| BiiBiis a întrebat:

De ce cand tinem ochiul drept inchis si cel stang deschis vedem un obiect mai aproape si putin mai in dreaptea si cand inchidem ochiul stang si deschidem ochiul drept vedem ca e mai departe si mai in stanga?

4 răspunsuri:
| VoiceWithin a răspuns:

Pai ca sa zic asa avem + si - la ochi si de aceea se vede asa happy si eu am observat

| Incubus a răspuns:

Diferenta de pozitie se datoreaza de altfel si diferentei pozitiei ochilor(fiecare vede vede o imagine oarecum diferita de celalalt, sub un alt unghi)acest lucru te ajuta la aproximarea distantelor(cu cat obiectul privit este mai aproape cu atat unghiul format de directia priviri este mai deschis, incearca cu un creion pe care il apropii si il indepartezi, o sa intelegi ce vreau sa zic)cat despre diferenta distantei, este o iluzie aparenta deoarece cu un singur ochi creierul nu mai poate compara imaginile primite de la ambi ochi si deci nici sa aprecieze distantele(presupunand ca esti in camera ta la calc incearca urmatoarea situatie:acoperati un ochi cu palma si incearca sa ajungi pana la bucatarie vei vedea ca nu este usor si te vei inpiedica de obiecte indiferent care ochi il acoperi deoarece creierul tau nu mai stie distanta pana la obiectele pe care le vede si ori va crede ca sunt aproape ori mai departe decat sunt)oricum efectul acesta aparent se datoreaza unui fapt pe care un puscas il invata in armata si acest fapt este numit ochiul director, consta in incapacitatea creierului de a analiza ambele imagini in detaliu si astfel se concentreaza doar pe imaginea primita de unul dintre ei celalalt doar completand cu informatii in special 3D ale peisajului, legatura cu puscasi este ca ei trebuie sa isi foloseasca ochiul director ca sa aprecieze corect tinta altfel nu ar nimeri

| aliona_6797 a răspuns:

Este o diferenta de perspectiva, ochii fiind plasati la o distanta de cativa centimetri unul de celalalt. Cand privesti cu un singur ochi experimentezi ceea ce s-ar numi vederea monoculara. Cand deschizi ambii ochi, pe retina ficaruia dintre ei se proiecteaza cate o imagine intr-o mica depresiune(foveea centralis) din pata galbena. Ulterior, aceste doua imagini ajung la creier (in aria vizuala) si se suprapun, formand o imagine 3D care este atribuita vederii binoculare.

| marrr a răspuns:

Pai este o diferenta, de aceea imaginea este indreptata catre un singur punct de catre creier. Se formeaza un fel de "V", unde capetele sunt ochii iar varful este punctul ochit.