Sunt la lectia ''Mari si Oceane '' si chiar ieri ne-a zis profesoara de geografie o mica legenda :
[nu o mai tin foarte bine minte, asa ca am luat-o acum de pe net]
Se spune ca atunci cand romanii au inaintat cu razboaiele lor de cucerire catre est, au ajuns si in Tracia sau Dacia, atat pe uscat cat si pe mare.Au intrat prin Bosfor si Dardanele, stramtorile care separa Marea Neagra de Mediterana...Se pare ca vremea a fost frumoasa un timp, dar navigand spre viitorul Tomis(actuala Constanta) vremea s-a sticat si s-a pornit furtuna.Se pare ca din cauza norilor, a algelor Marii Negre, precum si a nisipului agitat de furtuna, marea a capatat o culoare inchisa, neagra.Se spune ca Mare Neagra este una din marile care se monteaza foarte repede, adica:acum e calma, lina, cu valuri aproape insesizabile si in urmatoarele minute pot fi valuri de 1 metru....Probabil ca asta se datoreaza si curentilor marini.
Cum zicea, au trecut romanii prin furtuna, au vazut schimbarea brusca a marii si au numit-o "Cea Neagra" sau "Pontus Euxin".
Si asa i-a ramas numele...
Asa este. Si mie imi povestise profa de geografie prin clasa a 8-a prima data, dar au trecut multi ani de atunci asa ca nu mai stiu cu lux de amanunte tot istoricul. Totusi, mi-e sila de funditarii astia de pe TPU cu raspunsuri copy-paste de pe Web despre care n-au habar(ca mai sunt si gresite) ca sa ia niste funde...Pe astia cine-i suspenda?
Marea Neagra este lipsita de oxigen. Aceasta situatie se datoreaza faptului ca apa de la suprafata, care primeste oxigen din atmosfera, nu il poate transfera straturilor acvatice de adancime din cauza mai multor factori (cantitatea mare de sedimente din apa, densitatea crescuta etc). De aceea se zice ca e neagra.
funda?
Daaaa...cum sa nu!
Ai luat de aici:
http://stiati-ca.com/marea-neagra-stiati-ca/
Pentru ca era considerata o mare cam furioasa, facand navigarea dificila. Numele i se trage dintr-o veche denumire greaca. Daca cauti pe Google/Wikipedia vei intelege de ce.
EuTeAjutÎnPermanenta întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Adi1987 întreabă: