Exista o veche tendinta a proletariatului din Romania de a prescurta si a autohtoniza unele neologisme cu care se intalneste frecvent si care se termina in "iu". Se mai spune adesea "salar" in loc de "salariu" sau "onorar" in loc de "onorariu". Dovada a uzului regulat, acestea doua din urma chiar au patruns si in DEX.
@ cami
Ai dreptate, e multa necunoastere. Cum ar fi si faptul ca de fapt corect este serviciu de cesti, nu servici.
Nu-i greu. Este necunoasterea. ServiciU pentru loc de munca, iar servici de cesti, cafea.
Mira, ai pretentii, la noi nu se conjuga verbul a fi corect si tu vrei sa ajungi la nivel avansat cu serviciu cand job e mai simplu?
Si eu mi-am dat seama de greseala asta f des intalnita. Dar cand corectez oamenii se supara
Pe mine ma dispera alta greseala cred ca si mai frecventa: mostra vs monstra.Si le tot explic ca monstra e sotia monstrului dar ei tot nu ma asculta.si iar si iar...
Sa fiu sincera. eu nu stiu care este foarma corecta.si acum sa fiu si mai sincera!? tot timpul am avut senzatia ca "serviciu"este mai... a la bucuresti si servici este cel corect. daca ma intrebi, nici eu nu stiu de ce! pur si simplu cred ca suna mai bine.de obicei eu ma duc "la munca", nu prea folosesc cuvantul serviciu, cred ca este un cuvant prea pompos si ma rezum la unul mai brut, in opinia mea. oricum iti multumesc, chiar te-as ruga sa revii cu explicatii.
@cloverblondina1998 -daca tatal tau spune asa, nu este obligatoriu sa fie si corect. tu care faci o scoala, ar trebui sa stii sa vorbesti corect.nu de asta facem scoala? sau mergem la scoala numai sa ne alergam pe holuri cu colegii, iar mai tarziu sa nu stim sa scrim corect romaneste?
Asa mai zic oamenii... Poate au auzit de la primul om ce a spus asa...Si toti au inceput sa spuna... Pur si simplu sau invatat asa...Servici...Tata spune mereu..."Ma duc la servici'...Asa e in firea oamenilor... Oricum "servici"-"serviciu" inseamna tot munca
Ce cred eu: Deoarece 'servici' e mai usor de pronuntat, neexistand hiatul 'iu'. Stiti ca atunci cand apar astfel de vocale impreuna, le evitam, ca sunt destul de greu de pronuntat. -----> din comoditate.