| Straton_Cosmina_1974 a întrebat:

De ce cantitatea de precipitatii din zona de munte este mai mare decat cantitatea de precipitatii de la nivelul marii

5 răspunsuri:
| T0T a răspuns:

Diversitatea maselor de aer si raporturile dintre acestea determina caracteristici variate in regimul precipitatiliilor, temperaturii, contactul sinuos dintre uscat si apa influenta Curentului Atlanticului de Nord, aspectul si altitudinea reliefului prin prezenta si orientarea lantului muntos alpino-carpatic; zonalitatea verticala, prezenta unei mase continentale de mari dimensiuni in estul continentului, aceasta determina continentalismul temperaturii si al precipitatiilor.

| relian a răspuns:

Pt ca exista o diferenta de presiune, temperatura mai mare la munte decit la mare.Nori se formeaza din vapori de apa.Ca vapori de apa sa se produca este nevoie de o temperatura mai mare. Odata formati norii ei se deplaseaza datorita diferentelor de temperatura si de presiune de colo colo.Cind intilnesc o masa de aer mai rece decit masele de aer pe care se deplaseaza, nori condenseaza si asa ploua.Bine explicatia e in mare la modul general. Unde avem mase de aer mai reci? La munte.De ce? Pt ca avem roci verticale pe care razele solare cad intr-un unghi mai mic spre deosebire de mare unde razele cad aproape perpendicular, deci impactul acestora cu solul, apa este mai mare generind mai multa caldura decit la munte. Apoi la munte avem vegetatie arboricola care adauga un plus de racoare zonei.Arbori absorb radiatia solara pentru asi prepara hrana bla bla. Explicatie elementara, daca doresti amanunte cautam si vedem.Si uite asa apa evaporata din mare ajunge sa cada altundeva si anume mare parte la munte.Cam aiurea dar asta e.

| relian a răspuns:

La munte exista curenti de aer care lovesc roca muntele si pe masura ce urca in sus se tot raceste.Cind acesta masa de aer devine tot mai rece loveste norul, ceea e face ca vaporii sa condenseze si mai mult, vapori de apa din aer, acestia se adauga picaturilor de apa din nor facind ca greutatea picaturei sa creasca si sa invinga rezistenta aerului si astfel picaturile cad spre pamint.Deci la munte exista sansa ca masele de aer sa se raceasca mai mult decit la cimpie, prin contactul acestora cu muntele, dealul etc.

| Krsdt a răspuns:

Nu este o regula. Depinde de zona.