Dragă Valentine, poate nu ştiu eu foarte bine dar ceea ce ne spui tu reprezintă bătălia navală dintre spanioli şi englezi, venită ca urmare a intenţiei regelui Filip al doilea al Spaniei de a invada şi cuceri Anglia şi de a o converti la catolicism.
După o săptămînă de lupta armada spaniolă a fost distrusă iar principalul artizan al victoriei englezilor a fost acel celebru Francis Drake, un corsar -amiral al vremii care cutreiera mările lumii în slujba reginei Angliei Elisabeta I-a.
Că de pe urma acestei înfrîngeri a spaniolilor au avut de cîştigat şi Ţările de Jos asta e altceva.
Dar parcă nu aceasta era întrebarea.
Din motive mici: incompetenta, prea multa grija, si o tactica gandita prost. Si o tactica gandita bine a englezilor si.
Si din motive importante: Furtuni ale marilor Scotiei si Irlandei.
Incopetenta spaniolilor vine din lipsa de coordonare dintre Alexandru Farnese, Duce de Parma, care trebuia sa adune o armata de 30.000 de oameni din "Baltile Spaniole" ca sa invadeze Anglia si Don Alonso Pérez de Guzmán el Bueno, Duce de Medina Sidonia, comandantul armadei.Armata trebuia sa fie pregatita pentru a fi urcata pe barje, sa treaca Canalul Manecii sub protectia Armadei, la 27 iulie
1588. Totusi, slabiti de boli si lipsiti de mijloace de transport,
16, 000 de oameni au fost gata
abia in August. In timpul asta, Armada a asteptat in porturile din Calais. Dar englezii nu au stat, s-au pregatit.
Grija prea mare a avut
Guzmán el Bueno, comandantul armadei, neexperimentat. Pe 19 iulie au ajuns pe coasta britanica si au prins in capcana flota engleza
stationara in port Plymouth. Totusi in loc sa profite, sa intre in port si sa incerce sa distruga flota engleza, de Guzmán el Bueno a urmat instructiunile regelui Filip II de la plecare si a asteptat.De Guzmán el Bueno,fara experienta militara, a navigat langa insula Wright. Au pierdut astfel pozitia de la intrarea in port asteptand armata, care n-a mai venit.
Tactica slaba- desi aveau tunuri si munitie mai multa, spaniolii au preferat abordajul navelor britanice,om-la-om,cu toate ca ii puteau distruge cu tot cu port.
Britanicii in schimb au profitat de o brusca schimbare a vantului, care le-a permis sa iasa din portul Plymouth si s-au pozitionat avantajos langa insula Wright.
Spaniolii au fugit spre coasta franceza. Englezii, mai priceputi, asteptau ca spaniolii sa traga o salva, si pana sa reincarce, se apropiau destul cat sa-i atinga. Apoi se departau, erau foarte buni cu velele.
Motivul principal a fost furtuna.
Incercand sa stea la distanta de englezi, si apoi sa se intoarca in Spania, cand au vazut ca barjele nu mai apar, spaniolii au fost prinsi de curentul golfului si jumatate din armada a fost zdrobita de stanci.