Dupa parerea mea raspunsul ar fi urmatorul(desi vine cu mare intarziere fata de data intrebarii tale):
Structura ultimului strat la atomul de oxigen este 2s2 2p4. Hibridizarea sp ar presupune amestecarea unui orbital s cu un orbital p, iar doi orbitali p ar ramane nehibridizati. Cei 4 electroni de tip p din substratul 2p al atomului de oxigen se repartizeaza in asa fel pe cei 3 orbitali de tip p incat un orbital p este ocupat cu 2 electroni, iar ceilalti doi orbitali de tip p sunt ocupati fiecare doar cu cate un singur electron(se respecta principiul lui Pauli si regula lui Hund). Daca pe cei doi orbitali de tip p ocupati cu un singur electron i-am putea considera drept orbitali nehibridizati, observam insa ca nu mai poate avea loc saltul unui electron din orbitalul 2s in celalat orbital ramas de tip p intrucat acesta din urma deja este complet ocupat cu 2 electroni. Deci electronul de tip s nu are in ce orbital de tip p sa mai sara, in asa fel incat sa ramana ceilalti doi orbitali de tip p nehibridizati. In concluzie, de aceea cred eu ca atomul de oxigen nu se poate hibridiza sp.
Asta este parerea mea, dar verifica si tu. Bafta!
anonim_4396 întreabă: