| KevinAnthony a întrebat:

De ce unii oameni suferă de „rău de înălţime"?

Răspuns Câştigător
| EireneP a răspuns:

Salut,eu la fel sufăr de această "boală" și uite ce pot spune-e destul de firesc sa ne fie teama atunci cand ne aflam la o mare inaltime si avem impresia ca bariera dintre noi si abis nu e foarte solida. De vreme ce o cadere de la inaltime se poate solda cu rani grave, invaliditate sau chiar moarte, incercam poate, in acest fel, sa ne ferim de pericol.Dar, in cazul adevaratei fobii de inaltimi (acrofobie), se pare ca persoanele afectate percep inaltimea ca fiind mult mai mare decat este, de unde si reactia lor exagerata.Intr-un experiment, participantilor li s-a cerut sa estimeze inaltimea unei cladiri intai privind-o de la sol, apoi privind de pe acoperisul acesteia. Celor care resimteau cel mai puternic nivel de anxietate constructia li s-a parut cu cca. 3 metri mai inalta atunci cand au privit-o de jos si cu 12 metri (!) mai inalta decat in realitate, atunci cand s-au aflat pe acoperis -diferente disproportionat de mari, in comparatie cu participantii care nu manifestau acrofobie.Deci putem concluziona că totul vine de la noi și trebuie să facem astfel încât să scăpăm de acest parazit pe nume „rău de înălţime"!

5 răspunsuri:
| Seby90 a răspuns:

Imagineaza-ti daca aveam rau de prostie, fugeam de tine ca de raie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Rau de inaltime ti-l provoci de la 2500 m big grin

| Iubitulmeuhusky a răspuns:

Pentru ca receptorii echilibrului situati in canalele semicirculare membranoase sunt sensibili la miscarile de rotatie, a capului, a corpului sau la balansari puternice. Cand acesti receptori sunt stimulati excesiv apare acest "rau". [bio a 7a]

| eusebiu99 a răspuns:

Clinic, ceea ce tu denumesti "rau de inaltime" se cheama "fobie" de inaltime. Fobia este o frica foarte intensa, persistenta, inadecvata, care apare intr-o anumita situatie sau in prezenta unui anume obiect. Persoana care sufera de fobie poate considera ca excesiva sau irationala frica, dar nu o poate controla sub nici o forma. Fobia de inaltime sau acrofobia reprezinta frica excesiva care apare in spatiile situate la mare inaltime: pasaje montane la marginea prapastiilor, pasarele de trecere montane sau urbane, teleferic sau telecabine, terase sau balcoane etc. Cum apar fobiile? Marea lor majoritate apar inca din copilarie. Iar din studii reiese ca mecanismul implicat presupune un proces de invatare. Invatam sa ne fie frica intr-o anumita situatie sau exista undeva, in istoria noastra de demult, evenimente in care am trait frica si pe care le-am asociat cu un spatiu sau loc.

| Garfil2 a răspuns:

Asta ti se pare tie intrebare serios?

Întrebări similare