ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a întrebat:

De ceva vreme incoace, am observat un fenomen care incepe sa se generalizeze.
O gramada de useri cer fel de fel de "muzici" manelistice, dand amanunte ucigatoare pentru a primi FIX "galagia" care le place, dar, la sfarsitul intrebarii, TOTI precizeaza ca nu e pentru ei.
Deci, sa inteleg ca sunt perfect constienti ca ceea ce asculta ei e subcultura si nu vor sa recunoasca in ruptul capului ca asculta asa ceva?
Atunci, de ce dracu' mai asculta tampeniile alea? Chiar este spiritul de turma atat de dezvoltat?

Răspuns Câştigător
April
| April a răspuns:

Cu intrebarea ta ai deschis un fel de "cutie a Pandorei"fiindca discutia despre genul muzical atat de controversat este vasta dar si patimasa. altfel nici nu se poate.Imi amintesc inflacararea cu care George Pruteanu anihila orice valoare atat a textelor cat si a melodicitatii orientale a manelelor.De atunci au trecut cativa ani buni si cu tota autoritatea incontestabila a lingvistului manelele n-au incetat sa se bucure de audienta.Si-mi aduc aminte spusele altui lingvist care incerca si reusea in buna masura sa corecteze exprimarea publicului romanesc, Alexandru Graur:la un moment dat acesta spune ca, indiferent de normele pe care gramatica le impune, viata cuvintelor este decisa de cei care le folosesc si pana la urma o anume obisnuinta duce la fixarea unor noi norme.Cu alte cuvinte, viata impune o anume schimbare, dincolo de normele care raman in desuetudine.Incet, dar sigur multe cuvinte altadata de neconceput a aparea intr-un text publicat astazi folosirea lor e la ordinea zilei si nu mai socheaza pe nimeni.Am facut aceasta lunga introducere pentru a evidentia un lucru:viata isi impune propriile sale reguli.Pe vremea cand ma fermecau interventiile lui Pruteanu, eram total de acord cu el; au trecut cativa ani, vad ca manelele tot exista si se bucura in continuare de maxima audienta; voind sa inteleg de ce se intampla asta, de ce are romanul atat de mare nevoie de ele, am ascultat cateva seri la rand manele si am ramas cu urmatoarele impresii:
-textele lor exprima sentimente general umane, precum dragostea si ura, pretuirea si dispretul, bucuria si tristetea, etc;
-exprimarea este foarte accesibila:nu e nevoie de niciun efort de a intelege mesajul lor:
-melodiile sunt, in general, cantabile usor de urmarit orice tremolo, orice inflexiune; se imprima cu usurinta in memoria ascultatorului oricare ar fi pregatirea muzicala a acestuia; chiar daca o detesti, nu o poti ignora;
-manelele reprezinta, desigur, un regres in cultura noastra muzicala, numai ca acest regres se observa in toate domeniile :este de-ajuns sa privim intr-o seara programele care par a face rating si vom vedea ca emisiuni precum "Un show pacatos","Drept la tinta"si alte balarii exploateaza interesul pentru aspectele minore, de scandal ale vietii.
-oricat am fi de sceptici in legatura cu valorile promovate in ultimii ani ele se impun si spusele lui Gabriel Liiceanu pierd teren in timp ce un gaunos agresiv precum Mircea Badea, declarat "genial"chiar de unii dintre userii acestui site, devine profet al neamului.
Ca o concluzie, as zice ca in Romania de astazi, valorile sunt rasturnate; intr-o societate in care multimile se calca in picioare pentru un blid de fasole sau pentru un litru de agheazma, pierzand orice pic de demnitate, fiindca, sa ne amintim, taranul nostru era foarte sarac dar avea demnitatea de a nu se milogi pentru nimic, mai degraba murea de foame decat sa cerseasca, intr-o astfel de societate zic, nimic nu ma mai mira. Iar daca manelele sunt atat de ascultate inseamna ca toata jelania lor exprima o realitate:romanul si-a pierdut reperele.Si e greu sa fie recastigate frumoasele idealuri atata vreme cat devalorizarea e fenomen general.Ca unii ascultatori de manele isi deghizeaza preferintele, cel putin aici e site, e pentru ca isi dau seama, spre lauda lor, ca melodiile pe care le asculta nu fac parte din marea cultura muzicala a lumii si chiar a bunicilor lor.Totul e in cadere libera, din pacate si este de-ajuns sa vezi cum insasi tara e categorisita de multi traitori in ea "de rahat"sau si mai neaos si fara reticente"de c. t". Asa incat, nu pot exclama si eu decat precum Alecu Russo, candva"Vai tie 'tara frumoasa, n-ai feciori care te iubesc!"Imi pare rau sa termin comentariul meu in aceasta tonalitate ce frizeaza deznadejdea, dar, cinstit, acesta e sentimentul care ma domina acum.Sa auzim si de bine.

17 răspunsuri:
ardnaxur1961
| ardnaxur1961 explică:

@13abyKnight: nu credeam ca e necesar sa argumentez ca manelele sunt subcultura. Textele vorbesc de la sine.
In primul rand, sunt de o vulgaritate absolut infioratoare.
In al doilea rand, sunt total agramate. Astfel incat - imi pare rau s-o spun - dar cei care nu se simt agramati, dar, totusi, asculta manele, au o mare problema.
In al treilea rand, cultura inseamna, printre altele, sa incerci sa ridici pe cineva cu o treapta mai sus. Valorile pe care le exhiba manelele sunt doar acelea din cauza carora tara asta a ajuns in prapastia in care se afla: bani, c u r v e si masini...la atat se rezuma idealul conlocuitorilor.
In al patrulea rand, e clar ca cei care asculta manele sunt total lipsiti de educatie si de o minima doza de bun-simt, pentru ca eu n-am intalnit inca niciun manelist care sa fii auzit macar de existenta castilor. Ok. De acord cu tine, ca nu oblig pe nimeni sa asculte muzica MEA preferata. Deci, EU o ascult singura, in casti, sau la volum civilizat, neobligand pe nimeni sa suporte ce nu-i place, dand boxele la maxim.
Cati manelisti ai vazut tu ascultand in surdina "zgomotul" lor preferat?
Si pot sa mai continui cu inca cel putin 6-7 argumente.

April
| April a răspuns:

Kongeriket, raspund cu intarziere, intrucat, ca de obicei, ma intorc tarziu pe propriile-mi urme si abia astazi, 12 decembrie, vad comentariul tau; stiu ca nu sunt printre userii tai favoriti si tocmai de aceea mesajul tau ma bucura.De ce Mircea Badea e un fel de manea nu am acum nici timpul, nici spatiu spre a putea raspunde, dar daca tu insuti vei pune o astfel de intrebare, ma voi stradui sa-ti raspund in amanunt.Cat despre personajul care inca face cultura pe un post de televiziune, as putea exemplifica pe Eugenia Voda realizatoarea emisiunii"Profesionistii". Bineinteles ca nu are audienta latraului platit de Motanul Felix, dar te asigur ca ar merita-o.Pentru ca in tara asta din fericire mai sunt si valori adevarate si nu numai kitsch-uri.Numai bine.

| georgesur a răspuns:

@Georgiana, in intrebare nu erai pusa sa recunosti ca asculti manele, se ridica problema asumarii acestui fapt de cei interesati de asa ceva."Incredibil"este ca tu consideri cultura, faptul ca sti
sa scrii( oare? ) si sa vorbesti rolling on the floor
@ardnaxur 1961, ...cu prostii nu trebuie sa te pui caci te forteaza sa cobori la nivelul lor; acolo te bat cu experienta!winking

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

@April: În virtutea excepţiilor, de această dată sunt aproape 100% de acord cu tine.
Totuşi, nu pricep de ce-l bagi pe Mircea Badea în aceiaşi oală cu manelele şi non-valorile lor.
Mircea Badea nu este genial, asta-i clar dar, în altă ordine de idei, zi-ne tu un alt om care ÎNCĂ se bucură de audienţă şi care nu promovează prostia pe la tembleizor?
Ahh? Aud?
Salut.

| MisterKat a răspuns:

Si manelele sunt urate dar si muzica care se promoveaza acum, muzica de club, e enervanta...

| NickiMinaj a răspuns:

Sictir alora care se iau de Mircea Badea rolling on the floor ( nu e nevoie de argumente)

| Sally06 a răspuns:

Eu cred ca da...

| Shatzie a răspuns:

Stii? E o vorba: prosti nu sunt numai cati vezi pe fereastra!

| totem a răspuns:

Pai, cand mama citea Sandra Brown, le zicea amicelor ca citeste Iorga. sor-mea umbla cu unul cu bmw si zicea ca e manager, el trimitea femei...sunt copii p-aici!
bai, bucura-te ca mai au unii macar simtul ridicolului. ca dispare si asta si ne ducem draq.
tu vad ca esti tu si marea, n-ai treaba, esti desteapta, stii raspunsul.

| totem a răspuns:

Forcas a răspuns:
Respunsurile sunt da, da si da, desi e foarte trist.
bai ce oameni pesimisti.
nu auziti ce va spun aici. ca e semn bun de tot. inca mai au putin simt al ridicolului. le e rusine inca.asa m-am nascut. optimist.

| Forcas_9823 a răspuns:

Respunsurile sunt da, da si da, desi e foarte trist.

| Georgiana05 a răspuns:

Incredibil! Nu-s genul care sa jignesc, dar.Iti dai seama ca persoanele care-i critica mereu pe cei care ascult manele sunt mai "inculte"? Si eu ascult manele, si stiu sa scriu, stiu si sa vorbesc, si ma pricep la mai multe domenii.Deci te inseli.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am sa incep prin a mentiona din capul locului ca NU ascult manele. Mai intai de toate notiunile puse de tine intre ghilimele sunt interpretabile, insa si manelele in ziua de azi sunt muzica. Tu le vezi ca pe o galagie, insa lucrul asta nu e valabil pentru toti, parerile si gusturile oamenilor difera. Ca sa iti raspund la prima intrebare, ar fi doua motive pentru care cineva nu ar vrea sa recunoasca ca asculta manele : 1:adevarul, 2:teama de a fi criticati/luati la miso/batjocoriti de altii din cauza tipului de muzica pe care o asculta. Pe de alta parte, manelele nu reprezinta subcultura, acest lucru l-ai spus pur si simplu, fara sa dai un argument, ceea ce dovedeste ca motivele pentru care ai spus asta sunt superficiale ( asta daca ai vreun motiv ).
Ca sa-ti raspund la a doua intrebare : cand spui,, tampenii'' iar gresesti, muzica asta e pentru ei cum este muzica pe care o sculti tu pentru tine, nu poti sa-i obligi pe toti sa asculte CEEA CE CREZI TU ca inseamna,, muzica'' pentru ca repet, fiecare are gusturi si pareri diferite. Iar asa zisul,, spirit de turma'' este specific in special copiilor si adolescentilor care vor sa creeze o imagine mai buna a lor in ochii celor din jur. Spre exemplu in cazul de fata, sa zicem ca 3 sferturi dintre fetele unei clase asculta manele si sunt apreciate de baieti pe motivul acesta. Faptul ca acele fete asculta manele este doar intamplarea ca ele sa fie in aceeasi clasa si exista o probabilitate ca si alte fete care nu asculta manele sa inceapa sa faca acest lucru pentru a atrage si ele atentia baietilor. ( Acesta a fost doar un exemplu, primul care mi-a venit in minte legat de intrebarea ta, pot sa-ti spun multe alte cazuri ). Iti spun sincer sa te gandesti macar la ce am scris si poate o sa-ti dai seama despre ce vorbesc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aici te inseli :,, Astfel incat - imi pare rau s-o spun - dar cei care nu se simt agramati, dar, totusi, asculta manele, au o mare problema. '' si generalizezi prea mult, doar pentru ca n-ai intalnit o persoana care asculta manele si are bun simt si educatie nu inseamna ca nu exista. Bazandu-ma pe ce am vazut si eu desigur, pot sa spun ca majoritatea sunt cam asa cum i-ai descris, insa nu toti.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

ce zici de asta?
te iubesc sa moara mama
te iubesc cu foc
te iubesc sa moara mama
n-am avut noroc laughing
am gagica prefesoara, un leu punga, doi lei ciunga
e desteapta si shucara, un leu punga, doi lei ciunga
e cea mai tare din tara mai dorule mai laughingrolling on the floor
special pentru dragostea mea de la Braila kiss

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma scuzati dar sunt indragostit

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sfat pentru toate generatiile: nu ascultati Mircea Badea ca e un manelist in proza;-D puah

Întrebări similare