Închisoarea din Pitești a fost menționată în manualele de clasa a XII din anii '90. Dar erau alte generații de elevi care prinseseră ultimii ani ai lui Ceaușescu, suferiseră de frig și foame și puteau înțelege fenomenul.
Actualele programe școlare sunt la nivelul generațiilor de acum care nu fac distincția dintre pătrat și dreptunghi, iar manualele au ajuns un fel de cărți de colorat. Există, totuși, un opțional pentru elevii de liceu, intitulat "Istoria comunismului în România", dar e ales de către foarte puține clase la nivelul întregii țări! Și doar in liceele de elită unde se mai face școală cât de cât!
Nici la facultate subiectul ăsta nu prea este abordat! Plătesc copiii ăia câte 60 de milioane / taxă pe anul de studiu și nu trebuiesc traumatizați cu astfel de lucruri. Ăștia sunt generația profesorilor care pun filmulețe la video proiector și nu știu să țină creta în mână!
Referitor la celelalte subiecte - acestea sunt tabu și în Occidentul civilizat: care aborigeni vânați că animalele de coloniștii englezi și care africani exploatați in Congo Belgian și care războaie purtate de armata SUA contra pieilor roșii. Dacă a fost ceva au fost incidente izolate niște proscriși ca Geronimo și Sitting Bull care i-a bătut pe americani la Big Little Horn!
Despre genocidul armean nu e bine să se vorbească pentru a nu supăra Turcia care controlează strâmtorile, iar despre Siria și ce se întâmplă acolo cui îi pasă - niște teroriști!
"animalele de coloniștii englezi"
Mai degrabă aborigenii erau la nivelul animalelor d.p.d.v. cultural și civilizațional, nu englezii.
Colonialismul (însăși denumire mi se pare cretină, căci nu a fost un anume "-ism", o ideologie bine definită, ce a dus la colonii, ci nevoia economică) a fost un fenomen benefic în primul rând pentru aborigeni! Da, da, ai auzit bine! Crezi că ar fi avut nativi mașini sau medicină modernă dacă, în anii 1400, europenii decideau să pună un "cordon sanitaire" în jurul Americilor, Africii și Asiei?
Rectificare: au fost vânați precum animalele de către coloniștii englezi! Acum e bine?
Aici trebuie să te contrazic!
Europenii au cucerit, subjugat și exploatat în modul cel mai sălbatic Americile, Africa și Australia! Despre ce cordon sanitar vorbești? Coloniștii au fost plaga (ciuma), nu localnicii!
Populațiile precolumbiene aveau sisteme politice, structuri sociale și o organizare religioasă bine puse la punct. Au venit spaniolii și au extreminat 80% din populație fie direct, fie exploatând-o prin muncă forțată in mine și pe plantații, fie aducând variola - boală în fața căreia amerindienii nu aveau imunitate! Când au rămas fără forță de muncă au adus sclavi negri din Africa!
În Africa "civilizatorii" englezi și francezi au "dezvoltat" coloniile atât cât să le servească intereselor proprii: căi ferate și porturi prin intermediul cărora să aducă materiile prime în metropolă și școli care să pregătească funcționari locali fideli stăpânilor. Tot de aici portughezii - primii "civilizatori" ai Africii - aduceau aur, fildeș și sclavi negri în metropolă pe care îi vindeau cui avea nevoie de ei - cea mai mare piață de sclavi la începutul epocii moderne a fost Lisabona!
India a fost exploatată sălbatic de englezi, la început, prin intermediul rajahilor indieni, apoi direct printr-o administrație colonială foarte brutală. În timpul celui de-al doilea război mondial în Bengal s-a murit de foame pentru că Churchill a preferat să trimită grânele din Australia în URSS decât să hrănească populația locală afectată de secetă.
Într-adevăr aborigenii erau la nivelul paleoliticului în momentul sosirii civilizatorilor englezi. Spiritual au fost superiori infractorilor și pușcăriașilor aduși în coloniile penitenciare înființate de englezi în Australia. Despre "Calea visării" - religia aborigenilor ai auzit?
Termenul de "cordon sanitaire" nu are nimic de-a face cu medicina. El înseamnă refuzul de a colabora cu alt grup politic - eu am extins aici definiția pentru a se referi la grupuri geografice. Știu că europenii au adus pojarul în lumea nouă, dar nu de boli vorbeam.
Nu zic că amerindienii nu aveau o oarecare civilizație. Piramidele mayașe și aztece sunt, e drept, construcții remarcabile. Dar cu greu poți compara o civilizație care nu cunoștea roata sau scrisul (doar mayașii aveau hieroglife, iar despre incași se speculează că aveau ceva, dar nimic sigur) cu țările europene de atunci.
Apoi, sclavii africani (care, apropo, era vânduți europenilor fie de arabi fie de proprii regi) probabil erau recunoscători să servească ca sclavi europenilor decât să moară ca sacrificii umane în Zan Nyanyana ("noaptea rea" în Dahomey). Și apropo, atât de avansați spiritual erau aborigenii tăi că practicau sacrificii umane.
În plus, bolile au fost cele ce-au decimat populațiile precolumbiene în proporție de 90%, nu "maleficii" europeni. Și chiar și-așa au existat multiple voci ce-au chemat pentru blândețe față de indieni la vremea aceea, cum ar fi Bartolomé de las Cases. Idem pentru negrii din secolul XIX: Roger Casement a ținut un discurs în parlamentul belgian în 1908 împotriva exploatării Congo-ului de către Leopold al II-lea. Victimele colonialismului aveau deseori reprezentați în parlament - țările fără Parlament erau cele fără colonii.
Apropo de Congo: Deși simt nevoia să admit că Congo-ul belgian a fost exploatat destul de brutal, trebuie ținut minte că zona e printre cele mai necivilizate din Africa, ultima explorată de europeni, care n-a mai avut o organizare politică din Evul Mediu târziu. Bineînțeles că a fost greu să civilizeze zona.
Am observat că repulsia față de colonialism e datorată percepției greșite că acea dulce viața, dolce vitta, a Europei se datora coloniilor. Din toate coloniile Germaniei, numai micul Togo era profitabil (folosind datele din 1914).
Variola și pojarul sunt boli diferite! Variola, eradicată încă din anii '70, e mortală! Pojarul (rujeola) este una din bolile copilăriei. De dai mare dar faci confuzii! Referitor la expresia cordon sanitar doar tu ai înțeles că m-am referit la boli!
Incașii aveau un sistem de scriere bazat pe fire de lână de lama: noduri și culori!
Dacă africanii au fost bucuroși să muncească până la epuizare pe plantații, înseamă că și tu ai fi bun de trimis la muncă forțată undeva printr-un lagăr din China! Ai să-mi fii recunoscător pentru asta!
Aborigenii australieni nu practicau sacrificii umane! Documentează-te asupra religiei lor - "Calea visării".
Bartolommeo de las Cases nu a fost animat de dragostea față de aproapele său amerindianul ci de interese pur economice = scăderea forței de muncă indigene!
In cartile de istorie sunt scrise destule. In cartile din invatamant se scrie putin ca sa nu oboseasca saracii si sa li se topeasca creierii. In invatamantul liceal si anteliceal se invata tot felul de tampenii (exemplu matematici superioare care nu ajuta cu nimic. Alea se pot invata la facultati.) care nu te ajuta in viata de zi cu zi decat daca esti specialist in domeniu. Asta in loc sa se faca educatie (financiara, politica, culturala, etc), istorie, etc.
Probabil pentru ca au fost mai aproape de timpurile noastre.Se va scrie în curând pentru tineri din generația viitoare.
De Experimentul de Pitesti profa de istorie pe care am avut-o in liceu ne-a povestit in amanunt ce s-a intamplat acolo.
Despre razboiul din Siria o sa invete copiii si nepotii nostri pentru ca e un conflict care s-a sfarsit recent.
Dar despre masacrele populatiei ameridiene, asiatice, africane si aborigene nu se vorbeste deoarece ar pune in lumina proasta,, puterile civizatoare ale Vestului".Dar daca te uiti pe net sau citesti carti de istorie o sa gasesti mai multe informatii legate de aceste genocide.
Pentru ca tot ceea ce invatam este controlat si acreditat de cei de la guvernare. Trebuie sa se incadreze in tiparele lor.
Opomanapeviatamea întreabă: