Cauza principala a fost prostia guvernantilor. Scolile profesioanale erau foarte bune pentru pregatirea fortei de munca destul de bine calificata si de care era si este nevoie in economie.
De altfel cine vroia si vrea sa invete poate continua si dupa profesionala. Si eu am procedat la fel, am facut o profesionala, am lucrat si am facut liceu la seral si apoi dreptul la fara frecventa (acum ID).
Nu de ce, ci de cine!
Politicienii au distrus industria, iar fara industrie nu este nevoie de scolarizare de meseriasi.
Copii acum invata inca din gradinita sa fie dusi CU MASINA de catre tata sau mama, iar dupa liceu sa faca facultate.
S-a inversat principiul "unii cu sapa, altii cu mapa", acum toti vor diploma, dar nu stiu nici o meserie.
Cei care mai stiau ceva meserie, au plecat in Occident, unde sunt platiti de 5-10 ori mai bine sau au iesit la pensie.
Asa s-a ajuns sa avem vanzatori la piata cu diploma de universitate si sa nu gasim un tamplar, lacatus, sudor sau alti meseriasi, cand avem nevoie.
Cine mai vrea să dea la pilă, să tragă la șaibă, să conducă tractorul?
Toți vor facultate (deși mulți o fac degeaba). Asta e principala cauză (lipsă potențiali elevi, neatractivitate)
Pentru ca erau finantate, in principal de intreprinderile unde absolventii aveau un contract obligatoriu de 3-5 ani. Dar acum angajatorii vor finantare de la stat, iar absolventii vor sa pleca in tari unde primesc salarii mult mai mari. Pe munca mea, a ta, sau a altora sa fie scolarizarea platita!?
Curiosul999 întreabă: