Pentru ca ii doare in pix de noi, ceilalti. Pentru ca ei reprezinta Dumnezeirea, iar noi, turma, nu meritam explicatii. Si se mai mira ca nu mai au adepti. Inconsecventa ucide domnilor!
Nu a condamnat-o, insaaaa... Papalitatea si-a cerut scuze. Ce dragut. Aproape chiar compenseaza...
Nici condamnarea si nici scuzele nu compenseaza nimic. Dar e important macar sa isi recunoasca greselile, macar acum cand contextul s-a schimbat foarte mult.
@No God - iti inteleg si iti respect uneori pozitia. Chiar sunt de acord ca prin unele instrumente biserica a impiedicat progresul, iar inchizitia este un bun exemplu. Insa de aici si pana la a considera crestinismul o ciuma e o cale lunga. Daca privesti religia doar ca o piedica in calea progresului, trebuie sa tii cont ca primele scoli s-au nascut pe langa biserici, primele carti au fost multiplicate prin grija unor calugari, primele tiparnite au aparut pe langa manastiri. In plus preotul a fost secole la singurul care a adus umbra de stiinta si civilizatie in satele uitate de lume, tinand adesea si loc de dascal. Chiar si primul abecedar romanesc il datoram tot unui teolog - Ion Creanga.
In plus nu inteleg deloc pozitia ta. Aveam impresia ca esti ateu, pana la urma inclin sa cred ca esti doar un anticrestin.
Crestinismul nu se confunda cu cei care au ucis si jefuit in numele lui. Comunistii au persecutat in numele legii si totusi nimeni nu ii confunda cu legea.
@emil - comunismul a fost condamnat la nivel declarativ, istoria va judeca ce a fost bine si ce a fost rau. Lasand asta la o parte, sunt clar pentru condamnarea inchizitiei si eram convins ca s-a intamplat deja acest lucru. Daca nu s-a intamplat, ar trebui sa se intample.
@No God - corect, cand te uiti la mine trebuie sa ma vezi ca pe un intreg. Dar nu trebuie sa mi se taie mana daca cineva a ucis in numele meu; nici macar daca a facut-o pentru a ma hrani pe mine. Nu cred ca este cazul sa judecam crestinismul (o religie a iubirii si a iertarii) pentru faptele inchizitorilor, cruciatilor sau conchistadorilor, chiar daca ei au ucis in numele lui, chiar daca ar fi de bun simt ca biserica sa se dezica de faptele acestora.
Si-au cerut scuze, dar degeaba. Lumea poate arata altfel daca nu ar fi existat inchizitia. Iar religiosilor le spun sa se gandeasca bine la cum s-a raspandit aceasta ciuma numita crestinism.
Regis - Nu sunt anticrestin si sunt de acord cu tine ca s-a facut carte pe langa biserici, dar tu omiti un aspect foarte important : de ce isi permitea biserica sa multiplice "carti"? in fapt isi republica instrumentul de indobitocire al maselor si anume biblia. si asta pentru ca avea bani, de unde aveau bani se stie. Si in plus preotii aveau acces la documente si informatii datorita pozitiei privilegiate a religiei, iar prostimea trebuia sa ramana jos si sa slujeasca.
Vrei sa mai vorbim despre cat a supt biserica din punc de vedere material? Sa vorbim despre zecile de tone de aur si sutele de tone de argint pe care le-au adus conchistadorii din America?! Vrei sa stii de ce statele europene civilizate au o economie avansata? Iti spun: pentru ca au taiat cu sabia in stanga si-n dreapta si au cucerit si pradat in numele unei iluzii care este d-zeu. Pe crima si jaf si pe moral imperialist s-a faurit europa occidentala.si toate astea au fost conduse de catre sabie si CRUCE.
Regis crestinismul este ceea ce este asa cum este el! 1 cu crimele si faptele bune impreuna...Cand ma uit la tine te vad ca pe un intreg...esti suma acctiunilor tale. Nu te vad fara o mana sau fara cap.
Scuze, insa eu nu imi amintesc. poate ca tu ai dreptate.sa mai vedem si alte pareri.
@psiholoaga-intr-adevar, ai perfecta dreptate.suna foarte interesant sa-ti ceri scuze in contextul in care ai omorat mii de vieti nevinovate.ne asteptam din partea bisericii sa CONDAMNE cu fermitate inchizitia, si sa o duca acolo unde ii este locul, adica la ''cimitirul marilor erori'' comise de biserica.
@bro-tu spui ca nu le mai auzi acum, insa as dori numai sa-ti inchipui acele zile in care sute de persoane erau arse pe rug de vii, iar familiile lor priveau cum se zbat in ghearele mortii.este infricosator! si numai scuze..., RUSINE BISERICII! chiar daca cred in dumnezeu, insa nu cred in cei ce-l propovaduiesc.
Dar ce-ai vrea sa faca, emil? Pe bune acum. Inchizitia avea loc in vremuri in care gandirea umana nu era atat de evoluata, stiinta la fel, motive pentru care oamenii erau mai puternic orientati spre spiritualitate decat sunt acum si, prin urmare, exagerau.
in niciun caz nu mi se pare ca Inchizitia si practicile aferente erau un lucru bun sau acceptabil, insa nu inteleg de ce critici o insitutie din prezent pentru ceva ce se intampla acum cateva sute de ani. Dupa cat de agresiv esti poate ca, daca te nasteai atunci, erai chiar tu inchizitor! (No offence)
pur si simplu erau cruzi fiindca se temeau de practicile oculte si era mai reconfortant sa creada ca daca omoara eretici, satanisti sau vrajitoare vor scapa de toate relele din lume.
Uite aici... poate iti este de folos.http://www.crestinul.ro/inchizitia.htm
Biserica catolica, si-a facut mea culpa.nu numai pentru inchizitie, ci si pentru toate victimele nevinivate ale holocaustului, a ridicat si anatema aruncata asupra bisericii ortodoxe, a incercat sa repare multe dintre greselile facute.pentru bro. a-ti cere iertare nu e inutil bro.cainta este cazna sufletului.si am auzit o vorba demna de luat in seama la care poti reflecta.cand moare un om cerul devine mai bogat cu un suflet, si pamantul nu ramane mai sarac.
Din nou o intrebare pe tema religiei. Din nou "voi pune botul" si voi aluneca in conflicte pe TPU. Sper din suflet sa nu se intample asa. Cred ca nu a existat un astfel de proces fiindca si ei sunt oameni. Si oamenilor le este greu, uneori, sa-si recunoasca greselile. Mai ales atunci cand au o imagine de aparat.
Lolkkk întreabă: