| LoryM22 a întrebat:

De ce romanii au o gandire inca, comunista si fac diferente atat de mari intre facultatile de stat si cele particulare? Eu una am fost si la particulara si la stat si nu vad care ar fi diferenta, ca sistemul de invatamant este demodat, spaga, practica 0 la ambele, plus ca din surse sigure stiu ca s-au eliberat diplome la stat fara sa fi urmat toti anii de studiu.In strainatate este altfel, nu conteaza unde ai terminat, ci doar ce cunostinte ai acumulat, ba din contra la cele particulare se face foarte multa practica.Nici nu ma mira faptul ca Romania nu este inca bine cunoscuta in strainatate, iar cei care termina aici o facultate atat particulara cat si de stat pleaca in strainatate, multi care au terminat si au ramas in tara nu au un loc de munca, sau poate s-au reorientat.

Răspuns Câştigător
kratos
| kratos a răspuns:

Nici nu ma mira faptul ca Romania nu este inca bine cunoscuta in strainatate, iar cei care termina aici o facultate atat particulara cat si de stat pleaca in strainatate, multi care au terminat si au ramas in tara nu au un loc de munca, sau poate s-au reorientat.
Ai afirmat un lucru total gresit! Romania are printre cei mai buni doctori si ingineri si programatori din lume. Problema este ca tara asta nu stie sa-i respecte si pastreze (este cu totul alta problema).
Iar in legatura cu facultatile este clar ca Romania are un sistem de invatamant universitar depasit, prost pus la punct si neperformant.
Din ce am inteles de la prietenii mei studenti doar la Cluj si Iasi ce se mai face si practica ca lumea si se invata bine si se intra pe baza de admitere. Astea ar fi 2 orase unde se mai poate invata inca ceva.
Important este sa treci cu bine peste 3-4 ani de facultate si sa mai faci ceva cursuri pe langa facultate si sa-ti vezi interesul tau care sa fie mai presus de orice.

7 răspunsuri:
| Flav a răspuns:

Uite un comunist in persoana mea. Ce spui tu Harap-Alb aici?
Depinde la ce facultate de stat ai fost. Ia incearca tu o facultate de constructii, arhitectura, inginerie (telecomunicatii, inginerie navala) sau informatica. Ce doresti sa vad la particular? Examene drept grila? Unde te duci de 2 ori pe semestru la scoala, si ai examenul afisat de inainte, numai ca trebuie sa memorezi grilele si sa incercuiesti raspunsul? Asta numesti tu facultate?
Eu zic ca gandesti total eronat. La o facultate de stat, muncesti pe tot parcursul semestrului. Probabil e vina noastra, a tinerilor, ca nu ne implicam si nu ne daruiam cum trebuie studiului si facultatii. De aia si copilariile pe care le spui. Facultatea te dezvolta ca om in primul rand, ca gandire. Te chinui la un proiect, faci analize, calcule, studiezi, iti bati capul. Astfel, devii mai creativ, mai perspicace sau rapid in viteza de calcul. Astea nu le simti imediat, ce te dezvolta treptat. Plus ca la cele de stat, la unele, prezenta e obligatorie.
Nu e diferenta in modul in care indiferent ce termini, n-ai loc de munca. Aici total de acord. Dar nu si cu ce ai afirmat ca nu sunt diferente, fiindca dupa mine sunt diferente mari. Si chiar as desfiinta pe cele particulare, fiindca azi, orice om are diploma, orice om se lauda ca e ''intelectual''. Si piata se aglomereaza si nu sunt locuri. Si incep tipetele cu diploma in mana. Pai stai domle, ai fost de 2 ori intr-un semestru la scoala, ai invatat pe de rost o grila si gata ai gura mare? Ha!
Dar te intrebare eu pe tine acum, ca un simplu comunist ce sunt: oare ce cunostinte dispunem dupa ce trecem de facultate? Oare ne meritam diploma? Oare avem informatiile si capacitatea necesara de a activa in domeniu?
Acum orice roman are scoala, fiindca pana si liceul il poti face particular, iar bac-ul il cumperi. Pentru o hartie, si doar atat.
Dar poate silinta pe care o dai la un examen? Noptile pierdute?
Eu-s de parere ca facultatea te dezvolta ca om, ca gandire, ca perspicacitate. Iar aceste rezultate se vad in ani, pe parcursul vietii. Fapt ce nu-l pot spune si despre cea particulara, unde ai dat banul iar examenele sunt usoare. E doar o falsa impresie ca sunt egale.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Fiindca in general, ca medie, studentii de la stat sunt semnificativ mai buni decat cei de la particulara. E adevarat ca am avut studenti buni la particulara, dar foarte putini si media este mult mult mai putin buna decat cea de la stat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am vrut sa postez si eu ceva dar ma limitez la a subscrie la postarea lui Flav si a lui Kratos.

| Happy a răspuns:

Pai fac diferente deoarece in facultatile particulare se invata mai bine iar in facultatile de stat : -Ba lipsesc profesorii;
-Ba gresesc la corectarea lucrarilor
Si alte chestii.

| piatraneamt97 a răspuns:

Parerea mea este ca pentru ei statul inca nu este bun si nu aloca interese educatiei. de asta cred ca scoala particulara este mai buna decat aia platita de stat.

| Puppet a răspuns:

Da ai dreptate intr-o oarecare masurastraight face
dar, vezi tu mai sunt si persoane din strainatate care vin sa studieze aici la noi in Romania... tara noastra pe care nu stiu de ce unii o detesta atat.Nu'i nimeni vinovat ca ai ales sa faci o facultate la care practic nu ai invatat nimic, si apoi cred ca asta depinde si de noi:daca profesorul vine iti preda si tu la examene te bazezi doar pe copiat si pe alte trucuri de gen...normal ca ti se pare ca nu te a format deloc ca intelect facultatea respectiva.asa ca nu mai compara ca peste tot exista coruptie nu numai la noi in tarawinking

| LoryM22 explică:

Subiect inchis, mersi de raspunsuri