Pentru ca toate lucrurile se petrec repede
tehnologia si stiinta avanseaza in fiecare secunda
Este discutabil faptul ca sec. XXI a fost numit "Secolul vitezei". Dupa parerea mea, o denumire corecta pentru sec. XXI ar fi aceea de "Secolul informatiei". Dupa parerea mea secolul XX a fost numit sau ar fi trebuit sa fie numit "Secolul vitezei".
In primul rand cred ca secolul XX si nu XXI a fost "secolul vitezei" datorita evolutiei colosale a transporturilor. Secolul XX a insemnat aparitia automobilului asa cum il stim azi (care a dus la inlocuirea transportului cu calul, dupa milenii), aparitia avionului (care a facut posibil transportul dintr-un punct al Globului in altul in doar cateva ore), dezvoltarea colosala a transportului feroviar (trenurile de mare viteza, trenurile magnetice, locomotiva electrica, locomotiva Diesel, marile magistrale feroviare), zborul cu viteza supersonica, zborul in spatiu... Dupa milenii in care calatoria dura saptamani, luni sau chiar ani, in secolul XX a devenit o banalitate ca azi sa fii la Bucuresti, maine la Paris si poimaine la New York. Cu câteva secole în urmă, plecarea din locul natal presupunea adesea despărțirea definitivă de familie, fără a-i mai revedea vreodată (ținem cont că și speranța de viață era mai mică decât azi). Cei care au emigrat în America, de exemplu, după săptămâni și luni de călătorie cu corăbiile sau transatlanticele, probabil nu aveau să mai revadă vreodată Europa.
Ce a marcat sec. XXI a fost "Revolutia informationala", evolutia IT-ului care a schimbat din nou lumea, la fel cum au făcut-o transporturile în sec. XX. Evolutia a fost inceputa totusi in sec. XX (poate la fel ca secolul vitezei, primele masini si avioane aparand in ultimul deceniu al sec. XIX). In plin secol XX era de neconceput ca tu din Bucuresti sa poti sa ai prieteni din toata lumea cu care sa fii in legatura permanenta. Cine ar fi crezut ca in cateva decenii or sa stea la taclale si sa isi schimbe intre ei fotografii, prin doar un click, unul din Tokyo, altul din New York si un al treilea din Băicoi? Cine ar fi crezut că toată literatura și cinematografia lumii sunt la câteva click-uri distanță? Cine ar fi crezut că, român fiind, vei putea vreodată să asculți muzică chinezească (exceptând situația în care cheltuiai enorm să vizitezi China și să-ți cumperi discuri de acolo)? Cine ar fi crezut că vei putea vorbi nelimitat, la orice oră din zi și din noapte, cu oricine de pe planetă? Cine ar fi crezut că poți plăti un produs prin câteva click-uri, fără să te duci cu o valiză de bancnote după tine sau să faci hârțogărie complicată gen ordine de plată (de mână sau la mașina de scris, pe atunci)?
Curiosul999 întreabă: