| dtte a întrebat:

De ce multi nu stiu sa foloseasca corect cuvantul "numai"? Corect se spune "nu mai pot" si pe mine ma dor ochii cand vad ca multi scriu "numai pot, numai vreau"! Curioasa, voi ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
| sy46 a răspuns:

Limba asta romaneasca...Multi au pretentia sa stie sa vorbeasca cat mai multe limbi dar nici limba romana nu o stiu.

16 răspunsuri:
Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Da, şi ce ai scris tu e deranjant, dar îţi mai zic eu una: "Am luat după google nu-ştiu-ce". Din câte ştiu eu, corect nu este "de pe"?

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

@traian
Nu este nimic! Atâta timp cât ai dorinţa să înveţi, atunci nu eşti tu de vină. Important este că tu încerci să scrii corect şi nu poceşti limba cu alte diferite alte sunete sau cuvinte total aiurea, care îngreunează cititul dar sunt folosite doar pentru că sunt "cool"

Raul9004
| Raul9004 a răspuns:

Anonim, după ultimele modificări din DOOM de acum 3 sau 4 ani, forma corectă a devenit "nicio" şi "niciun", deşi şi fostele variante ("nici o", "nici un") sunt corecte. Ştiu că ai învăţat la gramatică aşa, dar de atunci s-a schimbat...nici eu nu ştiu dacă am apucat schimbarea asta happy

| kally a răspuns:

Ce coincidenta!laughing. chiar azi am avut o divergenta de opinii cu o colega despre folosirea lui "numai". scrisese la un proiect ca "nu mai iubirea poate salva un suflet si niciun alt sentiment numai are acesta putere."fix invers! si de aici o intrega filosofie despre cuvinte de asemenea fel...

| andalu a răspuns:

@anonim: Acum ceva ani, nu stiu sa iti spun exact data, s-a schimbat regula cu nici un/nici o si s-a adoptat ca forma corecta ceea ce tu consideri ca ar fi gresit.Stii, daca iti e dificil, te poti gandi la cum era inainte verbul "a fi" de ex, conjugat la prezent, pers I: "eu sint" care acum s-a transformat in "eu sunt".
@miletyn: trebuie sa stim sa scriem corect, sa fim coerenti in exprimare, sa nu facem majore greseli gramaticale, insa nu, chiar nu poti afirma ca cei care mai fac si astfel de confuzii ar fi prosti, ba chiar afirmand asta cu atata certitudine.Sa iti dau si tie un exemplu: nici tu nu folosesti corect adj "aceeasi" si "aceiasi". Daca nu ma crezi, revin-o cu un mesaj pe privat si iti voi da copy+paste din propriile-ti citate! Totusi, pentru o asemenea greseala eu(si sunt convinsa ca nici altii) nu te considera prost, ci din contra imi pastrez parerea ca esti o persoana foarte inteligenta.Asa ca hai mai bine sa ne pastram astfel de critici,, aspre pentru cei care cu adevarat le merita, ca "slava Domnului" sunt destui!

| BeT a răspuns:

Este foarte simplu de inteles:nu au invatat la scoala.Nici mie nu mi-a placut scoala stiu sa vb. dar nu stiu sa scriu corect. Din prima zi cind am intrat in acest"joc"TPU, sint corectat de foarte multi dar nu ma supar-acum la batrinete invat si eu sa scriu.Nu este o rusine.

| dtte explică:

@Raul:din cate stiu si eu, corect este "de pe";
@anonim:tot din cate stiu eu, corecte sunt ambele forme, atat "nici un", cat si "niciun"!

| dtte explică:

Draga mg, in primul rand, vreau sa te contrazic, aici nu e vorba de nicio modificare, eu am vorbit de oamenii inculti(nu am nimic cu ei, decat cu cei care se mai cred si destepti pe deasupra)! Imi tii mie o teorie aici despre evolutia limbii romane, despre mai stiu eu ce si te abati de la subiect, nu stiu ce vrei sa demonstrezi(in niciun caz nu demonstrezi ca esti mai presus decat noi)! Si fii fara grija, ma voi face bine(la ochi) atunci cand nu voi mai avea onoarea sa vad astfel de greseli! Pentru ca unii, cum spunea cineva mai sus, nu stiu sa vorbeasca in romana si saracii se mai impotmolesc si in limbile straine! Oricum, multumesc pentru teorie si pentru sfat, sunt de apreciat!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Observatia ta este f. corecta; raspunsul la intrebare este simplu si nu merita comentarii : de prosti!
suplimentar, insa, adaug faptul ca exista situatii in care se scrie "numai" legat (intr-un singur cuvant) atunci cand el poate fi inlocuit cu "doar"; exemplu : "am obtinut numai nota 7 la examenul de ieri"

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca nu stiu happy la fel cum multi folosesc "nicio" si "niciun"... cand de fapt este "nici o" si "nici un". Bine acum depinde si de profii de romana pe care i-ai avut in GENERALA, pentru ca romana de la liceu nu se poate numi "lb. si lit. romana" happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@anonim
Se scrie 'nicio', 'niciun', verifica DOOM-ul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu ar trebui sa te doara ochii. cauta sa pricepi fenomenul. Limba scrisa si vorbita este o limba vie in continua modificare. In scrierea curenta multi scriu in alt mod decit zice gramatica ...azi, miine, se generealizeaza si apoi intervine Academia Romana care stabileste noile norme dupa cum s-a incetatenit. Asa ca nu este o mare crima, miine sau poimiine, tu vei scrie gresit! De la scrisul de pe vremea lui Mircea acel Batrin si pina acum nu s-a modificat nimic? Normal ca da, si logic ca mereu au fost si sint perioade tranzitorii. Cei care fac tranzitia sint numiti " inculti ", eu zic curajosi. Firesc scrierea trebuie sa evolueze spre usurare, ( este destul ca si-au dat cu dreptul in stingul cind au modificat scrierea cu I din A ) deci varianta scurta si mai usoara este " numai ". Daca te dor ochii. of, of! consulta un oculist sau ia ceva de greata!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ella draga, eu nu tin teorii si nu tie. Raspunsul este atit pentru tine cit si pentru restul cititorilor. Limba si scrierea se afla in transformare si acestea sint rezultatele. Repet, este mai normal si rapid de scris " numai " decit " nu mai ". Poate se va modifica...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

@mg
Este mai confortabil, dar este agramat. Si cei care scriu 'numai' in loc de 'nu mai' nu o fac din comoditate, ci din necunostere. Lasa-ne tu cu teorii ale evolutiei, mie imi place sa vad limba romana scrisa corect.
Spune-mi si mie, ce sens are fraza: 'Numai vreau sa vad scrieri agramate?' In capul tau nu se produce un scurt?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"(3 Martie 2010 20:04 )
strivesc_membre-n_menghine a răspuns:
@mg

Spune-mi si mie, ce sens are fraza: 'Numai vreau sa vad scrieri agramate?' In capul tau nu se produce un scurt? "... Nu! Absolut deloc si fereasca D-zeu de asa ceva. Este un lucru minor si ultimul care mi-ar putea provoca un stres. Hai sa nu ne dam academicieni...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E de la messenger. argourile. de net. gen ***. sau n-am oh go on se grabesc si uita cum se scrie corect