Am fost acolo si am auzit legenda. Era vorba despre un barbat care s-a batut cu un balaur mi se pare , iar cand a omorat balaurul, sangele acestuia s-a imprastiat in tot lacul. Par'ca asa ceva...
Numele de Lacul Rosu provine de la gresia rosie tertiara, usor dezagreagabila transportata de Paraul Rosu, care a vopsit in rosu imprejurmile pana la lac. Lacul, din pacate, este periclitat de marea cantitate de aluviuni transportata de paraurile afluente (Rosu, Licas, Oii, Huhard si Ghilcos (ucigas)).
Numele lui provine de la Paraul Rosu care traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier
Pentru ca chiar se vede cum ar fi rosu datorita solului de sub apa cred.
Cand m-am plimbat cu barca pe el am observat pe margine ca se vedea apa rosie, dar din cauza nisipului.
Nu stiu nici nu ma obosesc sa caut pe net cine are chef pentru fundita cauta pana maine daca nu stiu atunci presupun ca i-a dat cu un motiv anume
Am ajuns acolo seara pe inserat in anul 1943. se auzeau obuze peste tot, rusii trageau, nemtii fugeau, romanii asteptau. La un moment dat o lumina a tasnit dintre stanci luminand totul in jur, toti ne-am speriat crezand ca a inceput bobrdamentul aerian da nu. Nu era acesta motivul. Un obiect ca o farfurie plutea deasupra copacilor fara nici un zgomot. Nu stiam ce este, credeam ca-i vreun avion nemtesc experimental dar nu era nici acesta deoarece neptii trageau in el cu tot ce aveau. Obiectul s-a rotit ceva vreme parca analizandu-ne sau analizand situatia apoi din el a tasnit o raza rosie direct in nemti ranind totul in jur pana la lac. Lacul s-a aprins de parca avea un bec urias rosu aprins pe fundul sau. Apoi obiectul a disparut pur si simplu dar lacul a continuat sa lumineze rosu inca o bucata de vreme. Razboiul s-a terminat de mult, putini am scapat din acele locuri si vremuri infernale dar lacul a ramas rosu, inchis. Cine stie ce a produs pe fundul sau acea raza rosie. Am 104 ani dar tin minte acel eveniment ca acu.
Se numeste asa deoarece un versant al unui munte s-a prabusit in raul bicaz, formand un dig, iar apa s-a acumulat si s-a format un lac. Este numit lacul rosu deoarece pe acel versant prabusit era un prafuri rosu care s-a dus in apa lacului, insa praful acela s-a depus pe copacii aflati in lac si i-au mentinut pana astazi.
Raspunsul tau aici...http://www.traiesteromaneste.ro/2010/03/01/legendele-lacului-rosu/
este legenda Lacului Rosu