Chiar dacă te superi, cuvântul "dădăceală" nu conține diftong. Pentru că are in compoziția lui grupul de sunete "ce". Adu-ți aminte ce ai învățat în clasa a V-a, a VI-a și a VII-a, când ți se spunea că grupurile de sunete (ce, ci, ge, gi, che, chi. ghe. ghi) NU formează diftong, triftong...
De exemplu, cuvintele GEAM, GHEARĂ sau CEARĂ să nu ai impresia că conțin diftongi!
Din cauza că au in compozitia lor grupurile "GE", "GHE", "CE" ( e o capcană gramaticală).
Nici "chioară" nu formează nimic?
În cuvântul "chioară" nu există triftong, ci doar diftong. El se transcrie fonetic astfel: K' oa-ră (o= semivocală, a= vocală)
Probabil aceeaşi chestie şi cu "cioară"
Ca să te lămurești, hai să îți explic și cuvântul ăsta.
Scrierea fonetică a cuvântului "cioară" este: čoa-ră (o=semivocală, a= vocală, oa= diftong), cinci sunete și șase litere.
O "droaie"?
2 diftongi "oa", "ie".
Mă bucur că te pricepi. Oare ne-ar lua cineva la goană dacă ne mai întindem puţin la vorbă? Mă gândesc că nu, că sunt numai oameni serioşi pe aici. Ştii, eu mai pun uneori întrebări de genul: "Ce-o mai fi făcând... Cutare (sau Cutăriţă)?". Cum vezi tu aici 'poziţia' gramaticală a lui "a face"?
În mod sigur nu mă va suspecta nimeni de temă.
Poate te-ai gândit că întreb la mişto, dar nu, am întrebat serios. Vream să ştiu la ce timp şi mod este acest "o fi făcând". Am avut o discuţie cu un amic despre asta. Dar nu-i nicio problemă dacă nu vrei să-ţi dai cu părerea.
Deja facem spam. Ai sărit de la fonetică la morfologie.
O să îți spun:
Verbul "o fi făcând" este la modul prezumtiv, timpul prezent progresiv, format din verbul auxiliar "o" + verbul auxiliar "fi" + gerunziul verbului de conjugat (făcând).
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: