Pentru ca societatea era diferita, parintii aveau mai mult timp pentru a se ocupa de educatia lor, mai existau si pedepsele corporale, eliminatul de la ora si altele, care acum sunt interzise.
Dar cel mai important factor a fost, dupa parerea mea, faptul ca inainte cadrele didactice erau mult mai calificate si la catedra ajungeau de obicei elitele, nu ciurucurile. Pentru a ajunge invatator, trebuia sa faci 5 ani de liceu pedagogic, cu multe materii de specialitate si saptamani intregi de practica, in prezenta unor reputati pedagogi. Personal cunosc cazul unei fete care a lucrat cativa ani ca si femeie de serviciu intr-un spital, iar astazi este nu invatatoare, ci institutoare, dupa ce a absolvit un colegiu pedagogic privat, fara o ora de practica si cu examene luate pe referate.
Din pacate dascalii de astazi dau vina pe elevi, desi la aceeasi clasa predau profesori la care nu misca unul, aceasta fiind dovada cea mai clara ca elevii doar se adapteaza situatiei. Din nefericire prea putini din generatiile noi reusesc sa se impuna in fata clasei, iar mare parte nici macar nu incearca acest lucru, resemnandu-se si predand cu ochii pe ceas, asteptand urmatoarea pauza.
Ce se poate face? Pe termen scurt nu se mai poate face mare lucru. O conditie necesara (nu si suficienta) este sa atragi cadre calificate spre catedra, iar acest lucru nu se poate face la nivelul actual de salarizare. Liceele pedagogice ar trebui reinfiintate, iar pentru cei care vor sa devina profesori ar trebui introduse in facultati mai multe materii de specialitate. Poate chiar ar trebui sa se ceara un masterat in pedagogie, insa nu facut pe bani si cu concurs de admitere, nu pe baza de inscriere.
Da erau si disciplinati si politicosi, nu toti si nu ar fi o mare pb acum.sa zicem dar ce sa mai vb de invatatura daca inainte de 89 invatau macar tabla inmultirii pe de rost sau geografia patriei cit de cit,, acum nu stim decit sa vb urit sa injuram sa vb despre sex si,,, cam atit,, democratie,,, eeee,, prost inteleasa,,,, ne strica net. disco .baruri.tv/muzica...telef movil cite 3 4 in fiecare retea.etc//si noi parintii care le facem toate mofturile... da dragii mei asta e democratie... murim de foame. dam in cap. furam. ne drogam...fite. tupeu. etc etc... oare generatiile care vor veni ale caror parinti vor fi acesti...fitosi de azi [2000-2015,,, ] cei vor invata...
Nu sunt in masura sa raspund la aceasta intrebare pentru ca nu am fost elev in acea perioada... dar presupun ca datorita regulilor stricte ale regimului de atunci.nu poti compara comunismul cu "democratia" de azi.
Nu a fost usor sa fii copilul anilor '80, dar a fost frumos.Cred ca ce-a mai mare vina o au parinti in primul rand pentru ca nu mai acorda atat de multa importanta educatie copilului dar e si vina televiziunilor cred(care difuzeaza toate mizeriile doar pentru a face audienta cat mai mare), internetu are si el o influienta destul de negativa asupra copiilor inca de la cele mai fragede varste...sunt multe
Ohoo asta da intrebare... d c uite cateva motive:
-nu eram stresat la scoala gen, invata sa nu ajungi maturator sau sa nu chiulesti ca te ia mama dracu;
-naveam net si mess si jocuri )
-aveam desene civilizateeee gen, Captain planet, nils holgerson, etc nu ed, edd and eddy sau mai stiu eu c porcarii date pa CN cu injuraturi si scarbosenii...
-nu vedeam la stiri numa crime, violuri, furturi, accidente
-si in *** sa ocupa candva de mine sa ma educe .mkr pana la 7 ani
Pai nu se prea poate face nimic.Numai daca vine un presedinte mai bun la coducerea tarii ca sa faca ordine...
De multe ori de frica (nota la purtare, sau tot felul de alte chestii) Stii cum e? Daca n-ai prea apucat sa faci tu sau sa faca un coleg vreo prostie, ti-e frica sa fii tu primul, ca nu stii care-s consecintele. Relatiile intre oameni erau mai stranse, daca faceai prostii, sigur te vedea vreun vecin, coleg de servici de-al parintilor, etc.
Si mai e o treaba: copii din anii '60 erau mai politicosi ca aia din anii '80, aia din '40 mai politicosi ca aia din 60, etc.Si pentru SoftCristi: sa stii ca n-am vazut la noi in scoala elev batut de profesor (asta nu inseamna ca nu existau cazuri, ci doar ca noi eram dresati fara bataie)
Si oricum, nu erau chiar asa sfintisori precum vor sa para (apropo, parintii tai ti-au spus asta?)
Scoala nu avea legatura cu comunismul ci cu familia, care in cei 7 ani de educatie iti insuflau multe principii, ca:respect, constinciozitate, in gemeral principii morale care ne calauzesc in continuare, desi tineretea noastra a fost umbrita si din pacate nu se mai intoarece... Tinerii de azi au auzit de asa ceva?
anonim_4396 întreabă: