De ce Romania a intrat în război în 1916 de partea antantei?==că asta a fost decizia lor atunci!
Ar fi intrat de partea oricarei puteri destul de mari cat sa poata sa le ofere, dupa castigarea razboiului, Transilvania si Bucovina pe care Al. I. Cuza nu a avut cum sa le alipeasca tarii. Astfel s-a reusit in 1918 lipirea teritoriilor, formandu-se Romania Mare. Cauta o harta sa vezi, chiar era foarte mare fata de 1916, mult mai mare si fata de cat e acum. Asa ca Antanta a oferit dreptul proprietatii, noi am oferit sange, am invins, si acum ardelenii nostri sunt frati, nu dusmani.
Prima oara a fost cu Tripla alianta impreuna cu Italina. Pe urma a trecut in tripla intelegere dupa Italia daca nu ma insel. Au trecut de parte Antantei crezand ca o sa aiba ceva sanse... Dar WWI nu a rezolvat nimic, vieti pierdute dgeaba.
Pentru a putea recurge la Marea Unire... Bucovina, Basarabia, n-au fost tocmai ale noastre pe acea vreme...
Antanta ne promitea mai mult fata de ceea ce erau dispuse sa ne ofere Puterile centrale. Antanta ne-a dat ultimatum-ul la inceputul anului 1916; ne-a determinat astfel sa incheiem tratatul de alianta cu aceasta.
Ca sa-ti faci o ideea de ce era mai favorabila Romaniei aderarea la Antanta, iata prevederile tratatului:
1. Primeam Bucovina si Transilvania
2. Franco-englezii promiteau deschiderea unui nou front in Grecia, la Salonic
3. Rusia promitea continuarea ofensivei in Galitia
Sper ca ti-am fost de ajutor.
Succes!
Nu inteleg nici eu. Antanta era practic peste tot in jurul nostru si a fost probabil cel mai apropiat moment de nimicire a Romaniei. Am avut noroc insa ca Aliatii au castigat la timp. Doar norocul ne-a scapat de tragedie.
Romania a intrat în razboi de partea puterilor Antantei. Aceste puteri fagaduiau guvernului român ajutor în unirea Transilvaniei cu România. Astfel, intrarea în razboi a armatelor române coincidea cu dorinta maselor populare de a forma statul român unitar si de a elibera Transilvania de sub stapânirea habsburgica.
andra1223 întreabă: