| IcsD a întrebat:

De ce s-a folosit virgula in propozitia "-Ce poruncesti, stapane?" Am avut asa la test si as vrea sa stiu ce trebuia scris.

Răspuns Câştigător
| Just Kiddin' a răspuns:

Asa cum am mai explicat azi o data, virgula s-a folosit pentru a separa substantivul in vocativ (stapane) de restul propozitiei. adica stapanul este persoana strigata sau persoana careia ne adresam si atunci, in scris, trebuie sa marcam lucrul asta cumva si atunci folosim virgula

P. S. virgula se foloseste fie in cazul asta, fie pentru a marca o explicatie, fie pentru a marca o enumeratiewinking

7 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Vocativul (nu subiectul, @kitty!) se desparte prin virgula de restul propozitiei. Asta, pentru ca substantivul in vocativ nu are functie sintactica.

| Emeraude a răspuns:

@kitty, subiectul in prop. respectiva nu este exprimat, iar "stapane" nu are f. s. pentru ca este in Vocativ, motiv pentru care este si separat prin virgulade restul propozitiei!
Sper ca ai facut bine la test si ca vei lua o nota buna!
Mult succes!
Pupici

| Ramona_5995 a răspuns:

Virgula este prezenta deoarece in fata sau in spatele unui substantiv in vocativ, INTOTDEAUNA se va gasi virgula. Fundita? big grin

| kitty_9527 a răspuns:

Separarea subiectului de restul propozitiei

| kitty_9527 a răspuns:

Corect, vocativul.

| EmpireStateOfMind a răspuns:

Pentru a arata cui ii s-a adresat intrebarea happy

| BiddySustineCampaniaTPUrevive a răspuns:

Substantivul,, stapane,, este in cazul Vocativ si se desparte de restul propozitiei prin virgula.