Sfinti de culoare, hm... exista in alte culturi din cate stiu.
Uite o parere nespecializata: icoanele(caci de aici provine idee legata de chipurile sfintilor) au fost facute pentru oameni nestiutori de carte, care sa inteleaga mai bine faptele povestite la slujba si in cazul asta influentele culturale si-au spus cuvantul. Se merge pe premisa ca nu ar trebui sa se acorde importanta aspectului exterior(nu cred ca am intalnit vreodata o descriere fizica a unui sfant), conteaza mai mult faptele si ilustratiile au rolul de a fixa mai bine informatiile.
Is curios cum ar fi daca de acum pielea lui Isus ar fi colorata cu mult negru... care ar fi rezultatul?
Nu prea ai inteles ce ti-am zis, nu are importanta cum arata Iisus, conta mai mult cuvantul lui. Unii spun ca nu avea un aspect prea placut, tocmai pentru a atrage oamenii prin vorbele si ideologia promovate de el. Acum stim cu totii care este imaginea generala asupra lui si arata chiar bine. Nu cred ca exista vreo descriere a lui. Artistii au incerat sa ii construiasca un chip cat mai luminos, mai bland si demn si probabil au folosit foarte putine informatii atunci cand l-au pictat.
Aham, si care ar fi reactia ta, sau a oamenilor, daca s-ar da o reglementare din partea bisericilor, ca de acum inainte pigmentii pielii sfintilor sa fie maro/negru?
Sfinții nu sunt aleși de oameni, ci de Dumnezeu. Oameniilor li se dezvăluie acest lucru din voia Domnului. Harul Sfințeniei este recompensa supremă pe care Dumnezeu o poate da omului. Fericirea sfinților este fără margine și nu poate fi descrisă în cuvinte. Sfinții sunt cinstiți de către oameni pentru că aceștia pe lângă puterea pe care au primit-o de la Dumnezeu, ei reprezintă un model de urmat :"Fiţi desăvârşiţi, precum este desăvârşit Tatăl vostru ceresc" (Matei 5, 48). În ceeace privește sfinții de culoare, Dumnezeu nu face discriminare în acest sens pentru că El se uită la suflet nu la trup, explicația ar fi că nimeni din cei de culoare nu a reușit până acum să se ridice la acest har, asta și pentru că cei de culoare se găsesc de obicei în zone unde nu există învățătură corectă care să mântuiască pe om ( mă refer la cea ortodoxă căci ea este cea care zămislește sfinți). În Africa spre exemplu există religii arborigene și tradiții păgâne greu de îndreptat, dar nu imposibil ceea ce poate fi un lucru bun pentru noi pentru că sfinții părinți spun că atunci când se va face evanghelizarea tuturor popoarelor va veni sfârșitul lumii, ori acest lucru este departe de a se împlinii. În concluzie aveți încredere în sfinți pentru că ei sunt prietenii lui Dumnezeu și Acesta ascultă rugăciunile lor și le împlinește toate cererile. Fiți și voi prieteni cu sfinții, ascultând învățăturile lor și cinstindui cum se cuvine ca la rândul lor aceștia să vă asculte cererile voastre, lucru valabil și în cazul Domnului :,, lăudați pe Domnul întru sfinții Săi"(Psalmul 150, 1).,, Fericiți cei curați cu inima, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu"!
Sfinții nu sunt aleși de oameni, ci de Dumnezeu. Oameniilor li se dezvăluie acest lucru din voia Domnului. Harul Sfințeniei este recompensa supremă pe care Dumnezeu o poate da omului. Fericirea sfinților este fără margine și nu poate fi descrisă în cuvinte. Sfinții sunt cinstiți de către oameni pentru că aceștia pe lângă puterea pe care au primit-o de la Dumnezeu, ei reprezintă un model de urmat :"Fiţi desăvârşiţi, precum este desăvârşit Tatăl vostru ceresc" (Matei 5, 48). În ceeace privește sfinții de culoare, Dumnezeu nu face discriminare în acest sens pentru că El se uită la suflet nu la trup, explicația ar fi că nimeni din cei de culoare nu a reușit până acum să se ridice la acest har, asta și pentru că cei de culoare se găsesc de obicei în zone unde nu există învățătură corectă care să mântuiască pe om ( mă refer la cea ortodoxă căci ea este cea care zămislește sfinți). În Africa spre exemplu există religii arborigene și tradiții păgâne greu de îndreptat, dar nu imposibil ceea ce poate fi un lucru bun pentru noi, pentru că sfinții părinți spun că atunci când se va face evanghelizarea tuturor popoarelor va veni sfârșitul lumii, ori acest lucru este departe de a se împlinii. În concluzie aveți încredere în sfinți pentru că ei sunt prietenii lui Dumnezeu și Acesta ascultă rugăciunile lor și le împlinește toate cererile. Fiți și voi prieteni cu sfinții, ascultând învățăturile lor și cinstindui cum se cuvine ca la rândul lor aceștia să vă asculte cererile voastre, lucru valabil și în cazul Domnului :,, lăudați pe Domnul întru sfinții Săi"(Psalmul 150, 1).,, Fericiți cei curați cu inima, căci aceia vor vedea pe Dumnezeu"!
anonim_4396 întreabă: