În primul rând, este vorba de cultura generală şi de abilitatea de a te descurca într-un loc necunoscut. Prin cunoaşterea limbii franceze sau a oricărei alte limbi, contribui la cizelarea proprie şi la formarea unei persoane mai bune.
În al doilea rând, România se poate considera o ţară francofonă, deoarece până recent, se poate spune că a avut o legătură relativ strânsă cu Franţa. Două ţări francofone trebuie să vorbească în primul şi în primul rând, limba franceză. În România, nu ca limbă primară, însă să fie cunoscută.
Pe scurt însă, trebuie să ştii o limbă nouă pentru a te descurca în lume, pentru a descoperi ceva nou, o cultură, o tradiţie, o persoană.
Nu trebuie neaparat sa stii sa vorbesti fluent, dar sa te descurci cat de cat, pentru ca franceza nu se vorbeste numai in Franta sau Europa, se vorbeste si in Africa, America, etc. Si trebuie sa o stim pentru cultura noastra generala. Nu in toate scolile se preda franceza sau cel putin nu in toate clasele, asa ca nu suntem obligati sa stim limba lor de cacao.
Au revoir.
Deoarece franceza,asa ca engleza este o limba oficiala,folosita peste tot,si in scoli se invata aceasta limba, spre exemplu, eu fac franceza si engleza.iar la o alta scoala (culmea din acelasi oras)verisoara mea face franceza si germana.
In primul rand pentru ca franceza e vorbita in foarte multe tari,dar ciudat chineza e cea mai utilizata limba (datorita numarului enorm de locuitori) cu toate astea nu te obliga nimeni sa stii chineza,sau sa treci ca stii limba asta intr-un CV. Cert este ca factorul politic este cel care dicteaza, daca Romania mai era sub "dominatie" ruseasca, ghici in ce limba scriam noi acum aici?!
Fiindcă dacă te duci în orice țară civilizată, vei avea nevoie de franceză și engleză ca să poți comunica, cu ceilalți
Orice limba straina e ca o poarta deschisa spre lume; iar franceza a fost,si mai este inca, una dintre limbile de comunicare universala, chiar daca a pierdut si mai pierde inca teren in favoarea englezei.Cat despre folosirea ei pe plaiurile mioritice ea devenise in secolul 18 o obisnuinta:sa ne amintim ca Chiritoaia insasi, cat si dragul sau Guluta considerau cunoaserea francezei o virtute a celor importanti in societate.Astazi Romania tinde sa devina anglofona si nu e nimic rau in asta; mai ales ca francezii nu par a ne mai iubi ca pe niste frati de latinitate. Vremea solidaritatii de ginta, cantata de Alecsandri, pare sa fi apus.Numai bine.