laptop si nu am diacritice in limba română pe tastatură, de exemplu acum scriu pe Samsung s10e si asa pot ca ma corectează, apreciez asta la Samsung, diacritice lb germana üäöß
terry123 întreabă: