Pentru ca arabii au petrol in cantitati industriale. Nici Dubaiul n-a aparut pe un loc bogat in istorie. Dubaiul a fost un amarat de sat de pescari. Inainte de a se descoperi petrolul (1962) mergeau inca cu camila si magarul.
Pai ce sa se mai dezvolte când sunt deja dezvoltate. Au clădiri istorice, arhitectura de sute de ani... Arabia au plecat se la un desert și au făcut totul de la zero din banii din petrol.
Ce ai vrea, să distrugă Amsterdam arhitectura păstrată din anii 1600 că să facă un mall din sticla?
E irelevant in anul 2023 sa mai pui pe tapet cladirile istorice si arhitectura de sute de ani.
Inafara ca sunt muzee in aer liber, puncte de atractie pentru mii de turisti, cu ce mai conteaza astea in civilizatia anului 2023?
Tu ai vazut cum arata azi orasele Asiei (nu doar Dubaiul) si in ce ritm se dezvolta?
Comparate cu orasele Europei de vest, parca sunt dintr-o alta lume, astea din Europa de vest par inapoiate rau!
Cum adică ce contează asta pentru anul 2023? Eu istorie pura la orice colt de strada. Oamenii locuiesc în ele, trăiesc viața se zi cu zi in muzee in aer liber cum le zici tu. Trebuie sa ai un nivel de cultura și educație destul de jos sa nu poți aprecia arhitectura unui centru de oraș precum Paris, Praga, Amsterdam, Roma... Ai fost măcar vreodată în orașele alea amintite de tine?
Dubaiul e un oras artificial, n-are istorie, a fost construit de la 0 din desert cu banii din petrol, altfel ar fi fost un sat nomad de beduini. Orasele din vestul Europei au istorie de sute de ani, daca nu mii...nici nu ai cum sa compari niste orase atat de vechi cu niste orase aparute de 50 de ani...
Dacă ai fi fost vreodată în Paris sau în Londra ai fi știut că ambele au și zone cu cladiri ultramoderne. Numai că acestea sunt construite în așa fel încât să nu afecteze zonele istorice care fac Parisul Paris și Londra Londra.
A fi dezvoltat nu înseamnă a avea multe clădiri de sticlă în deșert. Oricine poate să construiască clădiri de sticlă dacă are fonduri nelimitate cum au arabii.
A fi dezvoltat înseamnă a avea cultură, civilizație, tradiție, reputație, înseamnă a conserva moștenirea istorică și a atrage sute de milioane de oameni care vor să vadă acele obiective, în paralel cu a construi lucruri noi.
Am fost cinci zile în Dubai și nu mai simt nevoia să mă întorc acolo. Degeaba au construit mii de zgârie nori dacă din punct de vedere cultural sunt retrograzi. În schimb în Paris sau Londra aș merge cu orice ocazie, fără să mă plcistisesc vreodată.
Si eu am fost si in Paris, si in Londra, si caldirile alea istorice nu mi s-au parut mult diferite de cladirile istorice din Bucuresti. Nu mai vorbesc ca am vazut si multe locuri mizerabile.
Eu vorbesc de importanta unui oras in anul 2023, cand gradul de dezvoltare prin tehnologia momentului isi spune cuvantul, dand de inteles si prosperitate economica, putere financiara, mediu de afaceri, influenta globala, etc.
Partea culturala cu cladiri vechi si istorice cu care se lauda Londra si Parisul nu poate fi mai importanta, asta tine de muzeu, de valoarea turistica, deci conteaza intr-o masura mult mai mica.
Dacă chiar ai fost în Paris și Londra, ai fost degeaba. Pentru că nu ai înțeles nimic din acele orașe.
Ți-am mai explicat că "dezvoltare" nu este sinonim cu "clădiri ultramoderne". Oricine poate să construiască niște clădiri de sticlă dacă are suficienți bani.
Dar ai nevoie de mult mai multă dezvoltare pentru a menține viu și prosper un "oraș-muzeu" decât pentru a trânti niște structuri de oțel în deșert.
În plus, dezvoltare nu înseamnă doar clădiri și infrastructură. Înseamnă mentalitatea oamenilor. Iar la capitolul ăsta nu cred că putem să comparăm Parisul și Londra cu Dubaiul, unde sclavia modernă este la ordinea zilei.
"Partea culturala cu cladiri vechi si istorice cu care se lauda Londra si Parisul nu poate fi mai importanta, asta tine de muzeu, de valoarea turistica, deci conteaza intr-o masura mult mai mica."
Serios? În 2022 Dubaiul a fost vizitat de 14 milioane de turiști, Parisul de 44 de milioane. Iar fiecare turist lasă acolo în jur de 1000 de euro.
Iar dacă vorbim despre finanțe, și Parisul și Londra sunt centre financiare puternice și reputate.
Adi1987 întreabă: