Deoarece majoritatea oamenilor sunt dreptaci, iar butoanele trebuie sa fie la indemana purtatorului.
Pentru că este o stare de fapt, o obișnuință, provenită din timpurile când ceasurile nu aveau brățară, aveau un lănțișor, iar ceasul se purta la buzunarul de la haina de costum, pe partea stângă.
Nu se mai poarta ceasuri azi intrucit avem pe telefon ceas calendar, este incomod sa porti ceas pe mina il lovesti se strica, se mai poarta doar un anumit tip ce ceas pe mînă smartwatch, care are setat pe el aplicatii precum masurarea tensiunii ( a pașilor)arteriale glicemie care este conectat la smartphone, dar asa orice ceas banal numai poarta decat bătrînii care nu se descurca cu un telefon mobil de ultima generatie.
Se mai poartă, e ceva ce îți arată statutul, la o vârstă de să zicem peste 30, măcar. Așa cum la 20 te dai mare cu ce telefon ai, la 40 sau 50 vrei să arăți că îți atârnă de mână un ceas cât mai scump. Evident, dacă ești un papagal care trăiește pentru a face impresie celor din jur, dar asta include o majoritate a populației, de fapt.
Se poarta. Ceasul simplu, nu cel smart, a ajuns un simbol al elegantei.
Probabil se tine pe mina stinga ceasul deoarece este zona inimii si de acolo si ceasul isi ia o energie, nu stiu sigur daca asa este dar multe ceasuri mecanice qartz care nu au baterie functioneaza doar pe baza impulsurilor date de bătăiile inimii.
99% din ceasuri sunt făcute pentru dreptaci, reglajele la îndemână pentru dreptaci.
Pentru ca mana dreapta este cea dominanta la majoritatea oamenilor, asa ca il tii pe mana opusa, pentru a putea sa te uiti la ceas fara a-ti intrerupe activitatea pe care o faci cu dreapta.
Eu tinere domn! De fapt port ochean și ceas de buzunar. Mustață ascuțiți și palton ca de pinguin.
Probabil pentru protectie. Cu dreapta lucrezi mai mult si sunt sanse sa-l lovesti.
Dreapta se foloseste mai des cred ca de aceea si sa nu te incurce. De aceea s-a standardizat oarecum purtatul la mana stanga dar nu e obligatoriu. Gasesti si ceasuri care se poarta la mana dreapta si chiar si la picior.
Tradițional, mulți bărbați purtau ceasul pe mâna stângă, indiferent dacă erau stângaci sau dreptaci. Această practică s-a dezvoltat în parte datorită faptului că majoritatea ceasurilor de mână au coroanele și butoanele pe partea dreaptă, făcând mai ușor de manevrat pentru persoanele dreptace.
Sursa: am pus întrebarea ta pe google.