| PrincessConsuela a întrebat:

De ce se studiaza latina? Eu sunt la filologie si nu stiu, sincer, la ce o sa imi foloseasca. Nu o sa lucrez in domeniul istoriei sau mai stiu eu ce. Ar fi trebuit facuta la licee cu profil special pentru asa ceva...

4 răspunsuri:
| Eduard a răspuns:

Filologia este domeniu de specialitate. Latina se studiaza din multe motive, cu ajutorul ei poti studia limba romana, cu ajutorul ei poti studia toate limbil de factura romanica; latina este un domeniu foarte important pentru antropologi de ex., o limba spune multe despre tine, iti creeaza o perspectiva/viziune istorica. De-alfel ca istoric, vei ajunge poate sa citesti izvoare istorice scrise in latina, ce ai de gand sa faci atunci, iti iei translator? Nu trebuie sa fi tu istoricul, tu trebuie sa fi translatorul. Imperiul roman a avut un impact enorm asupra lumii, atat cea antica cat si cea moderna, nu poate fi uitata. In principiu, filologia se axeaza mai mult pe limbi straine.

Bafta!

| eu17 a răspuns:

Salut. limba latina este baza limbilor romanice in care intra si romana. spui ca esti la filologie, clar vei mai studia o alta limba romanica in afara de una germanica. astfel invatatnd limba latina iti formezi anumite automatisme, de exemplu etimologia unui cuvant din limba romana sau franceza( italiana, spaniola. etc) este aceeasi, evident daca e de origine latina. de altfel si gramatica e cam aceeasi sau cel putin scheletul este latin, mai exista si unele influente, asa e normal in procesul de dezvoltare a unei limbi. dar e absolut necesar sa stii de unde provin anumite cuvinte si ce origine are vocabularul lb. romane, mai ales tu fiind un viitor filolog. o zi buna!

| StefanKogut a răspuns:

Exista doua limbi ce stau la baza intregii culturi europene, incuzind aici si mai noile teritorii culturale ale celor doua Americi, iar acestea sunt Greaca veche si Latina. Probabil ca ar trebui sa studiati si Greaca veche, avind in vedere ca este limba in care s-a format civilizatia europeana (primul text scris intr-o limba de pe teritoriul europei a fost Iliada, in ghici?, greaca), dar la fel de probabil ca dascalii nostri considera ca nu putem face fata provocarii. Pentru multe sute de ani, tot ce s-a scris in Europa a fost scris in limba Latina, chiar si astazi axista domenii intregi ce isi sistematizeaza notiunile in limba Latina (vezi biologia sau astronomia, de exemplu), de asemenea Medicina isi sistematizeaza notiunile in greaca ( exemplu: cardiologie = stiinta inimii, cardia = inima, din greaca). De unde sa stii si cum sa intelegi aceste lucruri daca nu stii nimic despre limbile pe care se bazeaza notiunile pe care le intilnesti nu numai in scoala, dar chiar mai important in viitoarea viata de adult, considerind ca nu vei ramane toata viata la scara blocului si ca ai si tu niste idealuri de devenire personala, nu-i asa? Sper ca ti-am fost de ajutor.

| Monyka_1011 a răspuns:

Si eu sunt la filologie, fac latina si nu ma deranjeaza. Poate o sa ne foloseasca candva in viitor cine stie.