| SimonaNW a întrebat:

De ce o aratura pe camp se incalzeste la soare mai mult decat un islaz de iarba?

6 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Bănuiesc că din cauza ca pamantul este mai închis la culoare şi atrage razele soarelui mai mult decat iarba, care este verde si care înglobează caldura in procesul ei de creştere! Este doar o părere, nu ştiu dacă este şi adevărată.

| traveler a răspuns:

De "vina" este culoarea,culorile inchise atrag mai mult razele calorice pe cind verdele nu si in plus plantele se feresc de expunerea prea puternica deci se autoapara contra uscarii prin expunerea cat mai putin posibil la soare,asa procedeaza si unii copaci mai"smecheri" au spatele frunzelor alb si la soare prea tare pur si simplu isi intorc spatele alb al frunzelor catre soare, si aici este vorba deci tot de absorbtia slaba a razelor calorice a culorii albe, adica folosesc acest principiu pentru aparare.Islazul de iarba este oerecum inalt prin firele de iarba printre care circula insesizabil un curent de aer si apare si ce am spus mai sus evaporarea apei din iarba si evaporarea produce indirect o racorire. Sper ca am reusit sa iti fiu putin de ajutor.

| Elianna a răspuns (pentru traveler):

După ce am scris răspunsul,m-am gandit la culoarea nisipului de la mare care este foarte deschisă, şi nu mai merge aici teoria mea şi a ta! Cred ca este totuşi ceva legat de fotosinteză si de eliminare de apă a plantelor, precum şi de umezeala pe care acestea o pastrează la rădăcină şi care împiedică procesul de încălzire!

| traveler a răspuns (pentru Elianna):

Da si aici este un fenomen,se bazeaza pe acelasi pricipiu cum ca culoarea are o pondere in a atrage razele soarelui,insa la nisip este putin diferit in sensul ca nisipul este format din particule infime de cuart ce actioneaza ca o sera adica lasa sa treaca o anumita lungime de unda din razele soarelui i, apoi odata intrata in stratul de deasupra apare efectul de reflexie spre interior deci ce intra nu mai iese, fotoni pierzandu-si energia calorica ce se inmagazineaza in nisipsub forma de caldura.Deci?

| Elianna a răspuns (pentru traveler):

Maamă,de cand am făcut eu fizică,a trecut multă apă pe Dunăre.
Dar,dacă este aşa cum zicea Einstein, ca "Educaţia este ceea ce rămane după ce cineva a uitat tot ce a învăţat la şcoală", înseamnă că a mai rămas cate ceva în capul meu!

| traveler a răspuns (pentru Elianna):

Hai ca ne doare capul.O seara placuta. :-))